16.7 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 8:08

Προχρηματοδότηση €20,9 εκ. στην Κύπρο από REPowerEU κατέβαλε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη την καταβολή προχρηματοδότησης ύψους 20,9 εκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδοτήσεις για την Κύπρο από το πρόγραμμα REPowerEU για εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση της καθαρής ενέργειας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο στόχος της προχρηματοδότησης από το σύνολο των κονδυλίων που προβλέπονται στο κεφάλαιο REPowerEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι να δοθεί ώθηση στην εφαρμογή των βασικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που καταγράφονται στο σχέδιο.

Το REPowerEU αφορά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού ώστε η ΕΕ να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Η προχρηματοδότηση καταβάλλεται σε μία ή δύο δόσεις, και μπορεί να καλύπτει μέχρι και το 20% των πρόσθετων κονδυλίων της χρηματοδότησης του κεφαλαίου REPowerEU κάθε χώρας. Εάν η προχρηματοδότηση καταβληθεί σε δύο δόσεις, η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί εντός 12 μηνών από την καταβολή της πρώτης δόσης.

Ταυτόχρονα με την Κύπρο, η Κομισιόν ανακοίνωσε και την καταβολή προχρηματοδότησης με 145,1 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο και 585,1 εκατ. ευρώ στην Κροατία σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Εγκρίθηκαν επίσης η καταβολή προχρηματοδότησης 25,4 εκατ. ευρώ στη Φινλανδία, 158,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, 551,2 εκατ. ευρώ στην Ιταλία, 26,9 εκατ. ευρώ στη Λετονία και 288 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία σε επιχορηγήσεις, ενώ εγκρίθηκαν ακόμα 340 εκατ. ευρώ σε δάνεια για την Ισπανία.

Οι εκταμιεύσεις έρχονται σε συνέχεια της έγκρισης από το Συμβούλιο της ΕΕ των αναθεωρημένων σχεδίων των εν λόγω χωρών, στα οποία προστέθηκε κεφάλαιο για το REPowerEU και την υπογραφή χρηματοδοτικών συμφωνιών. Το Συμβούλιο έχει εγκρίνει τα κεφάλαια για το REPowerEU και των 23 κρατών μελών που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τροποποιημένα εθνικά σχέδια.

Χαιρετίζει την απόφαση ο Κεραυνός

Τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταβολή στην Κύπρο ποσού ύψους €20,9 εκατομμυρίων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως προκαταβολή για την εφαρμογή των Μέτρων του REPowerEU, χαιρέτισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η Κύπρος έχει εξασφαλίσει ποσό ύψους €104 εκ. για χρηματοδότηση του νέου Κεφαλαίου REPowerEU στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Κύπρος – το αύριο”, για εφαρμογή πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, αλλά και νέων ή αναβαθμισμένων σχεδίων κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και για περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Υπουργός ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στενή συνεργασία, όλους τους εταίρους, καθώς και τους Φορείς Υλοποίησης του εθνικού μας Σχεδίου και «διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για επίτευξη του συνόλου των στόχων και οροσήμων έγκαιρα και στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που συμφωνήθηκαν».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσό ύψους €263 εκ. και με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων που τώρα διενεργούνται από τους θεσμούς τις ΕΕ επί της αίτησης πληρωμής της 2ης και 3ης δόσης, που υποβλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 15 Δεκεμβρίου 2023, θα εισπραχθούν άλλα €152,2 εκ.

Προσθέτει ότι ακολουθεί μέσα στο 2024 η υποβολή δύο αιτήσεων πληρωμής για την 4η και 5η δόση για είσπραξη €197 εκ.

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει επίσης ότι, συνολικά, οι εισπράξεις (€415 εκ.) από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το 2021 μέχρι και πρώτο τετράμηνο 2024, έχουν ως ακολούθως:

Με την υποβολή και έγκριση του αρχικού Σχεδίου το 2021 έγινε η εκταμίευση της προκαταβολής, ύψους €157 εκ.

Με την επίτευξη των πρώτων 14ων οροσήμων έγινε εκταμίευση το 2022 της 1ης δόσης, ύψους €85 εκ.

Με την έγκριση της τροποποίησης του Σχεδίου και ενσωμάτωσης του νέου Κεφαλαίου REPowerEU σήμερα εισπράχθηκε πρόσθετη προκαταβολή ύψους €21 εκ. και με την ολοκλήρωση των 38 οροσήμων της 2ης και 3ης δόσης και αφού περατωθούν και οι έλεγχοι της ΕΕ αναμένεται η εκταμίευση ποσού ύψους €152,2 εκ. εντός του πρώτου τετράμηνου 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!