38.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 13:17

Προτεραιότητες της ΟΗΟ-ΣΕΚ: Συνταξιοδοτικό, διαφύλαξη κοινωνικού διαλόγου και συλλογικές συμβάσεις

Συνήλθε την Παρασκευή το Γενικό Συμβούλιο της ΟΗΟ-ΣΕΚ, το οποίο και ασχολήθηκε με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν προβληματισμούς για το νέο συνταξιοδοτικό, για τις συλλογικές συμβάσεις από το 2022 και μετέπειτα, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για επαναφορά και αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, για τα συμπληρωματικά ταμεία υγείας, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέματα που αφορούν εργαζόμενους αορίστου χρόνου, για τα ταμεία ευημερίας και την αποπαγοποίηση θέσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία δήλωσε πως υπάρχουν θέματα που αφορούν το νέο συνταξιοδοτικό και τη διαφύλαξη του κοινωνικού διαλόγου και ήδη η ΣΕΚ έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τον εκλελεγμένο Πρόεδρο ότι ο διάλογος θα παραμείνει και θα βελτιωθεί ακόμη περαιτέρω, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που εδώ και δεκαετίες καθορίζεται και θεσμοθετείται ως εργασιακή πρακτική.

«Σίγουρα από πλευράς ΟΗΟ-ΣΕΚ μας ενδιαφέρει και ο διάλογος με το Υπουργείο Οικονομικών που έχει θεσμοθετηθεί και είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνει και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο με τον νέο Υπουργό προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα», ανέφερε.

Ο κ. Ηλία είπε ότι σημαντική είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για το νέο συνταξιοδοτικό αλλά και η ανανέωση των συμβάσεων που έχουν λήξει 31/12/2021.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία και εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στο σύνολό τους μαζί με τον εργοδότη-κράτος για να διαφυλάξουμε την εργατική ειρήνη προς όφελος και ανάπτυξη της κοινωνίας, της οικονομίας και των εργαζομένων, που είναι οι αποδέκτες των αποτελεσμάτων (του διαλόγου)», ανέφερε.

Για τις προκλήσεις για τον ημιδημόσιο τομέα ο κ. Ηλία είπε ότι η μεγάλη πρόκληση έχει απαντηθεί από τους ίδιους τους οργανισμούς, εξηγώντας ότι η Cyta είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο δραστηριότητας και έχει απαντήσει η ίδια γιατί πλέον δεν πρέπει να συζητούνται θέματα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών.

Πρόσθεσε ότι και η ΑΗΚ στον δικό της τον τομέα πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και η τοπική αυτοδιοίκηση “τρέχει” με μια μεταρρύθμιση και έχει διαφανεί ο ρόλος της μέσα από την πανδημία για το πώς λειτουργούν οι ουσιώδεις υπηρεσίες και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου.

«Έχουν δημιουργήσει (όλες αυτές οι υπηρεσίες) ένα πλαίσιο για το πώς οι οργανισμοί εξακολουθούν να βελτιώνονται προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκία: Βάζει στον πάγο την φορολόγηση μετοχών

Την αναβολή του σχεδίου της κυβέρνησης για φορολόγηση επί των συναλλαγών σε μετοχές ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, μετά τη σωρεία αντιδράσεων...

Στο 2,3% τσίμπησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάη

Ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε από 2,2% τον Απρίλιο σε 2,3% τον Μάιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία (INSEE)...

Νέα πολύνεκρη σφαγή στο Κογκό, 42 θύματα

Σχεδόν 150 νεκροί εντός Ιουνίου: ο απολογισμός των θυμάτων επιθέσεων αποδιδόμενων στην οργάνωση ADF, που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, έγινε ακόμα πιο βαρύς...

Η Λεπέν δεσμεύεται για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» εάν κερδίσει στις εκλογές

Η Γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν δήλωσε την Παρασκευή ότι το ακροδεξιό κόμμα της θα μπορούσε να κερδίσει τις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να...

Αρχή κατά της Διαφθοράς: Απέρριψε ανώνυμη καταγγελία κατά της Γιαννάκη

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς απέρριψε ανώνυμη καταγγελία που κατατέθηκε ενώπιον της, κατά της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη. Οι καταγγελίες έκαναν...

Μεταναστευτικό: Στους 254 οι διαμένοντες στο κέντρο Πουρνάρα από τους 3145 το 2022

Μειώθηκαν αισθητά οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών μετά και τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση. Ενδεικτικός είναι αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα. Πιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!