15.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 4:34

«Αγκαλιά» σε οικογένειες παιδιών µε αυτισµό από την «ΑΚΤΙδΑ»

«Αγκαλιά» τόσο σε  παιδιά που έχουν διαγνωστεί µε ∆ιαταραχές Αυτιστικού Φάσµατος (ΔΑΦ), όσο και στις οικογένειές τους δίνει από το 2019 το Κέντρο Οικογενειακής Παρέµβασης για τον Αυτισµό «ΑΚΤΙδΑ». Λειτουργώντας υποστηρικτικά και με ουσιαστικό τρόπο, το κέντρο έρχεται να στηρίξει το έργο των ειδικών, και όχι να εισβάλει στη δουλειά τους. Κύριος στόχος του είναι να στηρίξει τις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες µε τον αυτισµό.

Το Κέντρο στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης και στήριξης σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ παγκύπρια.  Σκοπός είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στήριξη τόσο του παιδιού όσο και της οικογένειας για απάμβλυνση συμπτωμάτων του αυτισμού και ανάπτυξη μέγιστης αυτονομίας παράλληλα με τη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής, ενότητας και αρμονίας. Το Κέντρο λειτουργεί πολυθεματικά με εξατομικευμένη προσέγγιση. Ανά Υπηρεσία στοχεύονται τα εξής:

Α) Υπηρεσία Ψυχολογικής Στήριξης: Ψυχοσυναισθηματική στήριξη των γονέων και άλλων μελών της οικογένειας για διατήρηση της οικογενειακής ηρεμίας και συνοχής, ποιότητας ζωής τους, πρόληψη συζυγικών ή άλλων κρίσεων και ενδυνάμωση των γονέων. Παρέχεται από Εγγεγραμμένους Ψυχολόγους στα γραφεία του Κέντρου και σε άλλους χώρους επαρχιακά.

Β) Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση του παιδιού σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ρύθμιση της συμπεριφοράς με στόχο την καλύτερη ένταξη στο σχολικό πλαίσιο, παράλληλα με την εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών στη φροντίδα, αγωγή και απασχόληση του παιδιού. Παρέχεται κατ’ οίκον ή/και σε άλλα ενδεδειγμένα πλαίσια ανάλογα με την περίπτωση με την χρήση διεθνών εξειδικευμένων και ειδικά στοχευμένων επιστημονικών εργαλείων.

Γ) Υπηρεσία Κοινωνικής Στήριξης: Παροχή κοινωνικών Υπηρεσιών για πληροφόρηση και στήριξη της οικογένειας καθώς και διασύνδεσή της με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες/οργανισμούς. Παρέχεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς της Αναθέτουσας Αρχής οι οποίοι εργοδοτούνται με καθεστώς ορισμένου χρόνου στα πλαίσια του έργου.

Το Έργο εγκρίθηκε με Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 6/5/2019, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021 -2027». Το Κέντρο λειτούργησε τον Οκτώβριο του 2021, σε ανακαινισμένες κτηριακές εγκαταστάσεις στο συγκρότημα κτηρίων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου στον Στρόβολο.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραµµα

Για να µπορέσει κάποιος να λάβει υπηρεσίες από το Κέντρο, θα πρέπει να έχει επίσηµη, σαφή διάγνωση ότι το παιδί του έχει διαγνωσθεί µε ∆ΑΦ ή έχει χαρακτηριστικά που παραπέµπουν σε ∆ΑΦ από εγκεκριµένο παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο του ιδιωτικού ή δηµοσίου τομέα.

Το πρόγραµµα απευθύνεται κυρίως σε γονείς ή κηδεµόνες παιδιών που έχουν διαγνωσθεί µε ∆ΑΦ από 0 µέχρι 5 ετών, αλλά και σε φροντιστές ή λειτουργούς υγείας σε περίπτωση που το παιδί διαµένει σε οποιαδήποτε κλειστή δοµή και, βεβαίως, σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί µε ∆ΑΦ ηλικίας µέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Συνεργασία µε Ισραήλ για επιµόρφωση του προσωπικού

Σηµαντική είναι η συνεργασία που υπάρχει µε το Ισραήλ για το συγκεκριµένο πρόγραµµα, ώστε να παρέχεται εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και εποπτεία και στήριξη όπου χρειάζεται. Συγκεκριµένα, το Κέντρο συνεργάζεται µε το Maccabi Child Development Center. To εν λόγω Κέντρο φηµίζεται για τη µεγάλη εµπειρία και γνώση που έχει µε παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού.

Άλλωστε, στην «ΑΚΤΙδΑ» υπάρχει ένας µεγάλος αριθµός εργαζοµένων σε παγκύπρια βάση, έτοιµοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Συγκεκριµένα, η οµάδα αποτελείται από επαγγελµατίες ειδικούς ψυχολόγους, πτυχιούχους Κοινωνικών Επιστηµών (περιλαµβανοµένων κοινωνικών λειτουργών) και ειδικούς εκπαιδευτικούς µε διαφορετικές ειδικότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!