25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 15:23

«Καλπάζει» ο ιός στα κατεχόμενα, αντιδράσεις για το λοκντάουν

«Καλπάζει» ο ιός στα κατεχόμενα όπου από χθες τα μεσάνυχτα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές Κερύνειας και Λευκωσίας, ενώ στις άλλες «επαρχίες» ισχύει η μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νύχτες.

Ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι μετά τα 38 κρούσματα που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ, μέχρι το πρωί εντοπίστηκαν άλλα 20 περίπου θετικά περιστατικά. Με τα μέτρα που έλαβαν, ανέφερε στον παράνομο Μπαϊράκ, αναμένουν ότι εντός μιας εβδομάδας τα κρούσματα θα μειωθούν.

Χθες ανακοινώθηκε ότι από τα 38 συνολικά περιστατικά Covid 19, τα 34 είναι εγχώρια και αυτά εντοπίστηκαν από 3.665 τεστ. Συγκεκριμένα, 14 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κερύνεια, άλλα τόσα στην Αμμόχωστο – που μέχρι τώρα δεν είχε υψηλό αριθμό περιστατικών – και 9 στη Λευκωσία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα είναι πλέον 2.109, ενώ 282 άτομα με τον ιό είναι υπό παρακολούθηση, τα 89 νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας και τα 188 σε κέντρα καραντίνας. Έξι άτομα βρίσκονται στην εντατική. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 14.

Στον τ/κ Τύπο αναφέρεται σήμερα ότι η χθεσινή μαζική έξοδος πολιτών από τις «επαρχίες» Λευκωσίας και Κερύνειας που «έκλεισαν» (ΣΣ: μπήκαν σε λοκντάουν) προς τις περιοχές Αμμοχώστου, Τρικώμου και Καρπασίας, όπου δεν ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας την ημέρα, ενδεχομένως να προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων και εκεί. Ο «δήμαρχος» Γιαλλούσας σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ έγραψε ότι παρατηρούνταν χθες το απόγευμα «ροή ανθρώπων» στο χωριό και καλούσε τους μόνιμους κατοίκους να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.

Στις «επαρχίες» Κερύνειας και Λευκωσίας για να πάρει κάποιος άδεια να πάει στις επιχειρήσεις τροφικής αλυσίδας, «δημόσιες υπηρεσίες» ή ότι άλλη βασική υπηρεσία που είναι ανοικτή, πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα στην ιστοσελίδα του «υπουργείου εσωτερικών».

Για τον έλεγχο των εισόδων και εξόδων στην Κερύνεια που ανέλαβε η «πολιτική άμυνα» μαζί με την «τοπική αυτοδιοίκηση», έχουν στηθεί σκηνές στα όρια της ευρύτερης πόλης και γίνεται έλεγχος στοιχείων.

Ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι για ακόμη μια φορά αναγκάστηκαν να πάρουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε, οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, όπως και στο πρώτο κύμα, «κυβέρνηση» και «λαός» θα μπορούν με ενότητα και αλληλεγγύη να ξεπεράσουν και αυτή τη φάση της πανδημίας.

Εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που λήφθηκαν, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο την ζωή μας αλλά και την οικονομία που δυσκολεύουμε να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ως «πρόεδρος», είπε, θα παρακολουθεί τα μέτρα που λαμβάνει τόσο για θέματα υγείας, όσο και για θέματα οικονομίας.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τα 20.000 εμβόλια που ήρθαν από την Τουρκία και τα 2.250 από την ΕΕ, όπως είπε, και άρχισε ο εμβολιασμός.

Σε αυτήν τη νέα φάση του αγώνα μας ενάντια στο COVID-19, ζητώ από όλους μας σταθερότητα, κοινή λογική και κοινωνική ενότητα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν παρεμβολές σήματος GPS – «Δείχνουν» τη Ρωσία

Αεροπλάνα που πετούν πάνω από την περιοχή της Βαλτικής αναφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων σημάτων GPS με την Ρωσία να θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!