18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 8:37

ΟΗΟ-ΣΕΚ: Εκατομμυρια ευρώ στο συνταξιοδοτικό – Χρειάζεται άμεση διαχείριση

Την άμεση ανάγκη διαχείρισης των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που άρχισαν να μαζεύονται για το νέο συνταξιοδοτικό για δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξέφρασε, με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέα Ηλία, ύστερα από τη συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης, το οποίο απασχόλησε σειρά εργασιακών ζητημάτων που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αναφερόμενος στην πορεία του νέου συνταξιοδοτικού, ο κ. Ηλία είπε ότι «ήδη μαζεύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ και χρειάζεται να υπάρξει άμεσα μια διαχείριση αυτών των χρημάτων».

Πρόσθεσε ότι “το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι πρέπει στο μεσοδιάστημα, μέχρι τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση της επενδυτικής πολιτικής για το ειδικό ταμείο, όπως αυτή προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, να καταθέσει μια τροπολογία κατά τρόπο που να δημιουργήσει μηχανισμό αξιοποίησης των αποθεματικών προκειμένου να αποφέρουν αποδόσεις”.

“Αυτός ο μηχανισμός θα προωθεί μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας η οποία ετοιμάζεται”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο ΓΓ της ΟΗΟ – ΣΕΚ κάλεσε τους ημικρατικούς οργανισμούς να τρέξουν τις διαδικασίες προκειμένου να αρχίσουν οι αποκοπές για τη συντάξιμη προϋπηρεσία του κάθε εργαζόμενου, όπως αναφέρει και ο σχετικός νόμος.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Πλαίσιο, ο κ. Ηλία είπε ότι είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε πως είναι γνωστό ότι η προηγουμένη συμφωνία έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και ως «εκ τούτου προσδοκούμε στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μέσω της Συμφωνίας Πλαισίου που θα υπογράψουμε με τον Υπουργό για το 2022 και μετά».

Είπε ακόμη ότι στα ίδια χρονικά πλαίσια εντάσσεται και η συμφωνία που «έχουμε κάνει για το νέο συνταξιοδοτικό αλλά και η συμφωνία για τους χαμηλόμισθους, όπου εκκρεμούν ακόμη οι βελτιώσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην συμφωνία και απορρέουν ως υποχρέωση συνέχιση της συζήτησης, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους που είναι στην κλίμακα Α1-2-5».

«Αναμένουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα μας φωνάξει για την ανανέωση της Συμφωνίας Πλαίσιο προκειμένου να διαφυλάξουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων στη βάση των αιτημάτων που έχουμε υποβάλει», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό αναμένει να γίνει «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα και τις δυνατότητες της οικονομίας με βάση το περιβάλλον στο οποίο κινείται σήμερα».

Ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Γενικό Συμβούλιο απασχόλησε και το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και «έχουμε διατρανώσει τη βούληση μας και έχουμε καθοδηγήσει όλους να εμπλακούν στα προσωρινά συμβούλια προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

«Είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών όπου ζητήσαμε την παρέμβαση του Υπουργείο Εσωτερικών με ενεργότερη εμπλοκή κατά τρόπο που οι διαδικασίες να τρέξουν προς όφελος της ομαλής μετάβασης», ανέφερε και πρόσθεσε μέσα σε 4 μήνες θα δημιουργηθούν οι νέες οντότητες, είτε οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης είτε και οι συμπτύξεις των Δήμων, οι οποίοι από 30 θα γίνουν 20, είτε τα κοινοτικά συμπλέγματα.

Ανέφερε ότι «έτρεξε ήδη αρκετή διαδικαστικά διεργασία, αλλά απομένει ακόμη πάρα πολλή δουλειά και χρειάζεται περισσότερη ένταση και προσήλωση για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα».

Αναφέροντας ότι το ΓΣ της ΟΗΟ – ΣΕΚ απασχόλησε και το θέμα της Τηλεργασίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι «είναι ένα ζήτημα που απορρέει από τη νομοθεσία που εγκρίθηκε όπου η τηλεργασία εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας ότι για τον δημόσιο τομέα θα υπάρξει άλλη διαδικασία και νομοθεσία.

«Ως εκ τούτου οι οργανισμοί εντέλλονται και οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε κάθε οργανισμό, να συνάψουν μια συμφωνία που να υιοθετεί την εφαρμογή της τηλεργασίας και να ρυθμίζει τους όρους μέσα από την οποία να εφαρμοστεί η τηλεργασία στον κάθε οργανισμό ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και δεδομένα που έχει κάθε οργανισμός», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στο ΓΣ της ΟΗΟ – ΣΕΚ αναπτύχθηκε η Θεσμική Καινοτομία της Cyta, η οποία «δημιουργεί ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του οργανισμού».

«Η ΟΗΟ – ΣΕΚ στήριξε και θα εξακολουθήσει να στηρίζει την υλοποίηση της συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός με το σημερινό καθεστώς του, ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, θα μπορεί να εξυπηρετεί τον τόπο και την οικονομία του τις επόμενες δεκαετίες με την ίδια αποτελεσματικότητα όπως είναι σήμερα, κερδοφόρες και υγιείς», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Ηλία είπε ότι μέσα από το ΓΣ και την κάλυψη κενών θέσεων εκλέγηκε η νέα ηγεσία της ΟΗΟ – ΣΕΚ.

Στη θέση του ΓΓ της ΟΗΟ – ΣΕΚ παρέμεινε ο κ. Ηλία, Αναπληρωτής ΓΓ εκλέγηκε ο Χρίστος Πελεκάνος, Γενικός Οργανωτικός η Βάσω Κυριάκου, Ταμίας ο Προκόπης Προκοπίου και μέλος ο Αντώνης Χρυσοστόμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!