15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 10:23

Καταγγελίες για αντιδημοκρατικές συλλήψεις – Πώς απαντά η Αστυνομία

Σε καταγγελίες για απαράδεκτες συλλήψεις πολιτών και για επιβολή αντισυνταγματικών μέτρων από την κυβέρνηση προχώρησαν τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το Κίνημα Οικολόγων.

«Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το μέτρο. Οι συλλήψεις πολιτών, για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν εκτροπή από τα δημοκρατικά θέσμια και τις συνταγματικές ελευθερίες», υποστηρίζει το Κίνημα Οικολόγων, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία δεν πείθουν. Είναι γεμάτα αντιφάσεις, ασάφειες και προκαλούν αχρείαστα προβλήματα». «Εάν, για παράδειγμα, οι πολίτες, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, διαμαρτυρηθούν για το σκάνδαλο των διαβατηρίων θα συλληφθούν;», διερωτώνται οι Οικολόγοι. Καλούν ακόμη την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει ότι «τα μέτρα χρειάζεται να υποστηρίζονται από επαρκή τεκμηρίωση, να είναι ισορροπημένα και να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας».

«Η Αστυνομία επιδεικνύοντας  υπερβάλλοντα ζήλο, προχώρησε εντελώς απαράδεκτα σε συλλήψεις πολιτών για μια ανάρτηση, για μια άποψη. Την ίδια ώρα η απαγόρευση σε συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους  πέραν των δύο ατόμων και η καθολική απαγόρευση διαδηλώσεων, συνιστούν μέτρα δυσανάλογα και αντισυνταγματικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απάντηση έδωσε στη συνέχεια η Αστυνομία αναφέροντας οτι η Αστυνομία και οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες οφείλουν να προστατεύσουν τον πληθυσμό της Κύπρου, εφαρμόζοντας πιστά τις ισχύουσες νομοθεσίες και τα διατάγματα του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Διαβάστε αυτούσια την απάντηση της Αστυνομίας:

Σε μια περίοδο όπου η Κυπριακή κοινωνία δοκιμάζει τις αντοχές της από την πανδημία, η Αστυνομία και οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες οφείλουν να προστατεύσουν τον πληθυσμό της Κύπρου, εφαρμόζοντας πιστά τις ισχύουσες νομοθεσίες και τα διατάγματα του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Τον τελευταίο καιρό ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων συνανθρώπων μας στα νοσοκομεία, καθώς επίσης και ο αριθμός των νεκρών συμπολιτών μας από τη νόσο COVID 19, αυξάνεται συνεχώς σε ανησυχητικό βαθμό.

Σε απάντηση σημερινών ανακοινώσεων κομμάτων και άλλων οργανώσεων, για υπερβάλλοντα ζήλο από μέρους της Αστυνομίας, που αφορούσε τις χθεσινές συλλήψεις δύο πολιτών,  αναφέρεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία προβαίνει σε συλλήψεις για παράβαση των Κανονισμών του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Οι δύο συλληφθέντες, δεν εξέφραζαν απλά άποψη, όπως αναφέρεται σε ανακοινώσεις εκπροσώπων κομμάτων, αλλά υποκινούσαν άλλα πρόσωπα να παραβιάσουν τα  σχετικά διατάγματα. Τα δύο πρόσωπα είχαν συλληφθεί, αφού εναντίον τους εξασφαλίστηκε μαρτυρία, ότι ενέχονταν στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Το  Δικαστήριο ικανοποιήθηκε δεόντως και εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης.

Ως Αστυνομία, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καλούμαστε με τις άλλες υπηρεσίες να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες νομοθεσίες και τα διατάγματα.  Έχουμε όλοι υποχρέωση να γνωρίζουμε τις συνέπειες των πράξεων ή παραλείψεων μας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στη διασπορά και μετάδοση του ιού COVID 19  στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Η πλήρης υπευθυνότητα και η επιμελής τήρηση των αναγκαίων μέτρων, αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αλλά και απόλυτη τήρηση των διαταγμάτων από όλους μας, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη και στο καθήκον αυτό, δηλαδή την συνδρομή της στην επιτήρηση και εφαρμογή των σχετικών διαταγμάτων, για περιορισμό της διάδοσης του ιού και διασφάλιση της Δημόσιας υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!