32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 15:32

Αννίτα: Η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα στο λαό της Ουκρανίας

«Η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα δίπλα στο λαό της Ουκρανίας», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά την επίσκεψή της σε νηπιαγωγείο που φιλοξενεί περίπου 20 παιδιά Ουκρανών προσφύγων στην Πύλα την Τετάρτη, συνοδευόμενη από την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής του Πολωνικού Κοινοβουλίου (Sejm) Elżbieta Witek, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από την Τρίτη 16 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της επίσκεψης, η κ. Δημητρίου είπε ότι η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα δίπλα στο λαό της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια επιπλέον ευθύνη λόγω του Κυπριακού να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, αφού υπάρχουν ακόμα πρόσφυγες και αγνοούμενοι στην Κύπρο, περνώντας έτσι το μήνυμα της ενότητας και της ειρηνικής διευθέτησης.

«Σημαίνει πολλά το γεγονός ότι το νηπιαγωγείο βρίσκεται στην Πύλα, το μοναδικό δικοινοτικό χωριό της Κύπρου», συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας ότι ως Ευρώπη δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε πολιτικές με δύο μέτρα και δύο σταθμά και θα συνεχίσουμε να είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τη διεθνή έννομη τάξη και τους κανόνες και τις αρχές μας».

Η κ. Δημητρίου υπενθύμισε επίσης ότι η κ. Witek διοργάνωσε την πρώτη σύνοδο κορυφής των γυναικών προέδρων κοινοβουλίων στην Πολωνία, καθώς και επίσκεψη στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, προσθέτοντας ότι η Πολωνή ομόλογός της θα διοργανώσει τον επόμενο μήνα σεμινάριο για την εμπορία προσώπων και τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η Κύπρος και εγώ προσωπικά θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε, γιατί στο τέλος της ημέρας είναι θέμα επιβίωσης για όλους μας», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Elżbieta Witek δήλωσε ότι το πιο θλιβερό πράγμα που μπορεί να φανταστεί είναι ένα παιδί που κλαίει, προσθέτοντας ότι τα παιδιά που διέφυγαν από την Ουκρανία χρειάζονται πρώτα τη φροντίδα μας, και ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές για τη βοήθεια που παρείχαν σε όσους διέφυγαν από τον πόλεμο, καθώς και την Αννίτα Δημητρίου για τη στήριξη και την κατανόηση που έδειξε.

«Βλέπουμε ότι τα παιδιά έχουν λάβει πολύ καλή φροντίδα σε αυτό το νηπιαγωγείο και οι μητέρες τους μπορούν να βρουν εργασία», σημείωσε η κ. Witek, προσθέτοντας ότι παρόμοιες δραστηριότητες γίνονται στην Πολωνία, διότι «οι Ουκρανές γυναίκες δεν θέλουν να ζουν με επιδόματα, θέλουν να εργαστούν και να ζήσουν κανονικά και τελικά να επιστρέψουν με τα παιδιά τους στην πατρίδα τους».

«Πριν συμβεί αυτό, η δυνατότητα υποστήριξης από τέτοιους φίλους και η προστασία των παιδιών μακριά από τον πόλεμο και τη δυστυχία εκτιμάται βαθύτατα», σημείωσε η Πρόεδρος της πολωνικής Κάτω Βουλής, προσθέτοντας ότι η Πολωνία είναι η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στον πόλεμο, έχοντας υποδεχθεί εκατομμύρια πρόσφυγες, και γνωρίζει τι σημαίνει ένα κομμάτι γης ασφαλές από τον πόλεμο.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πύλας Σίμος Μυτίδης δήλωσε ότι όταν ρωτήθηκαν αν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι κοινοτικές αρχές θεώρησαν ότι είναι υποχρέωσή τους να το πράξουν και εντόπισαν ένα κτίριο που ανήκει στο κοινοτικό συμβούλιο, το οποίο ανακαίνισαν και το έκαναν κατάλληλο για τα παιδιά και τους δασκάλους τους.

«Έχουμε υπάρξει πρόσφυγες στην πατρίδα μας, οπότε γνωρίζουμε το συναίσθημα», είπε ο κ. Μυτίδης, προσθέτοντας ότι η κοινότητα υποστηρίζει την ιδέα να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί στην Πύλα.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές που έκαναν δυνατή την παροχή βοήθειας «σε μια ιδιαίτερη κοινότητα όπου συνυπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η Αννίτα Δημητρίου και η Elżbieta Witek έπαιξαν και ζωγράφισαν με τα παιδιά και τους πρόσφεραν δώρα, ενώ τα παιδιά τραγούδησαν ένα τραγούδι ευχαριστώντας τις κυρίες Δημητρίου και Witek.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο Ruslan Nimchynskyi, η Πρέσβειρα της Πολωνίας στην Κύπρο Irena Lichnerowicz-Augustyn, ο Τ/κ κοινοτάρχης της Πύλας Veysal Guden, ο πατέρας Πέτρος, ιερέας που υπηρετεί μόνιμα στην Κύπρο για την ουκρανική κοινότητα, και ο εμπνευστής του έργου Χριστόδουλος Έλληνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: 18 πρόσωπα κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα. Μεταξύ...

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του εμβληματικού Moulin Rouge τη νύχτα

Τα φτερά του ιστορικού καμπαρέ του Παρισιού, Moulin Rouge έπεσαν στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εμβληματικές λεπίδες του καμπαρέ που βρίσκεται στο...

Ταϊλάνδη: Αφόρητη ζέστη – 50 βαθμοί κελσίου η αισθητή θερμοκρασία, 30 νεκροί από την αρχή του έτους

Αντιμέτωπη με φοβερό καύσωνα είναι η Ταϊλάνδη, με συνεχή 40άρια, αλλά αισθητή θερμοκρασία πάνω από 50, ενώ 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Ζαχάροβα: Η ειρηνευτική φόρμουλα Ζελένσκι παρατείνει τη σύγκρουση – Καμία συζήτηση χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας

«Δεν έχουν νόημα τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αφορμή στάθηκε...

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό

Επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με...

Η φρεγάτα «Ύδρα» έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs στον Κόλπο του Άντεν – Κατερρίφθη το ένα εξ αυτών

Η φρεγάτα Ύδρα έβαλε κατά δύο UAVs, στον Κόλπο του Άντεν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες». Σύμφωνα συγκεκριμένα με το ΓΕΕΘΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!