33.8 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 21:16

«Καμπάνακι» BIS για τις μειώσεις επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν να μειώσουν τα επιτόκια πολύ σύντομα λόγω του κινδύνου νέας έξαρσης του πληθωρισμού, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο σταθμίζουν πόσο γρήγορα θα χαλαρώσουν η νομισματική πολιτική.

Το όργανο-ομπρέλα για τις κεντρικές τράπεζες με έδρα τη Βασιλεία ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι η παγκόσμια οικονομία μοιάζει έτοιμη για «ομαλή προσγείωση», καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε και η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική.

Ωστόσο, προέτρεψε τους καθοριστές επιτοκίων να θέσουν έναν «υψηλό πήχη στη χαλάρωση πολιτικής», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης σε τομείς όπως οι τιμές των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών, καθώς και την ανάγκη να διατηρηθεί κάποιο περιθώριο μείωσης του κόστους δανεισμού στην περίπτωση μιας ξαφνικής ύφεσης.

Προειδοποίησε επίσης ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, ιδιαίτερα στα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και στην πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων.

«Μια πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αναγκάσει μια δαπανηρή αντιστροφή της πολιτικής – όλο και πιο δαπανηρή γιατί θα υπονομευόταν η αξιοπιστία», ανέφερε η BIS.

Η κριτική από την BIS

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικρίθηκαν ευρέως ότι άργησαν να αντιδράσουν το 2021 και το 2022, όταν οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στον απόηχο της πανδημίας και η άνοδος των τιμών της ενέργειας συνέβαλαν στην μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε μια γενιά.

Ο γενικός διευθυντής της BIS, Agustín Carstens, επαίνεσε τη «βίαιη αυστηροποίηση» που τελικά ακολούθησε, υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσε την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και προέτρεψε τη στροφή σε ένα «καθεστώς υψηλού πληθωρισμού».

Ωστόσο, η BIS προειδοποίησε τους κορυφαίους αξιωματούχους να παραμείνουν σε επιφυλακή για την επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων, ακόμη και όταν ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν την πολιτική τους. Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού από τον Σεπτέμβριο.

Συγκρίνοντας έναν κεντρικό τραπεζίτη που καταπολεμά τον πληθωρισμό με υψηλά επιτόκια με έναν γιατρό που δίνει αντιβιοτικά σε έναν ασθενή με λοίμωξη, ο Κάρστενς είπε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να κάνετε ολόκληρη τη θεραπεία διαφορετικά ο πληθωρισμός μπορεί να επανέλθει».

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού ανέφερε μια σειρά από «σημαντικά σημεία πίεσης» που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ήπια προσγείωση, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων δημόσιων οικονομικών, της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και των «επίμονων πληθωριστικών δυνάμεων».

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!