20.8 C
Nicosia
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 | 9:48

Η Τράπεζα της Γαλλίας υποβαθμίζει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2026, υποχωρεί η αγοραστική δύναμη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει υποτονική ανάπτυξη φέτος, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους και οι επιχειρήσεις αναβάλλουν τις επενδύσεις λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, τα δημόσια οικονομικά και τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η κεντρική τράπεζα, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της.

Η Τράπεζα της Γαλλίας μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2026 στο 0,4% από 0,5% που εκτιμούσε τον Ιούνιο, μετά τη στασιμότητα που παρουσίασε η οικονομία της χώρας —της δεύτερης μεγαλύτερης στην ευρωζώνη— κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αν και οι εξαγωγές εξακολουθούν να επωφελούνται από την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου εμπορίου, η επιφυλακτικότητα καταναλωτών και επιχειρήσεων επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν τη χρηματοδότηση πιο δύσκολη, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεση προοπτικών της.

Υποχωρεί η αγοραστική δύναμη

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2027, η κυβέρνηση αναθεώρησε την Παρασκευή προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το 2026, στο 0,5% από 0,7%, ακολουθώντας την υποβάθμιση της πρόβλεψης στο 0,4% (από 0,7% προηγουμένως) που είχε ανακοινώσει την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Η κεντρική τράπεζα επισήμανε ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα συρρικνωθεί φέτος, καθώς οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τον υψηλότερο πληθωρισμό που προκλήθηκε από το σοκ των τιμών της ενέργειας, προτού επανέλθει σε τροχιά ανόδου το 2027 και το 2028.

Προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 0,9% το 2027 και στο 1,2% το 2028, καθώς βελτιώνεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, υποχωρούν οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και οι εξαγωγές συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία.

Η Τράπεζα της Γαλλίας προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να αποτελεί ακόμη τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας λόγω των επιπτώσεών της στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σε ένα πιο δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν απότομα και θα γινόταν ελαφρώς αρνητική το 2027.

Πάνω από 2% ο πληθωρισμός

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2,3% φέτος –μειωμένος σε σχέση με το 2,5% που προβλεπόταν τον Ιούνιο– προτού υποχωρήσει στο 1,9% το 2027 (έναντι 1,7% τον Ιούνιο) και περαιτέρω στο 1,6% το 2028 (έναντι 1,7% τον Ιούνιο).

Εκτίμησε ότι η ανεργία θα φτάσει το 8,4% έως το τέλος του έτους και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 8,3% το επόμενο έτος, προτού μειωθεί στο 8,0% το 2028.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Γαλλίας ανέφερε ότι η μηνιαία έρευνά της σε 8.500 στελέχη επιχειρήσεων έδειξε πως η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,1% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά το οποίο η ανάπτυξη ήταν μηδενική.

Πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΥΡΩΠΗΗ Τράπεζα της Γαλλίας υποβαθμίζει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2026, υποχωρεί...