15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 9:36

Έρχονται ψυχρότερες μέρες – Εν αναμονή της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Από το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να ξεκινήσει να επηρεάζει την Κύπρο η κακοκαιρία “Ελπίς”. Η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι ψυχρότερες μέρες, ενώ πιθανό παρόμοιες καιρικές συνθήκες να επικρατούν και τις επόμενες μέρες. Ισχυροί άνεμοι και ψυχρή αέρια μάζα θα παρατηρούνται την Κυριακή, ενώ από το σκηνικό του καιρού δεν θα λείπουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Έρχονται νέο κύμα ψύχους και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά της Κύπρου

Νέο κύμα ψύχους αναμένεται να πλήξει την Κύπρο από την Κυριακή, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τη Δευτέρα και νέα χιονόπτωση και σε ημιορεινές περιοχές, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα επηρεάσει την Κύπρο το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να αρχίσει από το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, καθώς η περιοχή θα επηρεαστεί από τις ψυχρές αέριες μάζες του συστήματος «Ελπίς».

Η κακοκαιρία στην Κύπρο θα έχει «σαφέστατα χαμηλότερη ένταση από ό,τι στην Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης στο ΚΥΠΕ, συμπληρώνοντας ότι δε θα χρειαστεί έκδοση σοβαρότερων προειδοποιήσεων, πέραν της κίτρινης.

Όπως είπε, το Σάββατο ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αρχικά κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού, με τα φαινόμενα να γενικεύονται αργότερα και σε άλλες περιοχές, ενώ αναμένεται χιονόπτωση στα ορεινά.

Ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε ότι περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται από το απόγευμα προς το βράδυ της Κυριακής, με σφοδρούς ανέμους, έντασης 7+ μποφόρ. Η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, όπως είπε, είναι πιθανό να φέρει χιονοπτώσεις τοπικά και στα ημιορεινά (δηλαδή υψόμετρο 300 – 600).

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας τη Δευτέρα, οι άνεμοι θα φέρουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα κυμανθεί αισθητά κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Όσον αφορά τις ψηλότερες ορεινές περιοχές και την κορυφή του Τροόδους, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται σε συνθήκες ολικού παγετού, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 0 βαθμούς.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία, λόγω παγετού, όλοι οι δρόμοι στις ορεινές περιοχές είναι πολύ ολισθηροί, γι’ αυτό οι οδηγοί προτρέπονται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι ευμετάβλητη, γι’ αυτό και η αστυνομία προτρέπει το κοινό να ενημερώνεται για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, μέσω των ανακοινώσεών της.

Αρκετοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει για την τροχαία κίνηση, ενώ άλλοι είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομία κλειστοί για την τροχαία κίνηση είναι οι ακόλουθοι δρόμοι:

Πεδουλά – Προδρόμου
Πεδουλά – Pinewood – Κακοπετριάς
Κακοπετριάς – Καρβουνά
Κακοπετριάς – Σπήλιων – Κανναβιών

Εξάλλου, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, οι ακόλουθοι δρόμοι είναι ανοιχτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση στους τέσσερις τροχούς:

Επαρχία Λεμεσού
Προδρόμου – Τροόδους
Καρβουνά – Τροόδους
Πλατρών – Τροόδους

Επαρχία Λευκωσίας
Παλαιχωρίου – Αγρού
Παλαιχωρίου – Ασκά
Ασκά – Φτερικουδίου
Φτερικουδίου – Άλωνας
Άλωνας – Πλατανιστάσας
Λαγουδερών – Ξυλιάτου
Λαγουδερών – Πολυστύπου και
Πολυστύπου – Χαντριών

Επαρχια Λευκωσίας (Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου)
Πεδουλά – Κύκκου – Κάμπου
Ορκόντα – Κάμπου

Να σημειωθεί ότι λόγω παγετού, όλοι οι δρόμοι στις ορεινές περιοχές είναι πολύ ολισθηροί, γι’ αυτό οι οδηγοί προτρέπονται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Επίσης λόγω εργασιών που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές είναι δυνατό να επηρεάζεται η ομαλή διέλευση της τροχαίας κίνησης. Ενημέρωση για τους δρόμους που επηρεάζονται βρίσκονται εδώ.

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι ευμετάβλητη. Προτρέπεται το κοινό πριν τις διακινήσεις του, να ενημερώνεται για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, μέσω της και των ανακοινώσεων της Αστυνομίας, όπως δημοσιεύονται στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.cypruspolicenews.com, στην κατηγορία Οδικό Δίκτυο, στους λογαριασμούς της Αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook, καθώς και στην εφαρμογή – application – «Αστυνομία Κύπρου».

Αναλυτικά η πρόγνωση για τον καιρό

Χαμηλή πίεση σταδιακά θα επηρεάσει την περιοχή, ενώ ψυχρή αέρια μάζα αναμένεται να μας επηρεάσει από την Κυριακή. Το ύψος του χιονιού στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 34 εκατοστά.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος, ενώ κυρίως από το μεσημέρι και μετά, πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες ελαφρές βροχές καθώς και ελαφρά χιονόπτωση τοπικά στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ψηλότερα ορεινά θα παρατηρείται παγετός.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται μεμονωμένες βροχές και σταδιακά και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τοπικά στα νότια και βόρεια, καθώς και χιονόπτωση τοπικά στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 5 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 8 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά, στα ημιορεινά και αργότερα και σε περιοχές του εσωτερικού θα σχηματιστεί παγετός.

Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού με τα φαινόμενα να γενικεύονται αργότερα και σε άλλες περιοχές. Τοπικά στα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Από το βράδυ κυρίως και μετά θα πνέουν πολύ ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα καθώς και χιόνια στα ορεινά, ενώ σύντομα τα φαινόμενα περιορίζονται. Το απόγευμα και το βράδυ, πιθανό να σημειωθεί χιονόπτωση τοπικά και στα ημιορεινά. Στην περιοχή θα πνέουν πολύ ισχυροί και τοπικά μέχρι σφοδροί δυτικοί ως βορειοδυτικοί άνεμοι. Η θερμοκρασία  αναμένεται να σημειώσει  μικρή πτώση.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, με ενδεχόμενο να σημειωθούν τοπικά μεμονωμένες βροχές, καθώς και χιόνια τοπικά στα ορεινά και αρχικά και στα ημιορεινά. Η θερμοκρασία  αναμένεται να σημειώσει  περαιτέρω πτώση,  για να κυμανθεί αισθητά πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!