20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 22:37

Μητσοτάκης – Μόντι: «Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ»

Η «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας και Ινδίας, και οι νέες ευκαιρίες στις διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Ινδού ομολόγου του Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί, όπως επεσήμαναν και στις κοινές τους δηλώσεις στον Τύπο.

«Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού έγινε πριν από 16 χρόνια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων και προσέθεσε: «Μαζί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η κοινή δήλωση που υπογράψαμε τον περασμένο Αύγουστο είναι σε εφαρμογή».

«Συνεχίζουμε το θετικό momentum στη διμερή μας σχέση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως: «Η στρατηγική μας σχέση συνεχίζεται, έχουμε κάνει πρόοδο να εμβαθύνουμε την σχέση μας στην τεχνολογία, στις επενδύσεις, στην εκπαίδευση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ελλάδα και Ινδία είναι κοντά από πολλές απόψεις: έχουν κοινές αξίες και ηθική, είμαστε αφοσιωμένοι στους διεθνείς νόμους και συνθήκες. Σήμερα συναντώνται η παλαιότερη με την πολυπληθέστερη δημοκρατία και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το trafficking».

«Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έμφαση στη ναυτιλία

«Βρισκόμαστε εδώ με μια μεγάλη αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, τη ναυτιλία και τα logistics», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε «αμοιβαίες επενδύσεις που θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας. Η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες όπως στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη».

«Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και περιλαμβάνει και τη συμφωνία που κάναμε για να υποστηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ν. Μόντι: Σημαντική ευκαιρία η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη

Στις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για συνεργασία στάθηκε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί.

Ο κ. Μόντι χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ινδία και χαρακτήρισε εξόχως παραγωγικές τις συζητήσεις που είχαν οι δύο πλευρές. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «προχωρούμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο διπλασιασμού το εμπορίου μας έως το 2030».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ευκαιρίες κυρίως στον αγροτικό τομέα, ενώ οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και σε άλλους τομείς, όπως η καινοτομία.

«Η ναυτιλία και η συνδεσιμότητα έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες» τόνισε, ενώ στάθηκε επιπλέον στους τομείς της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ειδικά για την άμυνα, είπε ότι δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για συμπαραγωγή.

«Ελλάδα και Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προτεραιότητες» επεσήμανε ο κ. Μόντι και μίλησε για εκτενείς συνομιλίες για περαιτέρω συνεργασία. Αναφέρθηκε επιπλέον στη μακρά ιστορία διαπολιστισμικών σχέσεων των δύο χωρών και μίλησε για διασύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!