18 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 8:21

Προτεραιότητες της ΟΗΟ-ΣΕΚ: Συνταξιοδοτικό, διαφύλαξη κοινωνικού διαλόγου και συλλογικές συμβάσεις

Συνήλθε την Παρασκευή το Γενικό Συμβούλιο της ΟΗΟ-ΣΕΚ, το οποίο και ασχολήθηκε με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν προβληματισμούς για το νέο συνταξιοδοτικό, για τις συλλογικές συμβάσεις από το 2022 και μετέπειτα, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για επαναφορά και αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, για τα συμπληρωματικά ταμεία υγείας, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέματα που αφορούν εργαζόμενους αορίστου χρόνου, για τα ταμεία ευημερίας και την αποπαγοποίηση θέσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία δήλωσε πως υπάρχουν θέματα που αφορούν το νέο συνταξιοδοτικό και τη διαφύλαξη του κοινωνικού διαλόγου και ήδη η ΣΕΚ έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τον εκλελεγμένο Πρόεδρο ότι ο διάλογος θα παραμείνει και θα βελτιωθεί ακόμη περαιτέρω, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που εδώ και δεκαετίες καθορίζεται και θεσμοθετείται ως εργασιακή πρακτική.

«Σίγουρα από πλευράς ΟΗΟ-ΣΕΚ μας ενδιαφέρει και ο διάλογος με το Υπουργείο Οικονομικών που έχει θεσμοθετηθεί και είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνει και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο με τον νέο Υπουργό προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα», ανέφερε.

Ο κ. Ηλία είπε ότι σημαντική είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για το νέο συνταξιοδοτικό αλλά και η ανανέωση των συμβάσεων που έχουν λήξει 31/12/2021.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία και εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στο σύνολό τους μαζί με τον εργοδότη-κράτος για να διαφυλάξουμε την εργατική ειρήνη προς όφελος και ανάπτυξη της κοινωνίας, της οικονομίας και των εργαζομένων, που είναι οι αποδέκτες των αποτελεσμάτων (του διαλόγου)», ανέφερε.

Για τις προκλήσεις για τον ημιδημόσιο τομέα ο κ. Ηλία είπε ότι η μεγάλη πρόκληση έχει απαντηθεί από τους ίδιους τους οργανισμούς, εξηγώντας ότι η Cyta είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο δραστηριότητας και έχει απαντήσει η ίδια γιατί πλέον δεν πρέπει να συζητούνται θέματα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών.

Πρόσθεσε ότι και η ΑΗΚ στον δικό της τον τομέα πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και η τοπική αυτοδιοίκηση “τρέχει” με μια μεταρρύθμιση και έχει διαφανεί ο ρόλος της μέσα από την πανδημία για το πώς λειτουργούν οι ουσιώδεις υπηρεσίες και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου.

«Έχουν δημιουργήσει (όλες αυτές οι υπηρεσίες) ένα πλαίσιο για το πώς οι οργανισμοί εξακολουθούν να βελτιώνονται προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στον πάγο τα σχέδια Νετανιάχου για αντίποινα ο μετά το τηλεφώνημα με Μπάιντεν

Ο Νετανιάχου μίλησε με τον Τζο Μπάιντεν και -για την ώρα- αποφάσισε να μην προχωρήσει σε πλήγματα κατά του Ιράν, αν και «εξέτασε το ενδεχόμενο»,...

Η Λαγκάρντ, η Μελόνι και τα ιταλικά ομόλογα – Τι θα γίνει με την οικονομία της Ιταλίας

Με το εγχειρίδιο των κανόνων της ΕΚΤ ανά χείρας, εξετάζοντας πόσο ασφαλής είναι η επένδυσή τους, βρίσκονται οι κάτοχοι ιταλικών ομολόγων υψηλής απόδοσης, οι οποίοι τα...

Έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια τα ξημερώματα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Διωκτικές Αρχές τα ξημερώματα της Πέμπτης, 18 Απριλίου μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στην επαρχία Λευκωσίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω...

Αίθριος ο καιρός με σκόνη στην ατμόσφαιρα

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα, θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη. Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που μετά το...

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!