23.9 C
Nicosia
Παρασκευή 25 Οκτώβριος 2024 | 13:07

Πάει Υπουργικό η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού – Διαφωνίες για πέναλτι στις συντάξεις

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να οδηγηθεί η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τον Yπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, να τονίζει ενώπιον της Βουλής ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη του 2025 να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή. Πάντως, όσον αφορά στο θέμα της αναλογιστικής μείωσης στις συντάξεις στο 12%, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κατάληξη, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο Γιάννης Παναγιώτου ενημέρωσε το πρωί της Τρίτης την Επιτροπή Εργασίας για σημαντικά θέματα που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται το Υπουργείο του, ανάμεσα σε αυτά και το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του, «οι μεγάλοι στόχοι που έχουμε ενώπιον μας είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς και η πορεία που έχουμε για συναρμολόγηση ολοκληρωμένης συμφωνίας για την ΑΤΑ, που είναι σημαντική».

Αναφερόμενος στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως είναι η τρίτη φορά που η Πολιτεία εισέρχεται σε αυτή τη διαδικασία και η τελευταία φορά που έγινε ήταν εντός της δεκαετίας του 1980. «Θέσαμε φιλόδοξους στόχους για την επάρκεια των μισθών, εξορθολογισμό του ταμείου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θέσαμε στόχο την αξιολόγηση των δυνατοτήτων από το δεύτερο και τρίτο ασφαλιστικό πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως ενημερώθηκε το Εργατικό Σώμα και εντός της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόταση για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και σύσταση διυπουργικής επιτροπής για υπουργικό συντονισμό. «Έχει τεθεί ως χρονικό ορόσημο για την κατάθεση των νομοσχεδίων το τέλος του 2025. Επιδίωξή μας είναι αυτό να συντελεστεί όσο το δυνατό συντομότερα, για να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέσα στο πρώτο μισό του 2026, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικείμενες βουλευτικές. Για να καταστεί αυτό εφικτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων μας, ώστε η συζήτηση που θα ακολουθήσει να συνεχίζεται από το σημείο που σταματά ο κοινωνικός διάλογος. Θα καταστεί εφικτή η κατάρτιση ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα διασφαλίσει καλύτερες συντάξεις για τις επόμενες γενιές».

Αναφερόμενος στο θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12%, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε πως κατά το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, η προσέγγιση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, αναφορικά με τις επιφυλάξεις, ενστάσεις και διαφωνίες για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

«Διενεργήθηκε αναλογιστική μελέτη για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του ταμείου. Στη βάση των ευρημάτων έχει γίνει μία πρόταση, που παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους και στις προτάσεις τους έχει επικαιροποιηθεί. Οι εργοδότες είναι θετικοί, οι συντεχνίες είναι αρνητικές. Θέση μας είναι να έχουμε μία κοινά αποδεκτή πρόταση, που θα διευκολύνει τη συζήτηση στη Βουλή. Αν δεν καταστεί εφικτό αυτό, θα επικεντρωθούμε στη μεγάλη προσπάθεια που θα προχωρήσει που είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Μία αναφορά που δεν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Καυκαλιά, ο οποίος σημείωσε πως δεν πρέπει το 12% να συνταυτιστεί με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τόνισε πως η κοινωνία περιμένει πρόταση και στο τέλος της ημέρας να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν γίνεται να για να ρυθμιστεί η αναλογιστική μείωση της πρόωρης συνταξιοδότησης. «Γίνεται μετά από μέτρα που έλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ταμείου. Αν δεν βρεθεί λύση τώρα, δεν θα μπορεί να βρεθεί μετά από έξι μήνες. Αν οι διαφωνίες είναι έντονες, πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που δεν έχει σημαντικές προοπτικές για υιοθέτηση».

Ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε πως «δεν μας ικανοποιεί αυτή η προσέγγιση. Δώσαμε χρόνο και χώρο για να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου και η κοινωνία περιμένει πρόταση που να ρυθμίζει το θέμα». Σημειώνεται πως τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχία για το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί, για κατάθεση των νομοσχεδίων μέχρι τα τέλη του 2025 και να ξεκινήσει η συζήτηση εντός 2026.

