20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 21:54

Πέραν των 850.000 δικαιούχων εγγράφηκαν τους πρώτους 18 μήνες στο ΓεΣΥ

Πέραν των 850.000 δικαιούχων έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), σύμφωνα με τον απολογισμό πεπραγμένων για τους πρώτους 18 μήνες του ΓεΣΥ. Καθημερινά υποβάλλονται πάνω από 20.000 απαιτήσεις, ενώ ο κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το ΓεΣΥ περιλαμβάνει 1750 συνταγογραφούμενα πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα.

Το τέλος του 2020 σηματοδότησε την ολοκλήρωση της 2η φάσης του ΓεΣΥ και το κλείσιμο 1,5 χρόνου λειτουργίας του, με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθω Τσινωντίδη, να κάνει λόγο για μια «γόνιμη περίοδο», από την οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα.

Ο ΟΑΥ δημοσίευσε μια παρουσίαση για τη λειτουργία του ΓεΣΥ, από την 1η Ιουνίου 2019 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2020, κάνοντας λόγο για μια «φωτογραφία» του ΓεΣΥ στα αρχικά του βήματα, «η οποία αντανακλά τη δυναμική του ως βασικού πυλώνα της δημόσιας υγείας στον τόπο μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, στους 18 μήνες λειτουργίας είχαν εγγραφεί 853.422 δικαιούχοι στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, ενώ 756.440 δικαιούχοι είχαν επισκεφθεί Προσωπικούς Ιατρούς. Για την ίδια περίοδο 574.007 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς, 333.080 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς για Διαγνωστικές Εξετάσεις και 606.083 δικαιούχοι έχουν προμηθευθεί φάρμακα.

Επίσης, 523.679 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις και 343.448 δικαιούχοι έχουν λάβει υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι για την περίοδο 1 Ιουνίου 2020 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, 43.448 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Συγκεκριμένα, 8800 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, 2200 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ανοικτής καρδίας και καθετηριασμό, ενώ 2000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ορθοπεδικής.
Έγιναν επίσης 3000 γέννες, φυσιολογικά ή με καισαρική τομή, ενώ 1400 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις νευροχειρουργικής, 500 ασθενείς υποβλήθηκαν σε προστατεκτομές και 1600 ογκολογικοί ασθενείς έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής από συμβεβλημένα κέντρα και νοσηλευτήρια της επιλογής τους..

Όσον αφορά τη συμμετοχή παρόχων στο ΓεΣΥ, αναφέρεται ότι το Σύστημα λειτουργεί σήμερα με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% των ιατρών και μεγαλύτερη του 88% των κλινών σε παγκύπρια βάση, με 1745 ειδικούς ιατρούς, 541 προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων και 196 προσωπικούς ιατρούς παιδιών.

Συμμετέχουν επίσης 147 εργαστήρια, 534 φαρμακεία, 54 ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια και 6 Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ αυξήθηκε κατά 30% η συμμετοχή άλλων επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών και οδοντιάτρων.

«Η εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί μια τεράστια και πολυδιάστατη μεταρρύθμιση στον νευραλγικό τομέα της υγείας εφόσον άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο πρόσβασης και παροχής των υπηρεσιών υγείας για ολόκληρο τον πληθυσμό. Παράλληλα, η εφαρμογή του ΓεΣΥ σήμανε και την έναρξη της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο εφόσον όλες οι διεργασίες στα πλαίσια του ΓεΣΥ τόσο από τους δικαιούχους, όσο και από τους παροχείς, γίνονται ηλεκτρονικά», αναφέρεται στην παρουσίαση.

Γίνεται επίσης λόγος για «ανθρωποκεντρική φιλοσοφία» του ΓεΣΥ, η οποία θέτει τους δικαιούχους στον πυρήνα της μεταρρύθμισης. «Οι πολίτες είναι πλέον συμμέτοχοι και συνιδιοκτήτες ενός Συστήματος που στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας» συμπληρώνεται, ενώ γίνεται αναφορά στην υποχρέωση για διαφύλαξη του ΓεΣΥ από την «χωρίς μέτρο χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!