34.3 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 16:54

Απογοητευμένος με τις τράπεζες ο Κεραυνός για τα επιτόκια – Τι λέει για το ενδεχόμενο φορολόγησης υπερκερδών τους

Την απογοήτευση του προς τις τράπεζες, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνος, σχετικά με τις «δειλές, θετικές κινήσεις» τους για προστασία των δανειοληπτών από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων.

Σε δηλώσεις του Σίγμα, γνωστοποίησς ότι θα θέσει ενισχυμένες προτάσεις στο τραπέζι για να δώσει διέξοδο στο θέμα των εκποιήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως όταν αφήνεις ένα πρόβλημα να γίνει βουνό, είναι δύσκολο να βρεθούν ολιστικές λύσεις.

Όπως ανέφερε, το ζήτημα ξεκινά από πολύ παλιά, όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα με την χρηματοπιστωτική κρίση. Τότε έγιναν διάφορες ενέργειες και χειρισμοί, για τους οποίους  οι απόψεις ως προς την ορθότητά τους διίστανται, εξήγησε ο κ. Κεραυνός.

«Τη ρίζα του προβλήματος την βρήκαμε, θέλουμε να βρούμε τη ρίζα της λύσης», επισημαίνει.

Καμία ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ο κ. Κεραυνός τονίζει πως «όσοι οφείλουν και μπορούν θα πρέπει να ανταποκριθούν», ωστόσο, «πρέπει να σταματήσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να κρύβονται», υπογραμμίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με σχέδια και προτάσεις αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Ανησυχία για αύξηση προβληματικών δανείων

Εκφράζοντας την ανησυχία του σε σχέση με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, ο Υπουργός Οικονομικών, προειδοποιεί πως το πρόβλημα ενδέχεται να διογκωθεί.

«Υπάρχει και η ανησυχία του να προκύψουν ως συνεπεία των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων και άλλα πρόσθετα προβληματικά κόκκινα δάνεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι σε ένα διάλογο με τις τράπεζες, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ώστε να δούμε πως θα παραμείνει υπό έλεγχο αυτό το θέμα και να μην δούμε αυξήσεις», πρόσθεσε.

Απογοήτευση ΥΠΟΙΚ με τράπεζες μετά από «δειλές, θετικές κινήσεις»

Μετά τις πρώτες συναντήσεις και τις ανταλλαγές επιστολών, ο κ. Κεραυνός επισήμανε πως είχε δει κάποιες «δειλές, θετικές κινήσεις» από πλευράς τραπεζών, δηλώνοντας, ωστόσο, απογοητευμένος από την στάση τους στη συνέχεια.

«Εμείς πολύ έγκαιρα ανησυχήσαμε για αυτά τα θέματα και μπήκαμε σε ένα διάλογο με τις τράπεζες, πάντοτε σε συνεργασία με την ΚΤΚ”, ξεκαθαρίζει. “Μετά τις πρώτες συναντήσεις και τις ανταλλαγές επιστολών, είδα κάποιες δειλές, θετικές κινήσεις, οι οποίες μπορώ να πω στη συνέχεια και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκφράζω απογοήτευση από την τελευταία θέση των τραπεζών. Έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις για να δούμε ακριβώς τι διέξοδος μπορεί να βρεθεί για αυτό το θέμα.

Πρέπει οι τράπεζες, ως μεγάλες εταιρείες, να αναλάβουν την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία. Αυτό είναι απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών», τονίζει.

Δεν μπορεί να παρέμβει το ΥΠΟΙΚ

Σε ερώτηση για το κατά πόσον το Υπ. Οικονομικών θα μπορούσε να ελέγξει τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Κεραυνός διευκρίνισε πως στην Κύπρο, ως χώρα-μέλος της ΕΕ, αυτά τα θέματα ρυθμίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλους τους άλλους σχετικούς θεσμούς.

“Οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου εποπτεύονται και ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους μηχανισμούς της. Επομένως, δεν μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει”, σημείωσε.

Μπορούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη εταιρειών; 

Μιλώντας για το ενδεχόμενο φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών -μεταξύ αυτών και των τραπεζών- όπως συνέβηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, γνωστό και ως windfall tax, ο κ. Κεραυνός εξήγησε πως τα μεγέθη ανάμεσα στις οικονομίες διαφέρουν.

“Μιλάμε για χώρες μεγάλες, όπως η Ιταλία, όπου λειτουργούν μεγάλες εταιρείες με μεγάλα κέρδη”, αναφέρει. “Στην Κύπρο είμαστε μικρή χώρα με μικρές εταιρείες, επομένως είναι σημαντικό το που καθορίζεται το θέμα των υπερκερδών. Είναι ένα θέμα το πώς είναι δομημένη η οικονομία της χώρας, αν βασίζεται σε ξένους μεγάλους επενδυτές ή εταιρείες που με κίνητρα τους προσελκύεις και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί”, υπογραμμίζει.

Υποδεικνύοντας στον Υπουργό πως ο φόρος στα υπερκέρδη επιβλήθηκε και σε μικρότερες χώρες όπως η Λιθουανία και σύντομα η Λετονία, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως μπορεί να μην είναι μεγάλες χώρες αλλά έκαναν μεγάλη πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς. Παράλληλα, σημείωσε πως στην περίπτωση της Ιταλίας, υπήρξαν παρεμβάσεις που τελικά οδήγησαν σε αναθεώρηση της απόφασης του 40%

Είναι στο τραπέζι 

Εντούτοις, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε πως κάθε πτυχή της φορολόγησης των υπερκερδών είναι κάτω από το μικροσκόπιο του Υπουργείου, το οποίο μελετά αυτό το ενδεχόμενο με πολλή προσοχή και θα προσπαθήσουν σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα να βρουν διεξόδους.

Τόνισε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς αυτά τίθενται από μόνα τους λόγω των συνεχών εξελίξεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Σήμερα μιλάμε για τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, την Γερμανία, που κάποτε ήταν η δύναμη που τραβούσε την οικονομία της Ευρώπης, οπόταν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείωση θερμοκρασίας στους 34 βαθμούς την Παρασκευή

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα, θα αιωρείται κατά διαστήματα σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας, παροδικά ενδέχεται να είναι αυξημένες. Απόψε, ο καιρός...

Στενότερη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας στο μεταναστευτικό

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας με κύριο άξονα τον συντονισμό...

ΥΠΑΜ: Ομαλά και χωρίς προβλήματα η κατάταξη της ΕΣΣΟ 2024

Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η διαδικασία κατάταξης της Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) 2024 στην Εθνική Φρουρά, όπως δήλωσε με ικανοποίηση σήμερα ο...

Γαλλία: Σε συναγερμό οι υπηρεσίες της – Φοβάται επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Figaro, η οποία επικαλούμενη ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της χώρας, κάνει λόγο για...

Η Παλαιστίνη χαιρετίζει την αναγνώριση της από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία

Η Προεδρία της Παλαιστίνης χαιρέτισε σήμερα την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Η Προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή...

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Πολωνία – Θα υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης

Στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και υπογραφή μνημονίου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!