27.4 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Μάιος 2024 | 11:31

Συμφώνησαν οι «27» για τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά assets

Μετά από ισχυρές διαπραγματεύσεις και έντονο παρασκήνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να χρησιμοποιήσει εκτιμώμενα κέρδη 3 δισ. ευρώ από τα παγωμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να αγοράσουν από κοινού όπλα για την Ουκρανία.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τους 27 πρεσβευτές του μπλοκ την Τετάρτη στοχεύει μόνο τα κέρδη του κεντρικού αποθετηρίου τίτλων του Βελγίου Euroclear, όπου φυλάσσονται περίπου 190 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τα δυτικά έθνη δέσμευσαν κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό το 2022, ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία . Το νομικό κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η Euroclear θα παραδίδει περίπου 3 δισ. ευρώ σε κέρδη ετησίως, τα οποία θα μεταφέρονται στα ταμεία του μπλοκ ανά διετία, με την πρώτη πληρωμή να αναμένεται τον Ιούλιο. Το μέτρο θα ισχύει για τα κέρδη που αρχίζει να συγκεντρώνει η Euroclear από τα μέσα Φεβρουαρίου 2024.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, από αυτό, το 90% θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για τις δυνάμεις του Κιέβου, ενώ το υπόλοιπο 10% θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση. Αυτός ο διαχωρισμός μετριάζει τις ανησυχίες των στρατιωτικά ουδέτερων χωρών της ΕΕ, Αυστρία, Μάλτα, Κύπρο και Ιρλανδία που θέλουν μερίδιο στα κέρδη για τη χρηματοδότηση μη στρατιωτικών σκοπών.

Συμβιβασμός

Η συμφωνία, αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, επετεύχθη αφότου τα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, απέρριψαν τα ουκρανικά αιτήματα που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για κατάσχεση περίπου 260 δισ. ευρώ σε υποκείμενα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που ακινητοποιήθηκαν στο εξωτερικό. Το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη δήλωσαν ότι ένα τέτοιο ριζοσπαστικό βήμα θα μπορούσε να έχει νομικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προτείνει ξεχωριστά την έκδοση χρέους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και την αποπληρωμή του με αναμενόμενα μελλοντικά κέρδη από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό το σχέδιο θα αποφέρει περισσότερα μετρητά για το Κίεβο, αλλά η ΕΕ λέει ότι είναι πολύ περίπλοκο και μακροσκελές, και πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να δοθούν γρήγορα τα χρήματα στην Ουκρανία.

Η Euroclear έχει πραγματοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ σε καθαρά κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Από αυτό, τα καθαρά κέρδη που θα προκύψουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους θα παραμείνουν στη Euroclear και θα λειτουργήσουν ως αποθεματικό έναντι νομικών αξιώσεων.

Η Euroclear θα διατηρήσει επίσης το 0,3% τοις εκατό των μελλοντικών κερδών ως αμοιβή κινήτρου και θα διακρατήσει προσωρινά το 10% για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο τελικά θα μεταφερθεί στην ΕΕ. Τρεις πηγές, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η αμοιβή διαχείρισης της Euroclear θα μειωθεί στο 0,3% από 3% για να ελευθερωθούν περισσότερα μετρητά για την Ουκρανία.

Η θέση του Βελγίου

Το Βέλγιο, το οποίο επιβάλλει εταιρικό φόρο 25%έχει κερδίσει περίπου 1,6 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου από τα κέρδη της Euroclear που συνδέονται με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Ο πρωθυπουργός Alexander De Croo είπε ότι η χώρα του διέθεσε αυτά τα έσοδα «σε δαπάνες που σχετίζονται με την Ουκρανία».

Φέτος, τα φορολογικά έσοδα από την Euroclear που συνδέονται με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αυξηθούν σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έχει διατεθεί για στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση.

Μετά την πίεση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να παραιτηθούν από αυτό το φορολογικό εισόδημα, το Βέλγιο δήλωσε ότι θα είναι ανοιχτό σε μια «εθελοντική συμφωνία» με τους εταίρους της ΕΕ και της G7 για εταιρικά φορολογικά έσοδα από κέρδη που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από το 2025.

Ο De Croo είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «σύμφωνα με τους εταίρους της ΕΕ και της G7 που κατέχουν επίσης τέτοια περιουσιακά στοιχεία», και ότι αυτό θα μπορούσε «να αξιοποιήσει και να διατηρήσει σημαντικά την οικονομική μας υποστήριξη για την Ουκρανία και να τους βοηθήσει να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο».

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πούτιν: Αξιόλογος ηγέτης ο Ραΐσι, πραγματικός φίλος της Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το ελικόπτερο που τον μετέφερε. «Ο Εμπραχίμ Ραΐσι ήταν ένας αξιόλογος...

Αρνείται εμπλοκή στον θάνατο Ραΐσι το Ισραήλ

ο Ισραήλ δεν είχε ανάμιξη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου χθες, στην οποία σκοτώθηκαν και μέλη της συνοδείας του, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος...

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο Αθηνών

Την κινητοποίηση των αρχών έχει προκαλέσει προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Εφετείο, στην οδό Λουκάρεως, στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, άγνωστο...

Μέχρι τις 26 Μαΐου η δημόσια διαβούλευση για το καθεστώς του καλλιτέχνη

Μέχρι την Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, και ώρα 23:59 παρατείνεται η διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο Περί της Δημιουργίας...

Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας

Τη βούληση και αποφασιστικότητα της χώρας του για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση των σχέσεων με την Κύπρο, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο,...

Χαραλαμπίδης Κρίστης: Πρωτοπόρα η νέα εικαστική ταυτότητά στα social media

Η Χαραλαμπίδης Κρίστης πρωτοπορεί πολυεπίπεδα και διαχρονικά, τόσο σε επίπεδο ποιοτικών προϊόντων, όσο και σε επίπεδο επικοινωνιακών ενεργειών, αλλά και πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελώντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!