34.1 C
Nicosia
Δευτέρα 8 Ιούλιος 2024 | 15:48

«Καμπάνακι» BIS για τις μειώσεις επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν να μειώσουν τα επιτόκια πολύ σύντομα λόγω του κινδύνου νέας έξαρσης του πληθωρισμού, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο σταθμίζουν πόσο γρήγορα θα χαλαρώσουν η νομισματική πολιτική.

Το όργανο-ομπρέλα για τις κεντρικές τράπεζες με έδρα τη Βασιλεία ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι η παγκόσμια οικονομία μοιάζει έτοιμη για «ομαλή προσγείωση», καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε και η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική.

Ωστόσο, προέτρεψε τους καθοριστές επιτοκίων να θέσουν έναν «υψηλό πήχη στη χαλάρωση πολιτικής», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης σε τομείς όπως οι τιμές των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών, καθώς και την ανάγκη να διατηρηθεί κάποιο περιθώριο μείωσης του κόστους δανεισμού στην περίπτωση μιας ξαφνικής ύφεσης.

Προειδοποίησε επίσης ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, ιδιαίτερα στα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και στην πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων.

«Μια πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αναγκάσει μια δαπανηρή αντιστροφή της πολιτικής – όλο και πιο δαπανηρή γιατί θα υπονομευόταν η αξιοπιστία», ανέφερε η BIS.

Η κριτική από την BIS

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικρίθηκαν ευρέως ότι άργησαν να αντιδράσουν το 2021 και το 2022, όταν οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στον απόηχο της πανδημίας και η άνοδος των τιμών της ενέργειας συνέβαλαν στην μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε μια γενιά.

Ο γενικός διευθυντής της BIS, Agustín Carstens, επαίνεσε τη «βίαιη αυστηροποίηση» που τελικά ακολούθησε, υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσε την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και προέτρεψε τη στροφή σε ένα «καθεστώς υψηλού πληθωρισμού».

Ωστόσο, η BIS προειδοποίησε τους κορυφαίους αξιωματούχους να παραμείνουν σε επιφυλακή για την επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων, ακόμη και όταν ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν την πολιτική τους. Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού από τον Σεπτέμβριο.

Συγκρίνοντας έναν κεντρικό τραπεζίτη που καταπολεμά τον πληθωρισμό με υψηλά επιτόκια με έναν γιατρό που δίνει αντιβιοτικά σε έναν ασθενή με λοίμωξη, ο Κάρστενς είπε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να κάνετε ολόκληρη τη θεραπεία διαφορετικά ο πληθωρισμός μπορεί να επανέλθει».

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού ανέφερε μια σειρά από «σημαντικά σημεία πίεσης» που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ήπια προσγείωση, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων δημόσιων οικονομικών, της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και των «επίμονων πληθωριστικών δυνάμεων».

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κυβ.Εκπρόσωπος: Η παρουσία Όρμπαν στη σύνοδο ΟΤΚ δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει ανεκτό, είπε...

Σχεδόν υπό έλεγχο η φωτιά στο Φασούρι

Στο στάδιο να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Φασούρι Λεμεσού, καίοντας δέντρα και άγρια βλάστηση. Σύμφωνα με ενημέρωση...

Ευρωκοινοβούλιο: Και ο Σαλβίνι στην ευρω-ομάδα Όρμπαν

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του, η Λέγκα του Βορρά, θα ενταχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στη νέα πολιτική ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη...

Lufthansa: Ερευνα Κομισιόν για τα 6 δισ. ενίσχυσης από το γερμανικό κράτος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια σε βάθος έρευνα για να αξιολογήσει εάν ένα μέτρο της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ της...

Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ατάλ ο Μακρόν

Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να συνεχίσει «προς το...

Π. Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός θα θέσει στο ΝΑΤΟ το ζήτημα μη τήρησης των συμφωνηθέντων από τη Βόρεια Μακεδονία

Το ζήτημα της μη τήρησης των συμφωνηθέντων από τη Βόρεια Μακεδονία θα θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!