Οι απαντήσεις του υπουργού

Ακούγοντας τις ανησυχίες των βουλευτών, ο Yπουργός Εργασίας θέλησε να απαντήσει πως «όσον αφορά στο χρονοπρογραμματισμό, επιδίωξή μας θα είναι όσο το δυνατό νωρίτερα τα νομοσχέδια να είναι ενώπιον της Βουλής και να είναι ενδελεχής η ενημέρωση των κομμάτων και θα διευκολυνθεί και η διαδικασία της συζήτησης. Μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων θα χρειαστεί να περάσουμε αρκετό χρόνο μαζί και πρέπει να τον διαχειριστούμε παραγωγικά. Η συνεργασία με την Επιτροπή, μου επιτρέπει να είμαι αισιόδοξος για να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Απαντώντας για την αναλογιστική μείωση, ο Γιάννης Παναγιώτου σημείωσε πως η Κυβέρνηση ανέλαβε τον Μάρτιο του 2023. «Τον Ιούνιο του 2023 έθεσα στο Συμβουλευτικό Εργατικό Κόμμα συγκεκριμένα σημεία και εισηγήσεις για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης. Τους επόμενους μήνες υπήρξε βελτιωμένη πρόταση, που αν υιοθετείτο και ήταν σε εφαρμογή, σχεδόν 15,000 συνταξιούχοι που έχουν υποστεί την αναλογιστική μείωση, θα απολάμβαναν της ελάφρυνσης που ανέρχεται σε 800 ευρώ ετησίως, που ισοδυναμεί σε ακόμη μία σύνταξη ετησίως. Επειδή οι αποφάσεις που λαμβάνουμε πρέπει να είναι κοινωνικού διαλόγου, είμαστε στο σημείο που κάποιοι την αποδέχθηκαν και άλλοι όχι».

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιώτου θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «σε καμία περίπτωση, έχοντας να διαχειριστώ μία σειρά από ευαίσθητα εργασιακά ζητήματα, δεν θα παρουσιάσω ένα νομοσχέδιο στο Υπουργικό, χωρίς να υπάρχουν προοπτικές αποδοχής για να δημιουργήσουμε αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Αν διαπιστωθεί από τις συναντήσεις μας με τους εταίρους να υπάρχει θετική ανταπόκριση, δεν θα διστάσω να θέσω ενώπιον σας συγκεκριμένες εισηγήσεις. Σέβομαι τους κοινωνικούς εταίρους, όχι μόνο όταν συμφωνούν, αλλά και όταν διαφωνούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο

Ετήσια αύξηση 1,1% τον Σεπτέμβριο του 2024, έπειτα από τις ετήσιες αυξήσεις 0,8% και 0,4%, που καταγράφηκαν τους μήνες Αύγουστο και Ιούλιο του 2024, αντίστοιχα...

Συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΧΑΚ και Invest Cyprus

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), προχώρησαν σήμερα 25 Οκτωβρίου 2024  στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (MoU), θέτοντας...

Γιατί η Νορβηγία θα αρχίσει σταδιακά να μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

Ο νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός Equinor ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμή ρεκόρ παραγωγής 755.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα στο κοίτασμα «Johan Sverdrup». Σύμφωνα με την εταιρεία, το κοίτασμα...

Γάζα: Νέα αιματοχυσία – 38 νεκροί στη Χαν Γιουνίς από ισραηλινά πλήγματα

Ισραηλινό χτύπημα στη Χαν Γιουνίς κόστισε της ζωή σε 38 ανθρώπους το πρωί της Παρασκευής, αξιωματούχοι υγείας της Λωρίδας της Γάζας. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι...

Ο Κυπριανός Λούης Συντονιστής Θρησκευτικών Ομάδων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισε τον διορισμό του τέως Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δρος Κυπριανού Λούη, στο Γραφείο Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων,...

Η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στο Υπουργικό – Εντατικοποίηση των έργων που αργούν ζήτησε ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ειδικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγραμματισμού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!