Tο 66% των Κυπριών θεωρούν ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, έναντι ποσοστού 34% που κρίνει ότι είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με το εαρινό ευρωβαρόμετρο του 2023.
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 71% των Κυπρίων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του βρίσκεται σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με την εγχώρια οικονομία.
Ταυτόχρονα, ποσοστό 27% των ερωτηθέντων, θεωρούν ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού τους είναι σε κακή κατάσταση.
Σε καλή κατάσταση κρίνει την εργασιακή του απασχόληση το 54% των συμμετεχόντων, ενώ κακή τη θεωρεί το 21%.
Αναμένουν ίδια και χειρότερα για την οικονομία
Κληθέντες να απαντήσουν για τις προσδοκίες τους για την κυπριακή οικονομία στους επόμενους δώδεκα μήνες, το 40% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει και το 41% ότι θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση.
Μόλις το 18% θεωρεί ότι η κυπριακή οικονομία θα βελτιωθεί.
Η πλειοψηφία, με ποσοστό 43%, θεωρεί ότι και η οικονομία της ΕΕ θα διατηρηθεί στην υφιστάμενη κατάσταση τον επόμενο χρόνο, ενώ το 31% θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα χειροτερέψει.
Το 17% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα βελτιωθεί.
Αναφορικά με την αγορά εργασίας, το 36% των Κυπρίων συμμετεχόντων θεωρούν ότι θα χειροτερέψουν οι συνθήκες το επόμενο δωδεκάμηνο, έναντι 43% που θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση και 18% που θεωρεί ότι θα βελτιωθεί.
Το 54% θεωρεί ότι εργασιακή του απασχόληση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα, ενώ το 18% αναμένει βελτίωση και το 16% ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν προς το χειρότερο.
Κυρίαρχη ανησυχία η αύξηση των τιμών
Απαντώντας σε σχέση με το ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτή τη στιγμή, το 46% απάντησε ότι είναι οι αυξανόμενες τιμές, ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής, ενώ ακολουθεί το μεταναστευτικό σε ποσοστό 45%.
Την λίστα με τα σημαντικότερα ζητήματα συμπληρώνουν η οικονομική κατάσταση (27%), η υγεία (12%), το νοικοκυριό (11%), η ανεργία και η εγκληματικότητα (9% αντίστοιχα), το εκπαιδευτικό σύστημα (8%), οι συντάξεις και το διεθνές σκηνικό (5% αντίστοιχα), το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά αποθέματα (3% αντιστοίχως), η φορολογία και η τρομοκρατία (2% αντίστοιχα) και, το κρατικό χρέος (1%).
Σε επίπεδο ΕΕ το 47% των Κυπριών ανέφεραν ως πρώτο ζήτημα το μεταναστευτικό.
Ακολούθησε η οικονομική κατάσταση (25%), οι αυξανόμενες τιμές, ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής (22%) και το διεθνές σκηνικό (16%).
Πρόσθετα, σημαντικά ζητήματα θεωρούνται ακόμη η εγκληματικότητα (13%), η ενεργειακή επάρκεια και η οικονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ (11% αντιστοίχως), η τρομοκρατία (10%) και το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (9%).
Χαμηλότερα στη λίστα βρέθηκαν η ανεργία (8%), η υγεία (5%), η επιρροή της ΕΕ στον κόσμο και οι συντάξεις (3% αντίστοιχα) και η φορολογία (2%).
«Κόκκινο» στην εμπιστοσύνη θεσμών
Σε σχέση με το εάν εμπιστεύονται θεσμούς όπως η ΕΕ, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων άναψαν κόκκινο και στους τρεις θεσμούς.
Ειδικότερα, το 54% δεν εμπιστεύεται την ΕΕ σε αντίθεση με 39% που εμπιστεύεται τον θεσμό. Τη ΒτΑ δεν εμπιστεύεται το 65% των Κυπριών έναντι 28% που απάντησε θετικά.
Την κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται το 57% σε αντίθεση με το 36% που την εμπιστεύεται.
Ουδέτερη εικόνα σχηματίζει το 43% των συμμετεχόντων για την ΕΕ, ενώ το 38% έχει θετική εικόνα για το θεσμό και το 19% αρνητική εικόνα.
Αναφορικά με σημαντικές πολιτικές, το 79% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του νομίσματος ευρώ.
Απαντώντας σε σχέση με την ανταπόκριση της ΕΕ στον ουκρανικό πόλεμο, το 58% απάντησε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο έναντι 33% που είναι.
Σε εθνικό επίπεδο, το 54% δεν είναι ικανοποιημένο από τις κυβερνητικές δράσεις έναντι του πολέμου, ενώ το 36% είναι ικανοποιημένο.
Το ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε με 504 συνεντεύξεις από τις 31 Μάιου μέχρι τις 20 Ιουνίου.