18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 7:05

Ο Πάουελ «κλείνει το μάτι» για τις μειώσεις των επιτοκίων

«Δεν απέχει πολύ» η Fed από το να αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια είπε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, φέρνοντας ευφορία στη Wall Street, με τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite να κατακτούν νέα υψηλά.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σωστό σημείο» εξήγησε ο Πάουελ μιλώντας για την νομισματική πολιτική στην ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας. «Περιμένουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%. Όταν αποκτήσουμε αυτή την αυτοπεποίθηση, και δεν απέχουμε πολύ από αυτήν, θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο του περιορισμού, ώστε να μην οδηγήσουμε την οικονομία σε ύφεση» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Fed ήταν απρόθυμος να δηλώσει ότι η μάχη για τον πληθωρισμό έχει τελειώσει και προειδοποίησε, όπως έκανε και την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% της Fed δεν είναι εξασφαλισμένη.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ο γενικός πληθωρισμός, όπως μετράται από τον προτιμώμενο από τη Fed δείκτη  Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, ήταν στο 2,4%, ενώ η σχετική μέτρηση του δομικού πληθωρισμού ήταν ελαφρώς υψηλότερη στο 2,8%.

Αλλά και οι δύο «μειώνονται απότομα από τα μέσα του περασμένου έτους» επισήμανε ο Πάουελ. «Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε σε αυτό, αλλά έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο».
Οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς μετά τις δηλώσεις του και οι επενδυτές εδραίωσαν τα στοιχήματα ότι μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed θα γίνει τον Ιούνιο.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed

Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει  στις 19-20 Μαρτίου και στην απόφαση θα περιλαμβάνονται οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα επιτόκια και την οικονομία, οι οποίες θα ρίξουν περισσότερο φως στις προσδοκίες των φορέων χάραξης πολιτικής για το έτος.

H ενημέρωση του Πάουελ σχετικά με τη νομισματική πολιτική διατήρησε ακέραια την αίσθηση ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει το σημείο όπου το τρέχον επιτόκιο πολιτικής, το οποίο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα άνω των 20 ετών από τον Ιούλιο σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.

Πιεζόμενος στην αρχή της ακρόασης από τον πρόεδρο της επιτροπής, τον Δημοκρατικό Sherrod Brown από το Οχάιο, σχετικά με το γιατί η Fed δεν μειώνει πιο γρήγορα τα επιτόκια «για να αποτρέψει τους εργαζόμενους να χάσουν τις δουλειές τους», ο Πάουελ  παραδέχτηκε  ότι αυτό ήταν μια κορυφαία ανησυχία, ενώ έκανε νεύμα και για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

«Γνωρίζουμε καλά αυτόν τον κίνδυνο, φυσικά, και έχουμε πλήρη επίγνωση της αποφυγής του» είπε. «Αν αυτό που περιμένουμε και αυτό που βλέπουμε συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού – αν συμβεί αυτό, αν η οικονομία εξελιχθεί σε αυτή την πορεία, τότε πιστεύουμε ότι η διαδικασία προσεκτικής άρσης της περιοριστικής στάσης της πολιτικής μπορεί και θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.»

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!