18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 5:02

ΕΚΤ: Αμετάβλητα ξανά τα επιτόκια – «Σαφέστερη εικόνα για τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο», λέει η Λαγκάρντ

Σταθερά διατήρησε, όπως αναμενόταν τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις της για υποτονική ανάπτυξη και μείωση του πληθωρισμού ίσως να φέρουν τελικά πιο κοντά τις μειώσεις επιτοκίων, όπως επισημαίνουν και αναλυτές στα πρώτα σχόλιά τους για την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Τα τρία βασικά επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: το καταθετικό επιτόκιο στο ύψος του 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Στις 15.45 (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ. Η αγορά περιμένει να δει εάν θα δώσει με την ομιλία της συγκεκριμένο σήμα για το πότε θα έρθει η πρώτη μείωση επιτοκίων ή θα θελήσει να αφήσει ανοιχτά και πάλι όλα τα ενδεχόμενα.

Ρίχνει τον πήχυ για τη φετινή ανάπτυξη – Πού βλέπει τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κινηθεί στο 2,3% φέτος, για να υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025 και στο 1,9% το 2026.

Όσον αφορά στον δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων δηλαδή), τον βλέπει στο 2,6% φέτος, στο 2,1% το 2025 και στο 2% το 2026. «Αν και οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση» αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Η ΕΚΤ αναμένει να διατηρηθούν οι πιέσεις στην οικονομία και αναθεωρεί προς τα κάτω, στο 0,6%, την εκτίμηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2024. Βλέπει ανάκαμψη στο 1,5% το 2025 και στο 1,6% το 2026, στηριζόμενη αρχικά στην κατανάλωση και σε δεύτερη φάση στις επενδύσεις.

Όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων, το Δ.Σ. σημειώνει πως θεωρεί ότι «βρίσκονται σε επίπεδα, που αν διατηρηθούν για επαρκές διάστημα, θα έχουν καθοριστική συμβολή στην επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».

Κ. Λαγκάρντ: Σαφέστερη εικόνα για τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΔΣ για διατήρηση των επιτοκίων αμετάβλητων.

«Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, βάσει των τωρινών δεδομένων. Άλλωστε ο στόχος της ΕΚΤ ήταν να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.

Όπως απάντησε και σε ερώτηση δημοσιογράφου, «ο πληθωρισμός είναι σε αποκλιμάκωση, αυτό είναι σαφές. Θέλουμε όμως περισσότερες αποδείξεις και στοιχεία. Αυτά θα έρθουν στο επόμενο διάστημα. Θα ξέρουμε περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά ακόμη περισσότερα τον Ιούνιο».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των μισθών αρχίζει να μετριάζεται. Ο πληθωρισμός αναμένεται να ακολουθήσει αυτή την καθοδική πορεία», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά προειδοποίησε ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν κίνδυνο για τον πληθωρισμό».

Ωστόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναγνώρισε πως η οικονομία παραμένει αδύναμη. «Οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν πολλά», ενώ σφιχτή παραμένει και η αγορά εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!