23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 15:47

Νέο μηχάνημα SPECT – CT και σύγχρονος ψηφιακός αγγειογράφος στο νοσοκομείο Λεμεσού

Η λειτουργία μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θα τερματίσει την ταλαιπωρία ασθενών που μεταφέρονταν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, χαιρετίζοντας παράλληλα την απόκτηση νέου μηχανήματος SPECT – CT και σύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου.

Τελώντας τα εγκαίνια του νέου μαγνητικού τομογράφου, ο Υπουργός ανέφερε πως ένα πάγιο αίτημα από την ιατρική κοινότητα του Νοσοκομείου, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς, επιτέλους, γίνεται πραγματικότητα.

«Ο μαγνητικός τομογράφος που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί, κόστισε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένης της περιόδου συντήρησης του και είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, με πολλές δυνατότητες, ενώ αποτελεί ένα πολυεργαλείο υποστήριξης όλων των Ιατρικών Ειδικοτήτων, αλλά κυρίως για το ΤΑΕΠ και τους εσωτερικούς ασθενείς», συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι η λειτουργία του θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θα τερματίσει την ταλαιπωρία ασθενών που μεταφέρονταν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο Υπουργός σημείωσε ότι ειδικά τα μικρά παιδιά, μπορούν πλέον να τυγχάνουν εξέτασης μαγνητικής τομογραφίας υπό αναισθησία και με ασφάλεια, στο Νοσοκομείο που νοσηλεύονται, χωρίς να χρειάζεται να διακομισθούν σε άλλο Νοσοκομείο.

Η επιστήμη της Ιατρικής, συνέχισε, αναπτύσσεται συνεχώς και χρίζει υποστήριξης από σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τόνισε ότι είναι για το λόγο αυτό «που το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, έχουν περιλάβει ένα σημαντικό κονδύλι στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, για εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας εξέφρασε ακόμη τη χαρά του για την απόκτηση καινούργιου μηχανήματος στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (SPECT-CT), αξίας €807.000, «το οποίο είναι ένα από τα τρία τέτοια μηχανήματα που υπάρχουν σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και νέου σύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου (1,4 εκ. ευρώ), ο οποίος θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Επεμβατικής Καρδιολογίας».

Επιπρόσθετα, υπέδειξε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκήρυξη προσφορών για νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο 256 τομών, ο οποίος θα είναι πιο γρήγορος από τον υφιστάμενο, με περισσότερη ευκρίνεια, θα μπορεί να εκτελεί αγγειογραφίες στεφανιαίων αγγείων και παράλληλα θα επιβαρύνει με χαμηλότερες δόσεις ακτινοβολίας τους ασθενείς.

«Αυτό δείχνει ότι, ο ΟΚΥπΥ, επενδύει στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, προς όφελος των Νοσηλευτηρίων του, αλλά κυρίως για τον ίδιο τον ασθενή», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός, ούτως ώστε τα Δημόσια Νοσηλευτήρια να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Από την πλευρά της, η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του ΟΚΥπΥ, Ειρήνη Προκοπίου, ανέφερε ότι ο Οργανισμός κάνει σημαντικά βήματα προόδου και εργάζεται επίμονα, επενδύοντας στον κόσμο του και στις υποδομές του και εξελίσσεται, με καλύτερο εξοπλισμό προς αναβάθμιση του έργου του.

«Έχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές, ορθολογικό πρόγραμμα σε όλα τα νοσηλευτήρια με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών μας», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥπΥ προσφέρει στους πολίτες πολύπλευρο έργο με ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών υγείας του πληθυσμού σε όλη την Κύπρο.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε πολίτη και εμείς τις παρέχουμε χωρίς κανέναν αποκλεισμό, συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας τη χαρά της για τα νέα μηχανήματα που πλέον λειτουργούν στο ΓΝ Λεμεσού, η κ.Προκοπίου ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας, τον Υπουργό και την Κυβέρνηση για τη στήριξη και διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των συμπολιτών μας, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Εξάλλου, ο Επιστημονικός Διευθυντής της Διεύθυνσης ΟΚΥπΥ Λεμεσού – Πάφου, Δρ. Χρίστος Νικολάου, δήλωσε ότι η εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου στο ΓΝ Λεμεσού αποτελούμε μια αναγκαιότητα τα τελευταία 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, «αν και εξαγγέλθηκε πολλές φορές, παρέμεινε στα χαρτιά, σε βαθμό που να θεωρείται από το προσωπικό ως όνειρο απατηλό».

Ο Δρ.Νικολάου αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου, ενώ τόνισε πως πλέον αποτελούν παρελθόν οι διακομιδές ασθενών – πέραν των 600 ετησίως – προς το ΓΝ Λευκωσίας και το Μακάριο Νοσοκομείο, για τη διενέργεια ακτινολογικών εξετάσεων.

Αναφερόμενος στον νέο ψηφιακό αγγειογράφο, είπε πως με αυτόν αναβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών επεμβατικής καρδιολογίας και «ανοίγει ο δρόμος παροχής υπηρεσιών επεμβατικής ακτινολογίας».

Για το νέο ακτινολογικό μηχάνημα SPECT – CT, του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, εξήγησε πως μπορεί να διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου, σπινθηρογράφημα αιμάτωσης αερισμού των πνευμόνων κ.α.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι ο υφιστάμενος αξονικός τομογράφος 16 τομών, έχει δρομολογηθεί για εγκατάσταση στο Νοσοκομείο Τροόδους, όπου θα καλύπτει τις ανάγκες της ορεινής περιοχής των περίπου 30,000 κατοίκων.

Των εγκαινίων ακολούθησε αγιασμός από τον Χωροεπίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Στηρίζει Ζαννέτο για Δημαρχεία Λευκωσίας το Κίνημα Οικολόγων – Οι εκλεκτοί τους

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά τη συνεδρία της Επαρχιακής Συνέλευσης των μελών Λευκωσίας - Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε τους υποψήφιους...

Δεν ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Την παράταση του μειωμένου φόρου στα καύσιμα προτείνει ο Δημοκρατικος Συναγερμός, εκφράζοντας απογοήτευση για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αυτούσια η δήλωση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!