Ήδη δε οι ελεγχόμενοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

Από φέτος εξάλλου το «κυνήγι» εντατικοποιείται, αφού από την αρχή του έτους αναβαθμίστηκε το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ και έτσι οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι, πιο εντατικοί και επισταμένοι σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2023 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην ανωτέρω Αρχή 1.285 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 407 αφορούν βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που θα ελεγχθούν και για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ενώ οι υπόλοιπες 878 αφορούν χρέη προς το Δημόσιο τα οποία χρήζουν εμπεριστατωμένου ελέγχου.

Το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής

Επισημαίνεται ότι για το ανωτέρω σύνολο των 407 υποθέσεων, των οποίων οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής που καταλογίστηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές ανήλθε σε 957,13 εκατ. ευρώ. Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023, εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 878 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ) και τις ΥΕΔΔΕ υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εν λόγω δωδεκαμήνου συνολικά 3.839 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του Δημοσίου.

Ανταλλαγή υποθέσεων Ακόμη, το 2023, στο πλαίσιο της ανταλλαγής «ύποπτων» υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «ύποπτες» υποθέσεις προς έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων, αφού σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα που κατηγορούνται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» ελέγχονται και για φοροδιαφυγή. Το 2023, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ 22 «βαριές» υποθέσεις «μαύρου χρήματος».

Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 295 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για ακόμη 164 πρόσωπα, με τα βεβαιωθέντα ποσά να προσεγγίζουν τα 155,7 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κούρος  [email protected]