25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 15:10

Εβδομάδα οδικής ασφάλειας για τους εθνοφρουρούς – Μια προσωπική εμπειρία Καρούσου

Η ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες των οδικών συγκρούσεων και η εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο μέσω της πρόληψης να επιτευχθεί ο μηδενισμός των τροχαίων ατυχημάτων αποτελούν τους κύριους στόχους της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας Εθνοφρουρών, η οποία διεξάγεται μεταξύ 20 και 24 Ιουνίου παγκύπρια.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού» στη Λευκωσία ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης δήλωσε πως η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης των Εθνοφρουρών ως νέων οδηγών και χρηστών του οδικού δικτύου και συνεχάρη τους διοργανωτές και τους πρεσβευτές οδικής ασφάλειας, Αλέξη Δημητρίου και Μιχάλη Σοφοκλέους, για τη συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των Εθνοφρουρών.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος δήλωσε πως η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για τους Εθνοφρουρούς είναι αποτέλεσμα ενός καλέσματος που είχε απευθύνει το Υπουργείο σε αρμόδιους φορείς με αφορμή θανατηφόρα ατυχήματα με την εμπλοκή Εθνοφρουρών, με τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν να υλοποιούνται σήμερα.

Αναφερόμενος σε προσωπική ιστορία παρ’ ολίγον μοιραίου τροχαίου ατυχήματος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως οι επιλογές μετακίνησης που υπάρχουν σήμερα θα είχαν αποτρέψει πολλά ατυχήματα αν ήταν διαθέσιμες στο παρελθόν, ενώ με αφορμή την πρόσφατη αύξηση θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, η πλειοψηφία των οποίων δεν φορούσε κράνος ή ζώνη ασφαλείας, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως όσοι εκπαιδευτούν μέσω αυτής της εκστρατείας στα στρατόπεδα θα αφομοιώσουν το μήνυμα ότι είναι αδιανόητη η οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς ζώνη ασφαλείας και μοτοσικλέτας χωρίς κράνος.

Ο κ. Καρούσος είπε επίσης πως το Υπουργείο ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το Σχέδιο επιχορήγησης για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού για τους μοτοσικλετιστές, ξεκινώντας με χορηγία €500 για τον αερόσακο μοτοσικλετιστή, ενώ υπάρχει αυξημένος προϋπολογισμός €1 εκατ. τα επόμενα τρία χρόνια σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια.

«Η οδική ασφάλεια είναι συλλογική προσπάθεια», προσέθεσε και δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία της πρωτοβουλίας και ανοικτός σε νέες εισηγήσεις αναφορικά με τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου εξέφρασε από την πλευρά της λύπη για τη δραματική αύξηση των αριθμών των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων, 22 από τις αρχές του έτους, και προσέθεσε ότι η πρόληψη και η οδική ασφάλεια αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα διαθέσιμα εργαλεία προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης των θανατηφόρων περιστατικών κατά 50% μέχρι το 2030.

«Από πλευράς της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνεργαζόμαστε συνεχώς με την Εθνική Φρουρά για την εκπαίδευση των Εθνοφρουρών, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στα στρατόπεδα, διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια ανά επαρχία και ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή των πρεσβευτών οδικής ασφάλειας, στόχος της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση μέσω πραγματικών ιστοριών και η ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει η Εθνική Φρουρά για τις μετακινήσεις», προσέθεσε σχετικά.

Η κ. Δράκου είπε επίσης πως στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας η Αστυνομία έχει συνδράμει με την πραγματοποίηση διαδραστικών εργαστηρίων μέσω της χρήσης γυαλιών προσομοίωσης και εκπαιδευτικού οχήματος του Τμήματος Τροχαίας, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους Εθνοφρουρούς να βιώσουν από πρώτο χέρι τον κίνδυνο από την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, υπερβολικής κούρασης ή χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

«Ο καθένας από εμάς που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι έχει την ευθύνη να διατηρήσει την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο», είπε η κ. Δράκου, προσθέτοντας ότι πρέπει πάνω από όλα να τηρούνται οι Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ απαιτείται προσοχή, εξάσκηση και εμπειρία από την πλευρά των νέων οδηγών για την αποφυγή των κινδύνων.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε πως η εν λόγω πρωτοβουλία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στην οδική ασφάλεια που είναι υπόθεση όλων.

«Θα συνεργαζόμαστε πάντοτε με τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία», είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως διανύουμε την περίοδο εναλλαγής της ΕΣΣΟ, κάτι που συνεπάγεται διπλό καθήκον και τεράστια υποχρέωση να παρασχεθεί σε όλους ενημέρωση, κίνητρα και εναλλακτικές λύσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ από κοινού με τους Υπουργούς Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Άμυνας βράβευσαν τους πρεσβευτές οδικής ασφάλειας, το Ίδρυμα Γιώργος Μαυρίκιος, το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς και το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας για τη συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των Εθνοφρουρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Επίθεση σε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Άιτα ας-Σαμπ στον νότιο Λίβανο πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «στρατιώτες των...

Επιστολή Ε.Χαραλαμπίδου προς Κεραυνό – Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζητά όπως η Βουλή τύχει ενημέρωσης «ως προς το...

Ισφαχάν: Τι γνωρίζουμε για την πόλη που χτύπησε το Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Οι εικόνες από ένα «ήρεμο και ειρηνικό» Ισφαχάν γέμισαν τα ιρανικά κρατικά μέσα και τα social media το πρωί της Παρασκευής, με την Τεχεράνη να προσπαθεί...

Τι σημαίνει για την Κύπρο η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αποτελεί προηγούμενο και αρνητική εξέλιξη που δυσκολεύει την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος, Πάμπος Χρυσοστόμου για την έγκριση κατά πλειοψηφία...

Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια, ούτε υπάρχει τέτοια ενημέρωση, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά με δημοσιεύματα για μεταφορά αμερικανικών...

Συναγερμός στις Αρχές: Απέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές μετά από απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές Φυλακές, το μεσημέρι της Παρασκευής (19/04). Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για τον εντοπισμό του,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!