13.9 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 3:33

Μεγαλύτερη από αναμενόμενη αύξηση πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Περισσότερο, από ό,τι αναμενόταν, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός, αγγίζοντας το 3,4%, όπως κατέδειξαν κρατικά στοιχεία την Πέμπτη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παραδέχεται ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ένα βασικό μέτρο του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 3,4%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, κλείνοντας υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό υπογραμμίζει τον δύσβατο δρόμο για τη μείωση της αύξησης που καταγράφεται στις τιμές, την στιγμή που οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Οι υποκείμενες πιέσεις φαίνεται να υποχωρούν, καθώς ο “βασικός” δείκτης που αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παρουσίασε αύξηση 3,9% τον τελευταίο μήνα του 2023 – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος δείκτης πληθωρισμού περιπλέκει την εικόνα για τον Μπάιντεν, ο οποίος ξεκινά την εκστρατεία επανεκλογής του αντιμετωπίζοντας επίμονες αρνητικές αντιλήψεις για την οικονομία.

«Η οικονομία έχει δημιουργήσει περισσότερες από 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου και ο πλούτος, οι μισθοί και η απασχόληση είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι επί του προκάτοχού μου», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του την Πέμπτη.

«Αλλά υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε για να μειώσουμε το κόστος για τις αμερικανικές οικογένειες και τους Αμερικανούς εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα βασίσουν τον καθορισμό των επιτοκίων τους στα στοιχεία ενός μήνα, αν και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να προσθέσει πίεση στην Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Η Fed αύξησε γρήγορα τα επιτόκια από το 2022 και τα έχει διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο 22 ετών, επιδιώκοντας να διευκολύνει τη ζήτηση και να συγκρατήσει σε βιώσιμα επίπεδα τον πληθωρισμό.

Παρά την άνοδο του ΔΤΚ τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% στο οποίο ανήλθε τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες και η αγορά εργασίας παραμένουν ανθεκτικές.

Αυτό έχει τροφοδοτήσει τις ελπίδες για τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση» για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, χωρίς να υπάρξει η επιζήμια ύφεση.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 0,3%, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Ο δείκτης για τα καταλύματα συνέχισε να αυξάνεται τον Δεκέμβριο», αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας στην έκθεσή του.

Ο δείκτης για την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,4% κατά τη διάρκεια του μήνα λόγω των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και τη βενζίνη, ενώ ο δείκτης των τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,2%, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Περιγράφοντας τη μάχη για τον πληθωρισμό ως δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω, ο οικονομολόγος Robert Frick της Navy Federal Credit Union δήλωσε: «Ο Δεκέμβριος ήταν ένα ξεκάθαρο βήμα προς τα πίσω».

Σημείωσε ότι οι τιμές των καταλυμάτων ευθύνονται για πάνω από το ήμισυ της αύξησης, με μικρή ανακούφιση στον ορίζοντα «καθώς τα ενοίκια αποδεικνύονται σταθερά και το κόστος της ιδιοκατοίκησης αυξάνεται».

Όσον αφορά το μέλλον, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Fed, με τον οικονομολόγο Μάικλ Πίρς της εταιρείας Oxford Economics να αναμένει ότι το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο άλμα του πληθωρισμού «θα αντιστρέψει μερικά από τα πιο επιθετικά στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων φέτος».

Αν και η Fed έχει διαμηνύσει ότι βλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, οι αγορές μετριάζουν τώρα τις προσδοκίες τους σε σχέση με πρόωρη έναρξη των μειώσεων.

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει.

«Οι βασικές τιμές των αγαθών είναι σταθερές ή πέφτουν, τα κέρδη των ενοικίων επιβραδύνονται αλλά παραμένουν αυξημένα και ο βασικός πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι σταθερός», δήλωσε ο Ίαν Σέφερντσο, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Αναμένει ότι η Fed θα περιμένει περισσότερα στοιχεία καθώς θα σκέφτεται την πορεία των επιτοκίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!