30.7 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 19:01

Απάντηση Υπουργείου Παιδείας στο ΑΚΕΛ για μαθητές με οικονομικά προβλήματα

Η σημερινή παρέμβαση του ΑΚΕΛ που αναφέρει ότι «το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε για ακόμη μια φορά τα παιδιά που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», μάλλον αγνοεί την πολιτική και την πρακτική που ακολουθείται, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ)

Σε απάντηση του σε παρέμβαση του ΑΚΕΛ, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «θα έπρεπε να γνωρίζει το ΑΚΕΛ ότι ΄παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα΄, μεταξύ των οποίων βέβαια και παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, καλύπτονται ήδη από την πολιτική που απαλλάσσει παιδιά οικογενειών που τυγχάνουν στήριξης από το κράτος».

«Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο και γι’ αυτό ορισμένοι δεν αποφεύγουν τον πειρασμό των αφορισμών και τη λογική μιας γενικής και αόριστης πλειοδοσίας», προσθέτει.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι όπως έχει ανακοινωθεί, η Κυβέρνηση μετά από πρόταση του έχει πάρει συμπληρωματική απόφαση για να συμπεριλάβει στην απαλλαγή από την καταβολή τέλους συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις στη βάση των κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων που ισχύουν ήδη και υποψηφίους που προέρχονται από Εσπερινά Σχολεία, ιδιωτικά σχολεία και προηγούμενα έτη (από ιδιωτικά, δημόσια και εσπερινά σχολεία) σχολείων ή Εσπερινών Σχολείων.

Πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται για τους τελειόφοιτους των οποίων οι οικογένειες πληρούν προβλεπόμενα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, ενώ επιπρόσθετα αποφασίστηκε φέτος και η απαλλαγή τέκνων πολύτεκνων οικογενειών, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «δεν μπορεί όμως ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ να αγνοεί ότι η Κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά εισήγαγε και εφαρμόζει μια συγκροτημένη και αποδοτική κοινωνική πολιτική στηρίζοντας όσους πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αυτό εδώ και μερικά χρόνια έχει βελτιώσει πολύ την κοινωνική πολιτική του κράτους».

Στη βάση αυτής της στοχευμένης κοινωνικής προσέγγισης, σύμφωνα με το ΥΠΠΑΝ, «στηρίζει περαιτέρω, ακόμα και εκεί που δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά, τα παιδιά οικογενειών που εντάσσονται στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα. Επομένως προβλέπεται η στήριξη την οποία το ΑΚΕΛ ζητά να δοθεί».

Προσθέτει ότι «θα μπορούσε ακόμα το ΑΚΕΛ να σημειώσει ότι το ΥΠΠΑΝ καταβάλλει γενικότερα προσπάθειες για να διευκολύνει και να απαλύνει τα οικονομικά βάρη από τις οικογένειες μαθητών και μαθητριών, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα που δίνεται από φέτος, για πρώτη φορά, μαθητές/-τριες να συμμετάσχουν δωρεάν σε γνωστές εξετάσεις πιστοποίησης της γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας (για τις οποίες έως τώρα κατέβαλλαν σημαντικό τίμημα)».

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.200 μαθητές/-τριες θα επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα φέτος, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο στη συνέχεια θα επεκταθεί αυτή η δυνατότητα σε όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης

Την αποχώρηση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της, Κώστα Χριστοφίδη, μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας στην ΟΕΒ, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο «Χ»,...

Στα 155 εκατ. οι διελεύσεις από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα

Είκοσι ένα χρόνια σήμερα από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού», σύμφωνα με τα οποία,...

Διακοπή ρεύματος λόγω εργασιών της ΑΗΚ – Δείτε ποιες περιοχές επηρεάζονται

Τη διακοπή ηλεκτροδότησης την ερχόμενη Παρασκευή, σε κοινότητες της ανατολικής Λεμεσού καθώς και γειτονικές κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, ανακοινώνει η Αρχή Ηλεκτρικού Κύπρου. Συγκεκριμένα, όπως...

Μικρά κέρδη παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο, στη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρία, παρουσιάζοντας διπλάσιο όγκο συναλλαγών σε σύγκριση με τη Δευτέρα, ωθούμενο από το...

Αναθεωρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

Την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ ενέκρινε σε ψηφοφορίες την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, κάτι που πλέον καθιστά τους κανόνες σαφέστερους, πιο φιλικούς...

Βοήθεια για να σταματήσουν οι πρόσφυγες από τον Λίβανο, ζήτησε η ΠτΒ

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Μεταναστευτικό ενημέρωσε τους ομολόγους της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!