22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 13:17

Προς χαλάρωση των μέτρων αλλά σταδιακά – Τι μένει και τι φεύγει – Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις

Οριστικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά αυτές θα γίνουν προσεκτικά και με σταδιακό τρόπο. Αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες γύρω από τις αποφάσεις που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη για το θέμα των χαλαρώσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι χώροι εστίασης δεν θα λειτουργήσουν σ’αυτή τη φάση των χαλαρώσεων, αλλά θα μετατεθούν (και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά) για την 15η Μαρτίου. Ωστόσο, αρκετοί επιχειρηματίες πιέζουν για γρηγορότερη λειτουργία της εστίασης (τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους) λόγω του καρναβαλιού (2-14/3). Το στοιχείο αυτό μαθαίνουμε ότι θα ληφθεί υπόψη από το Υπουργικό.

Το θέμα της εστίασης προβληματίζει και αρκετούς από τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα άλλοι να υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι χώροι πρέπει να παραμείνουν κλειστοί για περισσότερο χρονικό διάστημα και κάποιοι άλλοι να θεωρούν πως από τη μια η οικονομία χρειάζεται ενίσχυση και από την άλλη η κόπωση των πολιτών είναι πλέον μεγάλη.

Για τα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας,  φαίνεται ότι από πλευράς τους οι επιστήμονες παρουσιάζονται έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία, αφού θεωρούν ότι από τη στιγμή που οι μαθητές, έχουν πλέον την ευκαιρία να συναθροίζονται σε άλλους δημόσιους χώρους, η παραμονή τους στο σπίτι δεν εξυπηρετεί στην προσπάθεια για αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην κυπριακή κοινωνία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα βεβαίως, τον τελικό λόγο, όπως πάντα, θα έχει το υπουργείο Παιδείας και καθοριστική θα είναι η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χαλαρώσεις οι οποίες θα παραχωρηθούν κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Μαρτίου, αυτές θα αφορούν:

> Θέατρα και κινηματογράφους

> Γυμναστήρια

> Σχολές χορού και άλλων ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων

> Φροντιστήρια

> Ενδεχομένως και άνοιγμα περισσότερων εξωτερικών χώρων

Στη χθεσινή συνομιλία υπουργού και ΣΕΕ, δεν τέθηκαν στη συζήτηση περαιτέρω χαλαρώσεις για τις εκκλησίες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το Υπουργικό να λάβει και σε αυτή την περίπτωση συγκεκριμένες αποφάσεις.

Από πλευράς τους τα μέλη της ΣΕΕ είχαν σήμερα την καθιερωμένη σύσκεψη τους και αποφάσισαν τις τελικές εισηγήσεις τους, οι οποίες θα τεθούν στη συνέχεια και ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες των τεσσάρων εμπλεκόμενων υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας, πριν καταλήξουν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη στις 9:30 το πρωί, η ΣΕΕ θα μεταβεί στο Προεδρικό προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους τέσσερις υπουργούς, τόσο για τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όσο και για να καταθέσουν και επίσημα τις εισηγήσεις τους στην Κυβέρνηση. Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους επιστήμονες θα προχωρήσουν σε ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών και δεν αποκλείεται τα όσα λεχθούν στη συγκεκριμένη σύσκεψη να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό και τις τελικές αποφάσεις.

Παρά τις όποιες χαλαρώσεις παραχωρηθούν, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μάλλον παραμένουν ενώ το 8998 και τα sms, θα μας συντροφεύουν για μερικές ακόμα εβδομάδες.

Σε ισχύ παραμένει μάλλον κα το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά δεν αποκλείεται η ώρα έναρξης της απαγόρευσης να μετακινηθεί πιο αργά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προειδοποιεί η Αννίτα Δημητρίου για Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλεί σε εγρήγορση – «Τα δύσκολα μετά τις 9 Ιουνίου»

Τα δύσκολα στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ) ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά που θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη μεταρρύθμιση,...

Προειδοποιεί το Ιράν το Ισραήλ: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα

Μήνυμα στο Ιράν ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις και απειλή ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» έστειλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι...

«Ενδείξεις» για κόμματα και υποψήφιους πίσω από παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων-Οι «κόκκινοι» δήμοι και κοινότητες

Εντολή στις Επαρχιακές Διοικήσεις να καταγράψουν όλες τις στοιχειοθετημένες ή «ύποπτες» μετοικήσεις ψηφοφόρων ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου 2024, έδωσε ο...

Ανάλυση: Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση – Επιδιώκουν αποκλιμάκωση

Xαμηλούς τόνους τηρούν οι δύο πλευρές μετά το χτύπημα του Ισραήλ, σημειώνουν οι New York Times, σε μια στρατιωτική βάση στην ιρανική πόλη Ισφαχάν...

Χρηματιστήρια: Ψυχραιμία και ήπιες απώλειες, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Όπως ήταν αναμενόμενο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση την Παρασκευή, αν και όχι με βουτιά, για την ώρα, μετά τις εξελίξεις στη Μέση...

ΥΠΑΜ: Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΕΦ

Το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται καθημερινά, μεθοδικά και αθόρυβα, σε συνεργασία με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!