21.3 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 6:02

Ντίμον (JPMorgan): Κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης για τις ΗΠΑ

Τον κίνδυνο μιας «σκληρής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ διαμηνύει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον.

Όταν ρωτήθηκε από τον Sri Jegarajah του CNBC σχετικά με την προοπτική μιας σκληρής προσγείωσης, ο Ντίμον απάντησε: «Θα μπορούσαμε πραγματικά να δούμε μία; Φυσικά, πώς θα μπορούσε κάποιος που διαβάζει την ιστορία να πει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα;».

Ο διευθύνων σύμβουλος μίλησε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής της JPMorgan για την Κίνα στη Σαγκάη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κοιτάζω το εύρος των αποτελεσμάτων και πάλι, το χειρότερο αποτέλεσμα για όλους μας είναι αυτό που λέμε στασιμοπληθωρισμός, υψηλότερα επιτόκια, ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν και θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά. Θέλω να πω, ο κόσμος έχει επιβιώσει από αυτό, αλλά απλά πιστεύω ότι οι πιθανότητες ήταν μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύουν οι άλλοι».

Προβλέψεις

Ωστόσο, δήλωσε ότι «ο καταναλωτής εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση» – ακόμη και αν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.

Αναφέρθηκε στο ποσοστό ανεργίας, το οποίο βρίσκεται κάτω από το 4% εδώ και περίπου δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι οι μισθοί, οι τιμές των κατοικιών και οι τιμές των μετοχών αυξάνονται.

Τούτου δοθέντος, ο Ντίμον επεσήμανε ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι χαμηλά. «Φαίνεται να οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό … Τα επιπλέον χρήματα από την Covid έχουν μειωθεί. Είναι ακόμα εκεί, ξέρετε, στο κατώτατο 50% έχουν κατά κάποιο τρόπο εξαφανιστεί. Οπότε θα το πω φυσιολογικό, όχι κακό».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής να δείχνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να μειώσουν τα επιτόκια.

Τι θα πράξει η Fed

Ο Ντίμον δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμη να αυξηθούν «λίγο».

«Νομίζω ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι νομίζουν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι υψηλότερες από ό,τι νομίζουν οι άλλοι, κυρίως επειδή η τεράστια ποσότητα δημοσιονομικών νομισματικών κινήτρων εξακολουθεί να βρίσκεται στο σύστημα και εξακολουθεί ίσως να οδηγεί σε κάποια από αυτή τη ρευστότητα».

Είναι ο κόσμος προετοιμασμένος για υψηλότερο πληθωρισμό; «Όχι ακριβώς», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες επενδυτές υπολογίζουν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο. Η Fed έχει προβλέψει τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο του ποσοστού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, αλλά μόνο αν το επιτρέψει η αγορά.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική και το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ο Ντίμον δήλωσε ότι ενώ οι προσδοκίες της αγοράς «είναι αρκετά καλές, δεν είναι πάντα σωστές».

«Ο κόσμος έλεγε ότι [ο πληθωρισμός] θα παραμείνει στο 2% όλο αυτό το διάστημα. Μετά λέει ότι θα πάει στο 6%, μετά είπε ότι θα πάει στα 4% … Ήταν εκατό τοις εκατό λάθος σχεδόν κάθε φορά. Γιατί πιστεύετε ότι αυτή τη φορά είναι σωστό;».

Η JPMorgan χρησιμοποιεί μια καμπύλη για την εκτίμηση των επιτοκίων, είπε, προσθέτοντας: «Ξέρω ότι θα είναι λάθος. Επειδή λέει Χ, δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Είναι πάντα λάθος. Μπορείτε να πάτε πίσω σε οποιοδήποτε σημείο καμπής της οικονομίας που υπήρξε ποτέ και οι άνθρωποι πίστευαν Χ, ενώ μετά έκαναν μεγάλο λάθος», είπε.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στα «Γενέθλια του Βασιλιά» η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο

Στο «Trooping the Colour», δηλαδή την ετήσια εκδήλωση για τα ‘γενέθλια’ της βρετανικής μοναρχίας, θα παραστεί η Κέιτ Μίντελτον το Σάββατο, στην πρώτη δημόσια...

Θυγατρική στην Κύπρο από την Trastor ΑΕΕΑΠ

Την επέκταση της στην Κύπρο προετοιμάζει η Trastor ΑΕΕΑΠ με την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας υπό την ονομασία Trastor Συμμετοχών και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο,...

Αθήνα: Πτώση άνδρα στις γραμμές του μετρό – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένος

Άνδρας έπεσε στις γραμμές του μετρό στο σταθμό Αγίου Δημητρίου. Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα και άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού. Ο...

Πάφος: Καταβολή αποζημιώσεων στις κοινότητες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές – Τις επισκέφθηκε ο Πρόεδρος

Τις κοινότητες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου επισκέπτεται το  πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδούλιδης. Με βάση το πρόγραμμά του Προέδρου Χριστοδουλίδη που...

Κράτηση 8 ημερών στον 48χρονο ύποπτο για τον φόνο στην Πάφο

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο  Πάφου εναντίον του  48χρονου υπόπτου, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή σχετικά με την υπόθεση φόνου 41χρονης...

ΑΗΚ: Να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στη χρήση ηλεκτρισμού

Λόγω των τελευταίων δυσάρεστων περιστατικών όπου έχουν χάσει τη ζωή τους συμπολίτες μας λόγω ηλεκτροπληξίας, η ΑΗΚ τονίζει προς όλους τους καταναλωτές την αναγκαιότητα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!