20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 20:03

Πολιτική ηγεσία, συνεργάτες, φίλοι και απλοί πολίτες αποχαιρετούν τον Αρχιεπίσκοπο (φωτό)

Με την συνεχή ανάγνωση των τεσσάρων ευαγγελίων της Εκκλησίας, όπως απαιτεί το τελετουργικό σε περιπτώσεις εκδημίας Αρχιερέων, πραγματοποιείται από το πρωί της Πέμπτης, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.

Αρχιερείς και ιερείς συνεργάτες του εκλιπόντος, συρρέουν στον Καθεδρικό Ναό, προκειμένου να συμμετάσχουν στο τελετουργικό της ανάγνωσης των ευαγγελίων. Από πολύ νωρίς το πρωί, η σορός του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, μεταφέρθηκε με στρατιωτικό άγημα στο χώρο του Ναού, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, η οποία τελείται καθημερινά μέχρι το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου.

Το βιβλίο συλλυπητήριων, υπέγραψαν το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την ηγεσία του κόμματος. Εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, ενώ σε δηλώσεις του υπογράμμισε τους διαχρονικούς αγώνες του εκλιπόντος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της νομιμότητας την περίοδο της δικτατορίας. Τα μηνύματά τους,άφησαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων, υπουργοί, βουλευτές, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δήμαρχοι, κρατικοί αξιωματούχοι, υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί περίοικοι και άνθρωποι οι οποίοι διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις, ή έχουν δεχθεί βοήθεια από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, προσέρχονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή προκειμένου να αφήσουν συλλυπητήρια μηνύματα και να προσκυνήσουν τη σορό του εκλιπόντος.

Συγχωριανοί του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, έφθασαν με λεωφορείο από την Τάλα της Πάφου, για να τιμήσουν τη μνήμη του, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ ούτε τους ανθρώπους της Τάλας, αλλά ούτε την καταγωγή του.

Ομάδα μαθητών από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, συμμετείχε στο λαϊκό προσκύνημα και ακολούθως άφησε το μήνυμά της στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Ακολούθως, ζήτησαν από τους υπεύθυνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής να τους ξεναγήσουν στους εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να δουν από κοντά, όλα όσα βλέπουν αυτές τις μέρες να λαμβάνουν χώρα στις ειδήσεις, από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, στο μέγα συνοδικό όπου ο αρχιεπίσκοπος δεχόταν τις ευχές στα ονομαστήριά του, στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου, στον εσωτερικό μικρό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στην τραπεζαρία της Αρχιεπισκοπής και σε άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, πριν από την κηδεία, η οποία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι.

Στην εξόδιο ακολουθία θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για πρώτη φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά απάντησαν στο κάλεσμα της Εκκλησίας της Κύπρου και θα παραστούν και άλλοι αρχιερείς ορθόδοξων και αλλόδοξων εκκλησιών.

Για την ομαλή διεξαγωγή τόσο του λαϊκού προσκυνήματος, όσο και της τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας, η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης τόσο για την ασφάλεια και τη διακίνηση των υψηλών προσκεκλημένων, όσο και για την προσέλευση όσων πολιτών επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία. Ήδη, από το πρωί της Πέμπτης, μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται εντός και εκτός του Καθεδρικού Ναού για την επιτήρηση της τάξης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει πως κατά τις ώρες της εξοδίου ακολουθίας, θα παραχωρήσει δωρεάν για το κοινό τους χώρους στάθμευσης Τρικούπη – Λιασίδου, Πενταδακτύλου, Τεμπών, Προμαχώνα Καράφα (κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου).

Για την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ο Δήμος προτρέπει τους πολίτες να σταθμεύουν εκτός των τειχών ή στην περίμετρο και να κατευθύνονται με τα πόδια προς τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο «καπετάνιος» του κινηματογραφικού Τιτανικού

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο Βρετανός ηθοποιός, Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του σε ταινίες όπως ο «Τιτανικός» και...

Ρωσικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κάμερον: Η Μόσχα προειδοποιεί για αντεπίθεση αν χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα από την Ουκρανία

Με αντεπίθεση σε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού προειδοποίησε την Βρετανία η Ρωσία, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!