16.3 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 3:12

Ανάπτυξη 4,3% και 3,8% για 2021 και 2022 προβλέπει η Κομισιόν για Κύπρο

Ανάπτυξη 4,3% και 3,8% αντίστοιχα για τα έτη 2021 και 2022 προβλέπει η Κομισιόν για την Κύπρο, σύμφωνα με τις θερινές της οικονομικές προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και παρουσίασε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο για την Κύπρο στο κείμενο των προβλέψεων της Κομισιόν, αναφέρεται ότι “παρά τα μέτρα lockdown στις αρχές του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 (+ 2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020)”.

Τονίζεται ότι “η ανάκαμψη της δραστηριότητας, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση, υποστηριζόμενη από δημοσιονομικά κίνητρα και από εξαγωγές υπηρεσιών εκτός του τουρισμού”.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι σε ετήσια βάση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι 4,3% το 2021, ποσοστό υψηλότερο από το προβλεπόμενο την άνοιξη, λόγω των καλύτερων από το αναμενόμενο επιδόσεων το πρώτο τρίμηνο και της σημαντικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο.

Σημειώνει ακόμη ότι “ο επιταχυνόμενος ρυθμός εμβολιασμού και η βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και στην υπόλοιπη ΕΕ, οδήγησαν σε σημαντική χαλάρωση των εσωτερικών και ταξιδιωτικών περιορισμών από τα μέσα Μαΐου, θέτοντας το έδαφος για διαρκή ανάπτυξη τους επόμενους μήνες”.

Ωστόσο, καταγράφει ότι “ο τουριστικός τομέας αναμένεται να ανακάμψει μόνο σταδιακά, καθώς παραμένει αβεβαιότητα σε σχέση με τα διεθνή ταξίδια, ιδίως από το Ηνωμένο Βασίλειο – μια σημαντική αγορά για την Κύπρο – που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως”.

“Η ελαφρά αύξηση της απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο του 2021, από έτος σε έτος, αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης”, αναφέρει η Κομισιόν.

Το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,8% ενόψει των ευνοϊκών προοπτικών για την εγχώρια και εξωτερική ζήτηση και την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο πρόκειται να ενισχύσει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, προβλέπει.

Ο γενικός πληθωρισμός πέρασε σε θετικό έδαφος στους πρώτους πέντε μήνες του 2021 μετά την πτώση κατά 1,1% το 2020. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,4% το 2021 και σε 1,3% το 2022, υποστηριζόμενος από υψηλότερες τιμές για τα ενεργειακά, βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας και Υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!