9.9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 7:52

Λοττίδη: Ατυχές συμβάν χωρίς ρατσιστικά κίνητρα ο εμπρησμός τζαμιού

Τη θέση ότι η ουσιαστική διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, επιβάλλει την καλλιέργεια και εμπέδωση των αξιών του αλληλοσεβασμού της διαφορετικότητας και ειδικότερα της θρησκείας, της παράδοσης και της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε προσώπου ή ομάδας προσώπων, εκφράζει Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Η τοποθέτηση της Επιτρόπου Διοικήσεως προκύπτει μετά από δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου της περασμένης εβδομάδας, το οποίο έκανε λόγο «για εμπρηστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του Τεμένους Μπουγιούκ Τζαμί στη Λάρνακα, στις 2 Δεκεμβρίου 2021» και ότι «η Αστυνομία που διερεύνησε το περιστατικό, είχε συγκεντρώσει μαρτυρίες περιοίκων, που είδαν τον Σύρο να κρατεί μια ελληνική εφημερίδα και να επιχειρεί να βάλει φωτιά στην είσοδο του τζαμιού».

«Παρότι φαίνεται ότι το όλο θέμα  ήταν ένα ατυχές συμβάν, εντούτοις  με  αφορμή την έκταση που έλαβε για σκοπούς συζήτησης , κρίνεται σκόπιμο και απαραίτητο όπως γίνει αναφορά εκ νέου, στο θέμα των ενεργειών που στρέφονται κατά χώρων λατρείας οποιασδήποτε θρησκείας και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI)», αναφέρει η κ. Στυλιανού-Λοττίδη.

Τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν διαφεύγουν της προσοχής μου τα όσα δημοσιεύθηκαν σε σχέση με το πρόσωπο που προχώρησε στην επίθεση, καθώς και στα κίνητρά του, τα οποία φαίνεται να είναι προσωπικά και όχι ρατσιστικά και επομένως δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από πλευράς μας».

Όπως πρόσθεσε δεν θεωρεί ότι από το πρόσφατο συγκεκριμένο περιστατικό «αναφύεται η ανάγκη για περαιτέρω καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού των χώρων λατρείας οποιασδήποτε θρησκείας, οι οποίοι αποτελούν μέρος και της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι αναγκαίο να τυγχάνουν σεβασμού από τον κάθε διαμένοντα του τόπου».

Προσθέτει πως κρίνεται, υπό τις περιστάσεις, απαραίτητο να γίνει υπενθύμιση ως προς τις  βασικές αρχές, που διέπουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και της υποχρέωσης για διασφάλιση της ομαλής εκδήλωσης όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων, όλων των προσώπων που διαμένουν σε ένα κράτος, στα πλαίσια μίας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας, όπου δυνατό να συνυπάρχουν διαφορετικές θρησκείες με κυρία αντανάκλαση το σεβασμό του χώρου λατρείας .

Επιπρόσθετα, κρίνει απαραίτητο να υπογραμμιστεί η ανάγκη για σεβασμό και διαφύλαξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης του τόπου, τόσο χάριν της παρούσας γενεάς όσο και των μελλοντικών .

Σημειώνεται εκ νέου ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας αποτελεί θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, το οποίο διασφαλίζεται τόσο από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από αριθμό διεθνών συνθηκών, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η  Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Βασική προϋπόθεση για την πραγμάτωση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης είναι η ελευθερία εκδήλωσης της θρησκείας μέσω, ειδικότερα, της λατρείας σε συγκεκριμένους λατρευτικούς χώρους», αναφέρει η Επίτροπος.

Υπογραμμίζει ότι η πολιτιστική κληρονομιά, ως οικουμενική αξία και δικαίωμα τόσο των τωρινών και μελλοντικών γενεών, συνδέοντας ανθρώπους και κοινωνίες με τις ρίζες τους και την πολιτιστική τους ταυτότητα  συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, σημειώνοντας ότι η ουσιαστική διασφάλιση  της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, επιβάλλει την καλλιέργεια και εμπέδωση των αξιών του αλληλοσεβασμού της διαφορετικότητας και ειδικότερα, της θρησκείας, της παράδοσης και της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε προσώπου ή ομάδας προσώπων.

Τέλος, αναφέρει πως κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση και εντατικοποίηση δράσεων και πολιτικών, με στόχο την προώθηση και ουσιαστική εμπέδωση των πιο πάνω αρχών και αξιών και την προστασία της κοινωνίας ευρύτερα από επιθετικές πράξεις καθώς και διάδοση της γνώσης για την πολιτιστική κληρονομιά σε όλους ανεξαιρέτως τους διαμένοντες  στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Για επόμενη διακυβερνητική Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν ΠτΔ-Σίσι

Για την πραγματοποίηση της επόμενης τριμερούς διάσκεψης με την Ελλάδα και της διακυβερνητικής Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με...

Πυρά Μπορέλ κατά Ισραήλ για τον λιμό στη Γάζα

Πυρά εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξαπέλυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορώντας τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη δημιουργία «τεχνητού λιμού» στη...

Κόμπος: Συνάντηση 40 χωρών στην Κύπρο για το διάδρομο προς τη Γάζα (βίντεο)

Την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών στις 21 Μαρτίου, για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του...

Ερντογάν: Αν είχαμε κινηθεί πιο νότια η Κύπρος θα ήταν όλη τουρκική

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία που εκφώνησε ενώπιον Τούρκων στρατιωτικών σε δείπνο, όχι μόνο υπερασπίστηκε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο...

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa που εκτελούσε την πτήση Φρανκφούρτη...

Έντονες βροχές και χαλάζι στη Λευκωσία – Στο Στρόβολο άσπρισε η γη από το χαλάζι – Κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (δείτε φωτό)

Σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, σημειώθηκε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και ειδικά της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα αριθμό κλήσεων να δεχθούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!