19.9 C
Nicosia
Σάββατο 11 Μάιος 2024 | 9:50

Θετικό το μήνυμα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Μετά από ένα πυκνό δεκαπενθήμερο εκθέσεων εκτιμήσεων και αξιολογήσεων που επισφραγίστηκε από μία επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ένας είναι ο κοινός παρονομαστής: Η ελληνική οικονομία διαθέτει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία έναν “ελεύθερο διάδρομο” ανάπτυξης σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή άλλες απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις στο ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον, και υπό την ισχυρή προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για το κοινό συμπέρασμα όλων των εκθέσεων και των εκτιμήσεων που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο δεκαπενθήμερο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ξένους επενδυτικούς οίκους και ελληνικά ινστιτούτα, όπως το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και επιβεβαιώθηκε από τις αγορές με την υπερκάλυψη κατά 11 φορές της έκδοσης του ελληνικού 30ετούς ομολόγου την προηγούμενη Τετάρτη.

ΑΕΠ

Ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,9% το 2025 προβλέπει το ΔΝΤ, στο 2,1% “βλέπει” τον φετινό ρυθμό μεγέθυνσης το ΙΟΒΕ, ενώ ο οίκος S&P εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 2,4% την πενταετία 2024-2027. Παρά τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως αυτή του ΙΟΒΕ) πρόκειται για ρυθμούς μεγέθυνσης σημαντικά υψηλότερους έως και διπλάσιους, από τους αντίστοιχους προβλεπόμενους για τις χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ρυθμό ανάπτυξης, κατά μέσο όρο, 2,5% για διάστημα έως το 2027 θα προβλέπει και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που πρόκειται να στείλει στις Βρυξέλλες.

Πλεονάσματα -Χρέος

Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα σταθερά πάνω από το 2,1% του ΑΕΠ από φέτος έως και το 2029, δημοσιονομικό έλλειμμα χαμηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ για την επόμενη πενταετία και μείωση του δημοσίου χρέους στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029 από 168,8% το 2023. Ο S&P εκτιμά ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές και ότι φέτος θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας μετά την πανδημία. Βελτίωση της δημοσιονομικής πορείας προβλέπει ο οίκος και για τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένουν ως εστίες κινδύνων στις επισημάνσεις των διεθνών και εγχώριων οίκων και οργανισμών. Ένα από τα “τρωτά” σημεία της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναφέρει ο S&P,  παρά την αισθητή βελτίωσή του πέρυσι (κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας) στο 6,4% του ΑΕΠ από 10,3% το 2022.

Για την περίοδο 2024-2027, το έλλειμμα θα παραμείνει (κατά μέσο όρο) στο 5,4% του ΑΕΠ εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης που χαρακτηρίζει υψηλό το επίπεδο του πληθωρισμού στη χώρα. Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 2,7% φέτος και στο 2,1% το 2025, ενώ το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς τα πάνω στο 3% (από 2,8%) τη νέα εκτίμησή του για το 2023 επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Μεταρρυθμίσεις 

Πρώτη μεταρρύθμιση που αναμένεται είναι η πλήρης έξοδος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συστημικές τράπεζες με την εκποίηση και του τελευταίου πακέτου που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παραμένουν ακόμη στις μη συστημικές τράπεζες.

Επιπλέον, εκκρεμεί η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων σύλληψης της φοροδιαφυγής και περιστολής της παραοικονομίας μέσω της ψηφιοποίησης διαδικασιών και ελέγχων. Κρίσιμο μέτρο στην προσπάθεια αυτή θεωρεί o S&P την σύνδεση των ταμειακών με τα POS σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η δικαστική μεταρρύθμιση είναι επίσης κρίσιμη. Η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης εκτός των άλλων σοβαρών παρενεργειών για την κοινωνία επιβαρύνει το επενδυτικό περιβάλλον εκτιμούν στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οργανισμοί.

Τέλος, η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, στον ανταγωνισμό και στη λειτουργία των αγορών, όπως επίσης και η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρούνται, από τους οίκους αξιολόγησης και τους διεθνείς οργανισμούς, ως κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος»

Στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα»,παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε τους φιλοπαλαιστίνιους καταυλισμούς στο MIT και το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στους καταυλισμούς των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, δύο από...

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Την ώρα που φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο, σύμφωνα...

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

Ανέστειλε την αποστολή βαρειών, bunker-busting βομβών στο Ισραήλ η Ουάσινγκτον, πυρομαχικών που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγουν στην...

Το αθλητικό περιεχόμενο της Primetel μεταφέρεται στη Cytavision

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών μεταδόσεων όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Αυτό γιατί με το τέλος του Μάη θα κλείσει το τμήμα παραγωγής...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Πάνω από 150 μονάδες ο γενικός δείκτης – Στα 4,03 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!