Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε νέες πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στις χώρες μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και άλλα σοκ να έχουν άμεση πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης από τα υφιστάμενα δανειακά τους προγράμματα, έτσι ώστε να τις βοηθήσουν να ανταποκριθούν σε έναν κόσμο που είναι όλο και πιο επιρρεπής σε κρίσεις.
Οι βελτιώσεις στο εργαλείο της τράπεζας Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση Κρίσεων θα επιτρέψουν στα κράτη να λάβουν άμεσα μέχρι και το 10% των μη εκταμιευθέντων κεφαλαίων από υφιστάμενο δάνειο ή άλλη διευκόλυνση για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.
Η Διευθύντρια επιχειρήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας Anna Bjerde δήλωσε στο Reuters ότι μια χώρα με 3 δισ. δολάρια μη εκταμιευμένα δάνεια από ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 5 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να έχει άμεση πρόσβαση σε 300 εκατ. δολάρια σε περίπτωση που πληγεί από τυφώνα, σεισμό ή πανδημία, προσθέτοντας ότι είναι μια μεγάλη ρευστότητα η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει μια χώρα να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες.
“Ακούμε τον έναν πελάτη μετά τον άλλον, από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα μέχρι χώρες μεσαίου εισοδήματος, να λένε: “Όταν χτυπά μια κρίση, είμαστε απροετοίμαστοι οικονομικά και πρέπει να κάνουμε όλων των ειδών τους τρομερούς συμβιβασμούς που δεν θέλουμε να κάνουμε””.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα επεκτείνει επίσης την πρόσβαση σε μεγαλύτερη προσυμφωνημένη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ως μέρος μελλοντικών δανειακών προγραμμάτων που θα απαιτούν μεταρρυθμίσεις για προετοιμασία σε μια κρίση και άλλα θεσμικά μέτρα για την οικοδόμηση οικονομικής ανθεκτικότητας.
Μια τρίτη συνιστώσα που εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η ευρεία επέκταση της χρήσης ασφαλιστικών προϊόντων για την προστασία από καταστροφές μεγάλης κλίμακας.
Αυτά περιλαμβάνουν ομόλογα για καταστροφές που παρέχουν ασφαλιστικές πληρωμές σε περίπτωση τυφώνων ή άλλων καταστροφών που πληρούν ορισμένα όρια.
Η Τζαμάικα υπήρξε πρωτοπόρος σε τέτοιους είδους ομόλογα και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga έχει ζητήσει την επέκτασή τους για να θωρακίσουν τους προϋπολογισμούς των ευάλωτων χωρών από κλιματικές και άλλες απειλές, δίνοντάς τους “ηρεμία”.
Οι αλλαγές αποτελούν μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επέκταση της αποστολής της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων, καθώς και για τη μεγάλη διεύρυνση της δανειοδοτικής της ικανότητας.