22 C
Nicosia
Σάββατο 1 Ιούνιος 2024 | 10:43

Στα €10,6 δισ. το χρέος του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στα €10,6 δισ. ανήλθε στο τέλος του 2023 το χρέος του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), με βάση στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, τα ετήσια πλεονάσματα του ΤΚΑ τα οποία επενδύονται στην κεντρική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση διαχείρισης Δημόσιου Χρέους 2023, ανήλθαν σε €10,6 δισ., καταγράφοντας αύξηση 10.4% σε σύγκριση με το ύψος των επενδύσεων του προηγούμενου έτους που ήταν €9,6 εκατ.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις του ΤΚΑ στην κυβέρνηση γίνονται είτε υπό μορφή καταθέσεων, είτε μέσω αγοράς κυβερνητικών τίτλων, ενώ το Ταμείο παρουσιάζεται ως ένας λογαριασμός, ο οποίος αποτελείται ουσιαστικά από πέντε διαφορετικούς λογαριασμούς:

Πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το λογαριασμό Παροχών Ανεργίας, το Κεντρικό Ταμείο Αδειών, το Ταμείο Τερματισμού Απασχόλησης, και το Ταμείο για την προστασία των δικαιωμάτων εργοδοτουμένου σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη.

Στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι το πλεόνασμα του ΤΚΑ επενδύεται στην κυβέρνηση, ετησίως, ενώ η πλειονότητα των στοιχείων ενεργητικού του ΤΚΑ είναι υπό μορφή καταθέσεων στην Κεντρική Κυβέρνηση.

Προστίθεται ότι στο τέλος του 2023, το ύψος των επενδύσεων του ΤΚΑ υπό τη μορφή καταθέσεων ανήλθε σε €10,609 δισ., καταγράφοντας αύξηση 10.4% σε σύγκριση με το ύψος των επενδύσεων του προηγούμενου έτους που ήταν €9,609 δισ.

Επενδύσεις σε κυβερνητικούς τίτλους και τράπεζες

Επιπλέον, αναφέρεται πως το ΤΚΑ στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του, έχει επενδύσει τόσο σε κυβερνητικά ομόλογα εξωτερικού, όσο και σε εγχώρια κυβερνητικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων σε τίτλους του Δημοσίου, μετά την λήξη εγχώριου ομολόγου τον Ιούνιο του 2021, εκμηδενίστηκε.

Το ΤΚΑ διατηρεί επίσης καταθέσεις σε εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το σύνολο των οποίων ανήλθε σε €106 εκατ. στο τέλος του 2023.

Επιτόκιο μέχρι 4,5% για το χρέος

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση πρόσφατη ενημέρωση της Βουλής από την Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευαγγελία Γεωργιάδου, το κράτος καταβάλλει τόκο της τάξης του 4,5% για το χρέος στο ΤΚΑ, πέραν ποσού ύψους €116 εκατ. που βρίσκονται σε λογαριασμό παροχών ανεργίας, όπου καταβάλλεται επιτόκιο ύψους 4%.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Βουλής βρίσκεται πρόταση νόμου που κατέθεσαν βουλευτές  ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, η οποία αποσκοπεί στον έλεγχο του τρόπου διαχείρισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης, είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και ο έλεγχος των εσόδων του Ταμείου, τα οποία συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, μέσω της τροποποίησης του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, έτσι ώστε η εκτελεστική εξουσία να έχει την υποχρέωση για την ετοιμασία και την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του ΤΚΑ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λάρνακα: Εργαζόμενοι της Kition ζήτησαν στήριξη από τον Βαφεάδη

Έξω από το Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοια και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, όπου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρία της Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας...

Eξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου: Ξεκινούν δοκιμές σε χιλιάδες ασθενείς στη Βρετανία

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε μία νέου τύπου θεραπεία που χρησιμοποιεί εξατομικευμένα εμβόλια για την καταπολέμηση τoυ καρκίνου. Πρόκειται για δυνάμει...

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι λένε πως εκτόξευσαν πύραυλο κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση στα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας...

Ιαπωνία: Έδωσε 62,2 δισ. δολάρια για να σώσει το γιεν

Στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν την πρώτη παρέμβαση της χώρας στην αγορά συναλλάγματος εδώ και δύο χρόνια, η οποία και ήρθε μετά τη...

Τελετή κατά τον επαναπατρισμό των λειψάνων Ελλήνων Οπλιτών από την Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων εννέα Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στην Αεροπορική Βάση...

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το Temu ως μεγάλη πλατφόρμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε επίσημα το Temu ως πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα (VLOP) στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Το Temu είναι μια διαδικτυακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!