32.8 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 20:01

Κίνα: Σε υψηλό 7 μηνών η έκδοση ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης

Υψηλό επτά μηνών έφτασε η έκδοση ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κίνας τον Μάιο σε μια ένδειξη ότι οι αρχές αυξάνουν τα δημοσιονομικά κίνητρα για να στηρίξουν την οικονομία.

Ο απολογισμός για τον μήνα μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 790 δισ. γιουάν (109 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο αριθμός του Μαΐου έχει ενισχυθεί από 391 δισ. γιουάν σε πωλήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Η αύξηση της έκδοσης τοπικών χρεογράφων, συνδυαστικά με την πώληση των υπερμακροπρόθεσμων ειδικών κρατικών ομολόγων, δείχνουν την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να δώσει καύσιμα στην οικονομία

Τα τελευταία στοιχεία υποστηρίζουν το σενάριο για περισσότερη πολιτική δράση. Οι δημοσιονομικές δαπάνες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για να επιτύχει η Κίνα τον φιλόδοξο στόχο της για ανάπτυξη της τάξης του 5% φέτος. Στις τοπικές αρχές έχει ανατεθεί η αγορά απούλητων κατοικιών, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί όλο και περισσότερο για την επιβάρυνση του τομέα στην οικονομική ανάπτυξη.

Η αύξηση της προσφοράς ομολόγων, ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα στην αγορά κρατικού χρέους.

Άνοδος στα βιομηχανικά κέρδη

Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών της Κίνας αυξήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς η κυβερνητική ώθηση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού αύξησε τη ζήτηση και οι εξαγωγές επέστρεψαν σε αναπτυξιακή τροχιά, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.

Τα βιομηχανικά κέρδη στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα. Η άνοδος ανέτρεψε την πτώση του Μαρτίου, η οποία τερμάτισε επτά συνεχόμενους μήνες αυξήσεων.

Μια παγκόσμια κυκλική άνθιση σε προϊόντα τεχνολογίας όπως τα τσιπ, καθώς και μια ώθηση από την κινεζική κυβέρνηση να πείσει τις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τον παλιό εξοπλισμό τους, πιθανώς στήριξαν την άνοδο του Απριλίου. Η ισχυρή ζήτηση στο εξωτερικό για βιομηχανικά προϊόντα βελτίωσε επίσης τα κέρδη των κατασκευαστών ειδών από ρούχα έως έπιπλα.

Ταχύτατη ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας

Η ψηφιακή οικονομία στην Κίνα αναπτύσσεται ταχύτατα κατά τα τελευταία χρόνια, επιδεικνύοντας μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της Κίνας.

Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής στις πιο σημαντικές βιομηχανίες του πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας έφτασε στο 10% επί του συνόλου του κινεζικού ΑΕΠ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας αναφοράς για την ανάπτυξη της Ψηφιακής Κίνας που εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Δεδομένων της Κίνας.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το Πεκίνο εκπλήρωσε τον στόχο που είχε τεθεί στο σχέδιο ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας στο 14ο Πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (2021-2025), δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονικό περιθώριο.

Το σχέδιο αυτό, δημοσιοποιήθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο το 2022, με στόχο να αυξήσει την αναλογία της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής των βιομηχανιών του πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ του κλάδου, στο 10% το 2025, έναντι ποσοστού 7,8% το 2020.

Μακάο: Ετήσια αύξηση 25,7% σε πραγματικές τιμές κατέγραψε το τοπικό ΑΕΠ

Η Στατιστική Υπηρεσία της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Μακάο στην Κίνα (DSEC) ανέφερε ότι το ΑΕΠ της περιοχής αυτής είχε ετήσια αύξηση 25,7% σε πραγματικές τιμές στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό ανάκαμψης 87,2% για την τοπική οικονομία, σε σύγκριση με το αναπτυξιακό μέγεθος της, κατά το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Η DSEC απέδωσε το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ “στον κλάδο της εξαγωγής υπηρεσιών που ευημερεί”, όπως επίσης και στη “σταθερή ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και στη σταθερότητα σχηματισμού παγίων κεφαλαίων”.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης δυναμική ετήσια αύξηση των αφίξεων επισκεπτών κατά 79,4% στα 8,9 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, έναντι αύξησης 85,7% κατά το ίδιο τρίμηνο του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμφωνία το ταχύτερο για την ηγεσία ΕΕ θέλει ο Πρόεδρος λόγω των πολλών προκλήσεων

Την ελπίδα να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία κατά την άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιείται το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ως ΕΕ...

Νέο θανατηφόρο τροχαίο στη Λεμεσό με θύμα 47χρονη από την Ουκρανία

Η 47χρονη Ουκρανή, με κυπριακή υπηκοότητα, Μαρία Πάστερκαμπ, είναι το θύμα νέου τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα στο δρόμο Λεμεσού – Πλατρών, παρά την...

Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας με τις Γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιουνίου, κοινή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης (Ε–Δ)...

Με μικρές απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ

Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 162,55 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,31%. Ο Δείκτης...

Γουότεργκεϊτ: Το σκάνδαλο που «γκρέμισε» τον Νίξο

Το επονομαζόμενο «Σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ» υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ξεκίνησε ως μία υπόθεση ποινικού ενδιαφέροντος το 1972 και γρήγορα απέκτησε...

Ναυάγιο στην Ιταλία – Εξήντα τέσσερις πρόσφυγες και μετανάστες αγνοούνται

Ναυάγιο με πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε ανοικτά της Καλαβρίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, το πλεούμενο είχε σαλπάρει από την Τουρκία και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!