26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 14:50

Οι 5 προτεραιότητες της ΣΕΚ για το 2024

Πέντε βασικές προτεραιότητες θέτει για το 2024 η ΣΕΚ, τονίζοντας πως η θετική ανάπτυξη της οικονομίας, η πτωτική πορεία της ανεργίας, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η δυσμενής κατανομή των απολαβών των μισθωτών πολιτών ως ποσοστό του ΑΕΠ, δικαιολογούν την υλοποίηση μιας διεκδικητικής πολιτικής.

Ειδικότερα, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, η ΣΕΚ αναφέρεται στην επέκταση και ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στον εκσυγχρονισμό της Στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, περιλαμβανομένου και του λεγόμενου πέναλτι του 12%, την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και στη διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωσης παρεμφερών ωφελημάτων στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν το τέλος του 2023.

Η θετική ανάπτυξη της οικονομίας, η πτωτική πορεία της ανεργίας, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η δυσμενής κατανομή των απολαβών των μισθωτών πολιτών ως ποσοστό του ΑΕΠ, δικαιολογούν την υλοποίηση μιας διεκδικητικής πολιτικής για βελτίωση των μισθών και των υπόλοιπων όρων απασχόλησης των εργαζομένων, αναφέρει στο μήνυμά της η ΣΕΚ.

Σημειώνει ακόμη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα «αναμένει από τις εργοδοτικές οργανώσεις να αντιληφθούν ότι η απορρύθμιση που επήλθε στους σημαντικούς αυτούς τομείς πλήττουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και απομακρύνουν τους Κύπριους εργαζόμενους από την αγορά εργασίας».

Σε σχέση με τα θέματα που εκκρεμούν ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, η ΣΕΚ αναφέρεται στην επέκταση και ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αξιοποιώντας και το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση της Οδηγίας για τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό, με στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 80% των εργαζομένων. «Μέσα από την υλοποίηση αυτού του στόχου, δημιουργούνται προοπτικές για επικράτηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, περιορίζοντας τις ανισότητες και την εργασιακή εκμετάλλευση», προσθέτει.

Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, η ΣΕΚ σημειώνει ότι μέσα από δομημένο κοινωνικό διάλογο και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρέπει να διορθωθούν λάθη, στρεβλώσεις και αδυναμίες που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά εργασίας και οι οποίες αφενός τιμωρούν το ντόπιο εργατικό δυναμικό και αφετέρου πλήττουν τις επιχειρήσεις που με συνέπεια εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Για την μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, η Κύπρος χρειάζεται ένα ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα διασφαλίζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και συμπληρώνει ότι στα πλαίσια της συνολικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να τύχει αποτελεσματικής διαχείρισης και το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12%, ενώ θα πρέπει να επεκταθεί και να εφαρμοσθεί καθολικά και ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας, ως πραγματικός δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών.

Για την φορολογική μεταρρύθμιση, η ΣΕΚ σημειώνει πως διεκδικεί μια πράσινη φορομεταρρύθμιση που θα φορολογεί τη ρύπανση, θα μειώνει το φορολογικό βάρος της εργασίας, θα εκσυγχρονίζει τη φορολογική πολιτική και θα δημιουργεί συνθήκες πάταξης της φοροδιαφυγής, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση και το ηλικιακό προφίλ της οικογένειας.

Σύμφωνα με την ΣΕΚ, τη νέα χρονιά θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συγκράτηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, στην προσπάθεια για πλήρη επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), διευκρινίζοντας για πολλοστή φορά πως αυτή αποτελεί βασικό συμβατικό δικαίωμα των εργαζομένων και εφαρμόζεται στη βάση της Συμφωνίας Πλαίσιο που έχουν συνυπογράψει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι,  στην ενίσχυση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες, στον έλεγχο της εφαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, όπως επίσης και στα θέματα ασφάλειας και υγείας με τη σύσταση Επιτροπών ασφάλειας σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες, με στόχο τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Παράλληλα, η ΣΕΚ σημειώνει ότι η Κύπρος αυτές τις δύσκολες ώρες, ευελπιστεί η νέα χρονιά να είναι χρονιά επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. «Ευελπιστούμε το 2024 να είναι η χρονιά της απελευθέρωσης και της επανένωσης της κατεχόμενης Πατρίδας, στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της ΕΕ, ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ενωμένης Ευρώπης», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτό είναι το απειλητικό email που στάλθηκε το πρωί σε 35 σχολεία της Αττικής

Συναγερμός σήμανε το πρωί σε 35 σχολεία της Αττικής, καθώς έλαβαν στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους απειλητικό μήνυμα για την ύπαρξη βόμβας, με τις...

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι κτηνοτρόφοι

Συνεχίζονται για δέκατη ημέρα στην κατεχόμενη Λευκωσία οι κινητοποιήσεις των Τ/κ κτηνοτρόφων. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε νέες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της τ/κ «ένωσης...

Σηκώνει άγκυρα για τη νέα σεζόν το Daleela

Το πρώτο ταξίδι της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, για τη φετινή σεζόν, πραγματοποιεί σήμερα το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela, με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, Μαρίνα...

Προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ για τα απειλητικά emails σε σχολεία η Αστυνομία – Ο ρόλος της Ελβετίας

Διαδικτυακές υπηρεσίες από εταιρεία στην Ελβετία φαίνεται να έχει πάρει ο αποστολέας του απειλητικού e-mail που στάλθηκε σε σχολεία στην Κύπρο στις 17 Μαΐου,...

Δημήτρης Σταρόβας: Οι πρώτες φωτογραφίες λίγο πριν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο

Λίγη ώρα μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Δημήτρης Σταρόβας φορώντας t-shirt με συμβολικό μήνυμα «Don’t Quit», χαιρέτησε δημοσιογράφους και φωτογράφους, ευχαριστώντας...

Την επόμενη Τετάρτη η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού για προδικαστική Γ. Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30πμ, θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!