Πρόκειται για τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης μετά την Αυστρία, την Κροατία, την Εσθονία και το Βέλγιο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή συνέχισε την καθοδική του πορεία για να διαμορφωθεί στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο και 2,8% τον Ιανουάριο.

Στη χώρα μας παρατηρείται μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού των τροφίμων καθώς η αύξηση έφτασε στο 4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο και 7,1% τον Ιανουάριο. Αντίθετα ανοδική πορεία κατέγραψαν οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών όπου τον τρίτο μήνα του 2024 αυξήθηκε κατά 3,9% από 3,5% τον Φεβρουάριο. Μικρότερη ήταν η μείωση που σημείωσαν οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας  υποχωρώντας κατά 1% τον Μάρτιο από μείωση 2,8% τον Φεβρουάριο. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Μάρτιο κινήθηκε ανοδικά στο 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,7% τον Μάρτιο από 3,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 1,8% έναντι μείωσης 3,7% τον Φεβρουάριο, οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες στο 4% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Μάρτιο υποχώρησε περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές φτάνοντας στο 2,3% από 2,7% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3% από 3,4% τον δεύτερο μήνα του 2024. Για πρώτη φορά μετά από δύομιση χρόνια ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε κάτω από το 3% και διαμορφώθηκε στο 2,4% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία ο οποίος τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 21% από 10% στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά από σχεδόν δύο χρόνια που ήταν μειωμένος.

Ραλλού Αλεξοπούλου  [email protected]