16.9 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 4:45

Αύξηση προϋπολογισμού ΕΕ ζήτησε ο Ονούφριος Κουλλά στην Ευρ. Κοιν. Εβδομάδα

Την εκτίμηση ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εξέφρασε ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ζητώντας παράλληλα αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε μεγαλύτερο ποσοστό από το 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Κουλλά, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, η οποία συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ (ECON) όπου συζητήθηκαν τα 25χρονα του ευρώ και το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Σε παρέμβαση του ο κ. Κουλλά σημείωσε ότι το 2012 έγιναν αρκετές μεταρρυθμίσεις στη νομισματική πολιτική της ΕΕ και επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος και πως το ίδιο έγινε και το 2014 με την Τραπεζική Ένωση.

Πρόσθεσε ωστόσο πως «εκείνο όμως που πρέπει να παραδεχθούμε είναι, από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής, ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν».

Και υπέδειξε πως «σε μία ΟΝΕ, πραγματικά πρέπει να υπάρξει συντονισμός, πραγματικά πρέπει να υπάρξουν κοινοί κανόνες που να ακολουθούνται».

«Κανόνες είχαμε πάντοτε, αλλά σχεδόν πάντοτε δεν τηρούνταν. Αυτό ήταν το πρόβλημα, θεωρώ, και στα αρχικά στάδια της δεκαετίας του 2000, ήταν οι μεγάλες χώρες που ζητούσαν συνεχώς εξαιρέσεις και ακολούθησαν μετά και οι νότιες χώρες» πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό που συμφωνήθηκε τώρα τηρηθεί, όπως επίσης και οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, όπως είπε, να γίνουν σε εθνικό επίπεδο για να προσελκύσει η ΕΕ περισσότερες επενδύσεις, ώστε να γίνει πράγματι μία παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία στο σύνολό της.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχυθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να επιτευχθούν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει, να μειώσουμε τα χρέη, να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να μην ζητούμε συνέχεια εξαιρέσεις. Εδώ και τριάντα χρόνια που μελετώ, ζητούμε εξαιρέσεις» σημείωσε.

Ανέφερε τέλος πως «αν θέλουμε πράγματι η ΕΕ να είναι ισχυρή και να μπορεί να απορροφά τις ασύμμετρες απειλές και τα ασύμμετρα οικονομικά σοκ, πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της από το 1%» και πως «δεν μπορεί ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός εδώ και τόσα χρόνια να είναι στο 1% του ΑΕΠ» αλλά και ότι θα πρέπει να καταστεί το ευρώ ελκυστικό νόμισμα, ώστε να θέλουν να ενταχθούν οι χώρες. «Κάποιες χώρες που εντάχθηκαν το 2004 ακόμη δεν έχουν μπει στο ευρώ και μάλλον δεν θέλουν να μπουν, παρότι θεωρητικά ήταν υποχρεωτικό. Ας το δούμε και με τη νέα διεύρυνση πώς θα το κάνουμε, γιατί το ευρώ θα γίνει πιο ισχυρό όσο πιο πολλές χώρες το υιοθετήσουν» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!