17.9 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 23:14

Αυξήθηκαν τα νέα δάνεια τον Φεβρουάριο, μειώθηκε το επιτόκιο για αγορά κατοικίας

Στα €575,5 εκατομμύρια αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 τα συνολικά νέα δάνεια, σε σύγκριση με €462,7 εκ. τον προηγούμενο μήνα, λόγω της αύξησης των δανείων που παραχωρήθηκαν σε εταιρείες, κατά περίπου €130 εκ., την στιγμή που αυξήθηκε το επιτόκιο δανείων προς εταιρείες, ενώ μειώθηκε το επιτόκιο δανείων για αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τα νέα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν στα €23,2 εκ. (εκ των οποίων €21,3 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €26,7 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €19,7 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα €144,1 εκ. (εκ των οποίων €79,2 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €146,3 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €71,7 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν μείωση στα €57,3 εκ. (εκ των οποίων €37,6 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €72,9 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €40,6 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψαν αύξηση στα €340,7 εκ. (εκ των οποίων €124,4 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €210,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €83,3 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Επιτόκια καταθέσεων

Εξάλλου, αναφορικά με τις κυριότερες εξελίξεις επιτοκίων που αφορούν νέες συμβάσεις καταθέσεων και δανείων, περιλαμβανομένων των συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε οριακή μείωση στο 1,98%, σε σύγκριση με 2,06% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 2,53%, σε σύγκριση με 2,11% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια δανείων

Επιπλέον, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 6,17%, σε σύγκριση με 5,64% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε στο 5,15%, σε σύγκριση με 5,26% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ., σύμφωνα με την ΚΤΚ, παρουσίασε αύξηση στο 5,91%, σε σύγκριση με 5,65% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 6,07%, σε σύγκριση με 6,02% τον προηγούμενο μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κέρδη στο ΧΑΚ με άνοδο 1,92%

Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 148,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,92%. Η...

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε νέα υψηλά 13 ετών, πλησιάζει τις 1.500 μονάδες

Ξεκούραστοι και με αρκετές δυνάμεις εμφανίστηκαν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να εκτινάσσεται...

Μάλτα: Πολιτικοί και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη δικαιοσύνη για σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργός, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθότι συγκαταλέγονται στους δεκάδες υπόπτους που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη της...

Ξεμένουν από καύσιμα νοσοκομεία στη Γάζα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθότι ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, τα καύσιμα για τη λειτουργία...

Βγάλανε τα «μαχαίρια» στην Ευρώπη – Το ΕΛΚ αρνείται να καταδικάσει την «ακροδεξιά»

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!