16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 5:06

Κορωνοϊός: Όλα αλλάζουν από σήμερα στην Κύπρο – Δείτε τις αλλαγές

Τίθενται σε ισχύ από σήμερα οι νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου COVID-19, που αποφασίστηκαν απο το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Απριλίου και 10 Μαΐου 2022. Ανάμεσα στις κύριες χαλαρώσεις βρίσκεται η άρση της υποχρέωσης επίδειξης Safe Pass, με εξαίρεση τους χώρους υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας αναστέλλεται από σήμερα η υποχρέωση επίδειξης Safe Pass σε όλους τους χώρους. Η επίδειξη Safe Pass συνεχίζει να είναι απαραίτητη κατά τις επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας.

Στους χώρους αυτούς, θα απαιτείται η προσκόμιση Rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, και καμία υποχρέωση για τα άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επίσης, απαιτείται η επίδειξη Safe Pass από εργαζόμενους σε νοσηλευτήρια, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ενώ για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης (Rapid test) ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών.

Όσον αφορά τις επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά επίσκεψη, με μέγιστο αριθμό τα δύο άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών. Σημειώνεται  ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

Σε ισχύ, επίσης, τίθεται και η αναστολή της υποχρέωσης επίδειξης Safe Pass σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, καθώς και αναστολή του μέτρου test to stay σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, καθώς επίσης σε νηπιαγωγεία και Εθνική Φρουρά.

Επιπροσθέτως, από σήμερα αυξάνεται και η χωρητικότητα σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, εκδηλώσεις περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων, εκκλησίες, χώροι θρησκευτικής λατρείας, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, γήπεδα και καζίνο. Συγκεκριμένα, για υποστατικά μέχρι 500τ.μ στο 100% της χωρητικότητας και υποστατικά άνω των 500τ.μ στο 85% της χωρητικότητας.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, το Υπουργείο συστήνει τη διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) μία φορά την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 Απριλίου 2022, έχει καθοριστεί πλαφόν στην τιμή της συσκευασίας των 5 τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) και συγκεκριμένα, τα 6 ευρώ. Σημειώνεται ότι, όσοι πολίτες παρουσιάζουν συμπτώματα κατά της νόσου COVID-19 ή κατέχουν Self-test με θετική ένδειξη, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό και θα παραπέμπονται για δωρεάν εξέταση PCR.

Όσοι πολίτες επιθυμούν τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) θα πρέπει να αποτείνονται σε κλινικά εργαστήρια και φαρμακεία, με το κόστος να επιβαρύνει τους ιδίους. Οι κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας, για σκοπούς επιδημιολογικής επιτήρησης του πληθυσμού, θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους μόνο τα Σαββατοκύριακα και θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικό εμβολιασμού.

Επιπλέον, από σήμερα αναστέλλεται και η υποχρέωση αυτοπεριορισμού ατόμων, που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Εξάλλου, τα άτομα που διανύουν τον αυτοπεριορισμό τους ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, θα μπορούν να αποδεσμευτούν.

Πιστοποιητικά απουσίας από την εργασία για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω στενής επαφής με επιβεβαιωμένο θετικό περιστατικό COVID-19 θα δίνονται μόνο για ημερομηνίες μέχρι και τις 14 Μαΐου 2022.

Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας από παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ διευκρινίζεται ότι παιδιά άνω των 12 ετών, που φοιτούν στη Δημοτική εκπαίδευση, δεν υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα εντός σχολείου. Διευκρινίζεται ότι παιδιά κάτω των 12 ετών, που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα εντός του σχολείου. Τονίζεται ότι για όλα τα άτομα άνω των 13 ετών η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας αφορά μόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, από σήμερα, όσοι πολίτες δηλώνονται ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, θα λαμβάνουν μήνυμα από το Υπουργείο Υγείας, για τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης την 3η και την 5η ημέρα από την επαφή, που θα διενεργείται σε κλινικά εργαστήρια συμβεβλημένα με το Υπουργείο Υγείας. Τα εργαστήριο περιλαμβάνονται στον σύνδεσμο https://bit.ly/3Lc4y0E.

Οι οδηγίες για επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 είναι διαθέσιμες στα ελληνικά https://bit.ly/3PgKDB5 και αγγλικά https://bit.ly/37H3V1G . Επίσης οι οδηγίες για στενές επαφές επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID-19 στα ελληνικά https://bit.ly/3PgKDB5 και αγγλικά: https://bit.ly/3swksfV .

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!