16.9 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 1:30

Προτεραιότητες της ΟΗΟ-ΣΕΚ: Συνταξιοδοτικό, διαφύλαξη κοινωνικού διαλόγου και συλλογικές συμβάσεις

Συνήλθε την Παρασκευή το Γενικό Συμβούλιο της ΟΗΟ-ΣΕΚ, το οποίο και ασχολήθηκε με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν προβληματισμούς για το νέο συνταξιοδοτικό, για τις συλλογικές συμβάσεις από το 2022 και μετέπειτα, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για επαναφορά και αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, για τα συμπληρωματικά ταμεία υγείας, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέματα που αφορούν εργαζόμενους αορίστου χρόνου, για τα ταμεία ευημερίας και την αποπαγοποίηση θέσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία δήλωσε πως υπάρχουν θέματα που αφορούν το νέο συνταξιοδοτικό και τη διαφύλαξη του κοινωνικού διαλόγου και ήδη η ΣΕΚ έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τον εκλελεγμένο Πρόεδρο ότι ο διάλογος θα παραμείνει και θα βελτιωθεί ακόμη περαιτέρω, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που εδώ και δεκαετίες καθορίζεται και θεσμοθετείται ως εργασιακή πρακτική.

«Σίγουρα από πλευράς ΟΗΟ-ΣΕΚ μας ενδιαφέρει και ο διάλογος με το Υπουργείο Οικονομικών που έχει θεσμοθετηθεί και είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνει και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο με τον νέο Υπουργό προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα», ανέφερε.

Ο κ. Ηλία είπε ότι σημαντική είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για το νέο συνταξιοδοτικό αλλά και η ανανέωση των συμβάσεων που έχουν λήξει 31/12/2021.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία και εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στο σύνολό τους μαζί με τον εργοδότη-κράτος για να διαφυλάξουμε την εργατική ειρήνη προς όφελος και ανάπτυξη της κοινωνίας, της οικονομίας και των εργαζομένων, που είναι οι αποδέκτες των αποτελεσμάτων (του διαλόγου)», ανέφερε.

Για τις προκλήσεις για τον ημιδημόσιο τομέα ο κ. Ηλία είπε ότι η μεγάλη πρόκληση έχει απαντηθεί από τους ίδιους τους οργανισμούς, εξηγώντας ότι η Cyta είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο δραστηριότητας και έχει απαντήσει η ίδια γιατί πλέον δεν πρέπει να συζητούνται θέματα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών.

Πρόσθεσε ότι και η ΑΗΚ στον δικό της τον τομέα πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και η τοπική αυτοδιοίκηση “τρέχει” με μια μεταρρύθμιση και έχει διαφανεί ο ρόλος της μέσα από την πανδημία για το πώς λειτουργούν οι ουσιώδεις υπηρεσίες και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου.

«Έχουν δημιουργήσει (όλες αυτές οι υπηρεσίες) ένα πλαίσιο για το πώς οι οργανισμοί εξακολουθούν να βελτιώνονται προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!