18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 8:15

Ενδεχόμενη μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας βλέπει η Fed

Η ανεργία στις ΗΠΑ παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα παρά την αύξηση των επιτοκίων και την μείωση του πληθωρισμού, αντιπροσωπεύοντας μια «ελπιδοφόρα ένδειξη» ότι οι τιμές καταναλωτή μπορούν να μειωθούν χωρίς σημαντική οικονομική επιβράδυνση, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια αρκετές φορές το 2022 σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό που ανήλθε σε υψηλά πολλών δεκαετιών, προσπαθώντας να επιβραδύνει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να αποφευχθεί η ύφεση.

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας συνήθως έχει αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός.

Ωστόσο, η Διοικητής της Fed, Μισέλ Μπάουμαν, δήλωσε την Τρίτη ότι «η ανεργία παραμένει χαμηλή καθώς έχουμε συσφίξει τη νομισματική πολιτική και σημειώσαμε πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού».

«Το εκλαμβάνω ως ελπιδοφόρο σημάδι ότι μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική οικονομική ύφεση», πρόσθεσε σε μια προετοιμασμένη ομιλία σε εκδήλωση στη Φλόριντα.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ κατέδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας παραμένουν ισχυρές τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%.

Αυτό έρχεται παρά την επιθετική εκστρατεία της Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια γρήγορα από κοντά στο μηδέν στο 4,25-4,50 τοις εκατό.

Η κ. Μπάουμαν είπε ότι νοιώθει ενθαρρυμένη από την ισχύ της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα χρέους μεταξύ των νοικοκυριών.

«Το χαμηλό χρέος και οι ισχυροί ισολογισμοί μαζί με την ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνουν ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να ξοδεύουν ακόμη και όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται», υπογράμμισε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, καθώς απομένει πολύ δουλειά να γίνει για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού πιθανότατα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα «αρκετά περιοριστικό» επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών, σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!