18.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 2:44

Αυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις που αποφάσισε το Υπουργικό

Τα όσα θα φέρει το νέο πλάνο αναπροσαρμογής για την επόμενη μέρα της πανδημία στην Κύπρο, συμφώνησε σε σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας επιτρέπουν κινήσεις προς την κατεύθυνση των χαλαρώσεων.

Oι επιστήμονες συμφώνησαν χθες πως έφτασε η ώρα για μείωση της καραντίνας για τα θετικά περιστατικά και «έστειλαν» το θέμα για συζήτηση στο Υπουργικό, το οποίο άναψε τελικά πράσινο φως.

Ως εκ τούτου, η καραντίνα για θετικά στη νόσο covid περιστατικά μειώνεται στις 7 μέρες και η αποδέσμευση θα γίνεται με αρνητικό rapid test ή pcr. Αλλαγές στο πρωτόκολλο και για στενές επαφές.

Επιπλέον από τις αποφάσεις ξεχωρίζει η ταξινόμηση υποστατικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων στη βάσει της επικινδυνότητας τους. Χωρίς safe pass σε συγκεκριμένους χώρους.

«Η σταθερή και εμφανής βελτίωση των επιδημιολογικών δειχτών, η μείωση των νοσηλειών, η πτώση στον αριθμό κρουσμάτων και στο ποσοστό θετικότητας, δείχνουν πως τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας που εφαρμόσαμε έχουν αποδώσει. Αυτό μας επιτρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεση μας για χαλάρωση των μέτρων, βάσει των εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Η μέχρι τώρα εξαιρετική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εμβολιασμό και η τήρηση των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, μας δίνουν μια ασπίδα προστασίας και μια αίσθηση αισιοδοξίας πως όλη αυτή η περιπέτεια σύντομα θα φτάσει στο τέλος της. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο, πως ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται η συνεργασία και η συμμόρφωση όλων μας με τις αποφάσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για να είμαστε σε θέση να κάνουμε τα επιπλέον βήματα επιστροφής στην κανονικότητα. Στόχος του Υπουργείου Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής,  είναι η απλοποίηση των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας, με πιο εύκολα κατανοητές κατευθυντήριες οδηγίες», είπε ανακοινώνοντας τις νέες χαλαρώσεις ο Υπουργός Υγείας.

Όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού:

α) από τις 8 Μαρτίου όπως τα θετικά στον ιό άτομα δύναται να αποδεσμευτούν την 7η ημέρανοουμένου ότι εξασφαλίσουν αρνητική εξέταση (Rapid ή PCR). Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, δύναται η διαδικασία να επαναλαμβάνεται μέχρι αρνητικοποίησης, ή μέχρι την 10η ημέρα αυτοπεριορισμού. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

β) από τις 8 Μαρτίου 2022, όπως οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό στον ιό άτομο (πχ. γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί, κτλ) αντί να παραμένουν σε περιορισμό για 10+7 ημέρες, δύναται μετά την αποδέσμευση του κρούσματος την 7η ημέρα να υποβάλλονται σε εξέταση (Rapid ή PCR) και εάν εξασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

γ) από τις 8 Μαρτίου 2022, την έγκριση του πλάνου αναπροσαρμογής των μέτρων κατά της νόσου COVID-19. Το πλάνο θα περιλαμβάνει τα υποστατικά και τις επαγγελματικές δραστηριότητες, που θα ταξινομούνται βάσει της επικινδυνότητας και θα γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα είναι οι ανάλογες προϋποθέσεις για να εισέλθουν σε αυτά τα υποστατικά είτε για τα άτομα με ιστορικό εμβολιασμού είτε για τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. Στο πλάνο θα περιλαμβάνονται 4 κατηγορίες στις οποίες θα ταξινομούνται οι χώροι:

α) υψηλής επικινδυνότητας

β) μέσης επικινδυνότητας

γ) χαμηλής επικινδυνότητας

δ) χώροι σύντομης παραμονής στους οποίους δεν θα απαιτείται η επίδειξη SafePass.

Οι πρόνοιες του πλάνου αναπροσαρμογής θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

δ) από τις 8 Μαρτίου 2022, την αύξηση χωρητικότητας  σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καζίνο, γυμναστήρια.

ε) από τις 8 Μαρτίου 2022, την αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε εκδηλώσεις περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων στα 500 άτομα, νοουμένου ότι το εμβαδόν του χώρου επιτρέπει την αναλογία 1.5 τ.μ ανά άτομο.

στ) την άρση της απαγόρευσης για τη διεξαγωγή μαθητικών παρελάσεων. Θα εκδοθεί ειδικό πρωτόκολλο με κατευθυντήριες οδηγίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!