Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα συνέχισε να καταγράφει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το δ΄ τρίμηνο του 2024 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% σε ετήσια βάση από 2,3% το γ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους και 2,1% το α΄και β΄ τρίμηνο του 2024. Για το σύνολο του έτους τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 2,3% λίγο υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2025 που προέβλεπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,2%.
Αν λάβει κανείς υπόψη του την κατάσταση στην ευρωζώνη, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το τελευταίο τρίμηνο του 2024 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 2πλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της ευρωζώνης (1,2%) και της Ε.Ε. (1,4%).
Ετήσιοι Εθνικοί Λογαριασμοί (Έτος 2024: +2,3%) (1η εκτίμηση, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε όρους όγκου)
Annual National Accounts (Year 2024: +2.3%) (1st estimation, non-seasonally adjusted data in volume terms)https://t.co/v2Yr9LE76I#ΕΛΣΤΑΤ #ELSTAT #GreekDataMatter pic.twitter.com/kdCM3lsMU0
— ELSTAT (@StatisticsGR) March 7, 2025
Στήριγμα στο ελληνικό ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους αποτέλεσαν οι επενδύσεις οι οποίες αυξήθηκαν με ρυθμό 9% (σε ετήσια βάση). Αντίθετα η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3%. Βελτίωση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών οι οποίες όμως εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις εισαγωγές, επιβαρύνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2024 οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 9% έναντι αύξησης 1,3% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2024. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σημείωσε άνοδο μόλις 0,8%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,6% και οι εισαγωγές κατά 2,4%.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 θα φτάσει στο 2,2% και φέτος στο 2,3%.
Η εικόνα του δ’ τριμήνου
Σε τριμηνιαία βάση:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2024.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2024.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,7% σε σχέση με το 3 ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,1%.
Σε ετήσια βάση
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 9,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,9%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%.
Η Ευρωζώνη
Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε μία περίοδο που ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι αντιμέτωπες με τη στασιμότητα ή ακόμα και με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Εurostat, το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% και η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε μεν κατά 0,8% με ρυθμό όμως χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενα τρίμηνα του 2024.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Ραλλού Αλεξοπούλου • [email protected]