15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 2:08

Δεν υφίσταται θέμα αναπλήρωσης διδακτικού χρόνου, απαντά στον Υπ. Παιδείας η ΟΕΛΜΕΚ

Απαντητική επιστολή Υπουργό Παιδείας για το θέμα της αναπλήρωσης διδακτικού χρόνου για τη σχολική χρονιά 2020-2021 και για τις σχολικές αργίες απέστειλε η ΟΕΛΜΕΚ στην οποία αναφέρει πως με βάση το δεδομένο ότι «η λειτουργία των σχολείων δεν έχει διαταραχθεί από την πανδημία σε βαθμό που να χρειάζονται κάποια ιδιαίτερα μέτρα», δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην επιστολή σας, οι οποίες αφορούν την αναπλήρωση του διδακτικού χρόνου.

Στην επιστολή η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν έχει διαταραχθεί η παροχή εκπαίδευσης και η λειτουργία των σχολείων, «οφείλεται πρωτίστως στην υπερπροσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά οι καθηγητές/τριες τόσο μέσω της δια ζώσης διδασκαλίας όσο και δια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για να παρέχουν στα παιδιά τα μορφωτικά αγαθά που δικαιούνται, παρά τις δύσκολες συνθήκες, τα προβλήματα, τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν».

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί πως ανάγκη για αναπλήρωση χρόνου δεν υφίσταται ούτε και θα προκύψει, δεδομένου ότι όπου επιβάλλεται η προσωρινή αναστολή της φυσικής παρουσίας, η φοίτηση εξασφαλίζεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Επίσης σημειώνει ότι μετά την τροποποίηση των Κανονισμών που έχουν εγκριθεί από τη Βουλή, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεσμικά «ισοδυναμεί με συμβατική φοίτηση» και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου απαιτείται, εφαρμόζεται άμεσα , ομαλά και απρόσκοπτα, «λόγω του υπερβάλλοντα ζήλου και της προσαρμοστικότητας που επιδεικνύουν οι καθηγητές/τριες, αξιοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις δικά τους μέσα και ξεπερνώντας τα κενά και τις ελλείψεις που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να υπάρχουν».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή της η ΟΕΛΜΕΚ, κατά τη φετινή σχολική χρονιά λόγω των μέτρων που υπάρχουν στα σχολεία , ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος έχει αυξηθεί, αφού με οδηγίες του ΥΠΠΑΝ είτε δεν πραγματοποιούνται καθόλου, είτε υλοποιούνται διαφοροποιημένα αρκετές δραστηριότητες, όπως οι επισκέψεις ή/και εκδρομές, εκδηλώσεις, εορτασμοί, όμιλοι κλπ.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω καταδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο ότι η προτεινόμενη τροποποίηση των Κανονισμών που αφορά την εξασφάλιση δυνατότητας επαναπροσδιορισμού και προσαρμογής των αργιών Χριστουγέννων/Πάσχα, πέρα από το γεγονός ότι διαφωνούμε είναι και αχρείαστη», αναφέρεται.

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί πως αν στην παρούσα φάση υφίσταται κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση των μαθητών/τριών, αυτό δεν είναι ο διδακτικός χρόνος, αλλά αντίθετα, υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης όπως τα κενά και οι ελλείψεις στα σχολεία σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, πρόβλημα συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο, μαθητές/τριες χωρίς ικανοποιητικό ψηφιακό εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Σε ότι αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως η πρόθεση διεξαγωγής τους, εν μέσω πανδημίας, προκαλεί δικαιολογημένα μεγάλη πίεση και αναστάτωση στους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και πιθανές ανισότητες μεταξύ των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου στις διάφορες επαρχίες.

«Δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα, ειδικά φέτος, να διεξαχθούν οι εξετάσεις, ενώ πέρσι τον Μάιο – Ιούνιο, με καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι εξετάσεις του δευτέρου τετραμήνου. Τέλος, η ενδεχόμενη απόφαση για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων θα προσέθετε 12-13 ημέρες ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, τον οποίο δηλώνετε ότι θέλετε να εξασφαλίσετε μέσω των προτάσεων που καταγράφετε στην επιστολή σας», αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!