25 C
Nicosia
Τρίτη 20 Απριλίου 2021 | 10:34

Πέραν των 850.000 δικαιούχων εγγράφηκαν τους πρώτους 18 μήνες στο ΓεΣΥ

Πέραν των 850.000 δικαιούχων έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), σύμφωνα με τον απολογισμό πεπραγμένων για τους πρώτους 18 μήνες του ΓεΣΥ. Καθημερινά υποβάλλονται πάνω από 20.000 απαιτήσεις, ενώ ο κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το ΓεΣΥ περιλαμβάνει 1750 συνταγογραφούμενα πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα.

Το τέλος του 2020 σηματοδότησε την ολοκλήρωση της 2η φάσης του ΓεΣΥ και το κλείσιμο 1,5 χρόνου λειτουργίας του, με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθω Τσινωντίδη, να κάνει λόγο για μια «γόνιμη περίοδο», από την οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα.

Ο ΟΑΥ δημοσίευσε μια παρουσίαση για τη λειτουργία του ΓεΣΥ, από την 1η Ιουνίου 2019 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2020, κάνοντας λόγο για μια «φωτογραφία» του ΓεΣΥ στα αρχικά του βήματα, «η οποία αντανακλά τη δυναμική του ως βασικού πυλώνα της δημόσιας υγείας στον τόπο μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, στους 18 μήνες λειτουργίας είχαν εγγραφεί 853.422 δικαιούχοι στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, ενώ 756.440 δικαιούχοι είχαν επισκεφθεί Προσωπικούς Ιατρούς. Για την ίδια περίοδο 574.007 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς, 333.080 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς για Διαγνωστικές Εξετάσεις και 606.083 δικαιούχοι έχουν προμηθευθεί φάρμακα.

Επίσης, 523.679 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις και 343.448 δικαιούχοι έχουν λάβει υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι για την περίοδο 1 Ιουνίου 2020 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, 43.448 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Συγκεκριμένα, 8800 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, 2200 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ανοικτής καρδίας και καθετηριασμό, ενώ 2000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ορθοπεδικής.
Έγιναν επίσης 3000 γέννες, φυσιολογικά ή με καισαρική τομή, ενώ 1400 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις νευροχειρουργικής, 500 ασθενείς υποβλήθηκαν σε προστατεκτομές και 1600 ογκολογικοί ασθενείς έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής από συμβεβλημένα κέντρα και νοσηλευτήρια της επιλογής τους..

Όσον αφορά τη συμμετοχή παρόχων στο ΓεΣΥ, αναφέρεται ότι το Σύστημα λειτουργεί σήμερα με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% των ιατρών και μεγαλύτερη του 88% των κλινών σε παγκύπρια βάση, με 1745 ειδικούς ιατρούς, 541 προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων και 196 προσωπικούς ιατρούς παιδιών.

Συμμετέχουν επίσης 147 εργαστήρια, 534 φαρμακεία, 54 ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια και 6 Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ αυξήθηκε κατά 30% η συμμετοχή άλλων επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών και οδοντιάτρων.

«Η εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί μια τεράστια και πολυδιάστατη μεταρρύθμιση στον νευραλγικό τομέα της υγείας εφόσον άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο πρόσβασης και παροχής των υπηρεσιών υγείας για ολόκληρο τον πληθυσμό. Παράλληλα, η εφαρμογή του ΓεΣΥ σήμανε και την έναρξη της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο εφόσον όλες οι διεργασίες στα πλαίσια του ΓεΣΥ τόσο από τους δικαιούχους, όσο και από τους παροχείς, γίνονται ηλεκτρονικά», αναφέρεται στην παρουσίαση.

Γίνεται επίσης λόγος για «ανθρωποκεντρική φιλοσοφία» του ΓεΣΥ, η οποία θέτει τους δικαιούχους στον πυρήνα της μεταρρύθμισης. «Οι πολίτες είναι πλέον συμμέτοχοι και συνιδιοκτήτες ενός Συστήματος που στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας» συμπληρώνεται, ενώ γίνεται αναφορά στην υποχρέωση για διαφύλαξη του ΓεΣΥ από την «χωρίς μέτρο χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις στις αμερικανικές αεροπορικές για τις πτήσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) παρότρυνε χθες, Δευτέρα, τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν «ουσιαστική προσοχή» όταν πετούν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με...

Το πρώτο βίντεο της πτήσης του drone στον Άρη

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα το πρώτο βίντεο της ιστορικής πτήσης του αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος της στον Κόκκινο Πλανήτη. Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται η...

Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου [email protected] Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί πως τις τελευταίες δύο ημέρες συντελείται κοσμογονία στο...

Στο 100% της πληρότητας το νοσοκομείο Αμμοχώστου

Στο 100% της πληρότητάς του έφτασε σήμερα, Τρίτη το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, αφού νοσηλεύονται 75 ασθενείς με κορωνοϊό. Από...

Αναστασιάδης: Ελπίζω η Τουρκία να πάει στη Γενεύη με δημιουργικές προτάσεις

Όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ηχογράφησε τα όσα λέχθησαν έτσι πράξαμε κι εμείς, λέει σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του alpha ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,...

Μας έπνιξε η σκόνη και απρόβλεπτες ψηλές θερμοκρασίες

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 20 Απριλίου 2021, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!