25.5 C
Nicosia
Κυριακή 12 Μάιος 2024 | 17:05

Πώς πραγματοποιούνται οι αγοραπωλησίες γης στα κατεχόμενα – Τι αποκαλύπτει Τ/κ δικηγόρος

Το νέο βιβλίο – ντοκουμέντο του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Μπαρίς Μαμαλί φέρνει στο προσκήνιο νέες πληροφορίες σχετικά με τις πωλήσεις γης στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» γράφει ότι «ο συγγραφέας μοιράζεται ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό και συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς άλλαξαν χέρια τα εδάφη στα κατεχόμενα».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε περίπτωση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης που ιδρύθηκε από Ισραηλινούς η οποία αγόρασε 8 στρέμματα γης στην Καρπασία το 2008 με αντίτιμο 400.000 στερλίνες που στάλθηκαν από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται, ο αρχικός ιδιοκτήτης αυτού του χωραφιού είναι Ελληνοκύπριος, αλλά ζει στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά την καταχώρηση του χωραφιού αυτού στον τίτλο ιδιοκτησίας, η εταιρεία το χαρακτήρισε ως οικόπεδα. Στη συνέχεια, το 2009, εκπονήθηκε και εγκρίθηκε σχέδιο οικοδόμησης για τα εν λόγω οικόπεδα, προστίθεται.

Το 2010, ο Ελληνοκύπριος, ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτών των 8 στρεμμάτων γης, υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Δεδομένου ότι τα χωράφια αυτά πρώτα έγιναν οικόπεδα και στη συνέχεια εκδόθηκε κατασκευαστικό σχέδιο, ο Ελληνοκύπριος έπρεπε να υποβάλει αίτηση μόνο για αποζημίωση, σημειώνεται στο δημοσίευμα της Κίπρις.

Η Επιτροπή αποδέχθηκε την αίτηση και κατέβαλε στον Ελληνοκύπριο την αποζημίωση. Με την καταβολή αυτής της αποζημίωσης, ο Ελληνοκύπριος παραιτήθηκε από αυτή την ιδιοκτησία στα κατεχόμενα.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της παραίτησης, η ισραηλινή εταιρεία που κατέχει την εν λόγω ακίνητη ιδιοκτησία (8 στρέμματα γης) γίνεται ο καθαρός και πραγματικός ιδιοκτήτης αυτής της ιδιοκτησίας», αναφέρεται.

«Το ακίνητο αυτό, το οποίο έχει μεταβιβαστεί στην κυριότητα της εταιρείας, δεν είναι πλέον προβληματικό από την άποψη του διεθνούς δικαίου και ‘καθαρίζει’ από την άποψη των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων», προστίθεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι αγοραπωλησίες γης εκτείνονται μέχρι και τη «διοίκηση» των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας. Επίσης, εστιάζει στο ενδιαφέρον των Ισραηλινών για απόκτηση ακίνητων περιουσιών στα κατεχόμενα.

Ως δικηγόρος επί 23 έτη, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι «οι συναλλαγές που αφορούν την αγορά, πώληση και μεταβίβαση γης εντός των συνόρων της τδβκ, στην πραγματικότητα πραγματοποιούνται με “απάτη κατά του νόμου”».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζητείται χρήμα…

Εάν επιχειρήσει κάποιος σήμερα να  εντοπίσει το βασικό πρόβλημα της οικονομίας θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι η έλλειψη χρήματος και ρευστότητας στην...

Το Κυπριακό, η Ολγκίν και η διεθνής κοινότητα

Είναι φανερό ότι η πρωτοβουλία της Ολγκίν Κουεγιάρ δεν πάει καλά.  Ο κατοχικός ηγέτης, χωρίς να επιμετρά τη θέση της διεθνούς κοινωνίας, είπε στην...

Ποιες χώρες θα ήταν πιο ασφαλείς στην περίπτωση ενός «Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Παρόλο που ο 1ος και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεθωριάζουν από τη μνήμη των ανθρώπων, δεν είναι τόσο μακριά στο παρελθόν ώστε να έχουμε...

Νέα έκκληση Γκουτέρες για άμεση εκεχειρία ενώ μαίνεται ο βομβαρδισμός στη Ράφα

Σε νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στη Ράφαπροχώρησε χθες το Ισραήλ, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση επιπλέον κατοίκων της πόλης καθώς προετοιμάζει...

Πρόεδρος: Η κυβέρνηση θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα έπρεπε για το θάνατο του Θανάση – Έχω επαφή με τη μητέρα...

Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν για την υπόθεση του Θανάση, είπε σήμερα ο...

Μεγάλη κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ του πρωταθλήματος για τον ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ επέστρεψε στον θρόνο του. Ο πολυνίκης του θεσμού μετά από τέσσερα χρόνια «ξηρασίας» στους τίτλους ανέβηκε στο Έβερεστ του κυπριακού ποδοσφαίρου, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!