20.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 1:45

Στα €60 δισ. ανέρχεται το χρέος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κύπρο

Στο 206% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το ιδιωτικό χρέος (χρέος νοικοκυριών και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών) στην Κύπρο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους χρηματοοικονομικούς λογαριασμός που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 στα 57 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 57% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 22% μετοχές και 19% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 στα 19,9 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 68% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 48%.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66,5 δισ. ευρώ με αναλογία 19% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 0,5% σε χρεόγραφα, 46% σε μετοχές και 31% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το χρέος του τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ανήλθε στα 40,2 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται  στο 138% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 73%.

Εξάλλου, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών[ όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 4,8 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο ως εξής: 8% σε μετρητά και καταθέσεις, 2% σε δάνεια, 28% σε χρεόγραφα, 43% σε μετοχές και 18% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 6,0 δισ. ευρώ επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 16% σε δάνεια και χρεόγραφα, 76% σε μετοχές και 3% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 18%, 15% σε δάνεια, 7% σε χρεόγραφα, 50%  σε μετοχές και 10% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!