Συνολικά εννέα φοιτητ(ρι)ές από τη Γκάμπια, τη Γουιάνα, τη Λιβύη και τη Παλαιστινιακή Αρχή εξασφάλισαν υποτροφία για φοίτηση στα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με έναρξη φοίτησης το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024.
Οι υποτροφίες προσφέρθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε αρχές του έτους μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Υπουργείου Εξωτερικών και το οποίο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση υποτροφιών συνολικού ύψους €326,000, για τη διετία 2023-2024, σε πολίτες που προέρχονται από τις πιο πάνω χώρες.
Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023 – 2024, το ΤΕΠΑΚ προσφέρει δύο μεταπτυχιακά, αγγλόφωνα, προγράμματα: Tο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «MSc Interaction Design -Σχεδιασμός Διάδρασης», το οποίο προσφέρεται εξ αποστάσεως από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σε συνεργασία με το Tallin University της Εσθονίας και το πρόγραμμα « Μaster in Public Health (MPH) – Δημόσια Υγεία» που προσφέρεται, με φυσική παρουσία, από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Για το Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία οι υποτροφίες περιλαμβάνουν πλήρη κάλυψη διδάκτρων και μηνιαίο επίδομα ύψους 860/ευρώ το μήνα για περίοδο 18 μηνών.
Για το Μαστερ στο Σχεδιασμό Διάδρασης το οποίο διδάσκεται εξ αποστάσεως, οι υποτροφίες προβλέπουν πλήρη κάλυψη διδάκτρων.
Τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσίαση των αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στις Πρεσβείες και τα Προξενεία των εν λόγω χωρών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών και Προξενείων που παρακολούθησαν την παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήσεις προς τους ακαδημαϊκούς υπεύθυνους των δύο προγραμμάτων.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Επικοινωνίας Προώθησης και Διεθνοποίησης του ΤΕΠΑΚ, Δρ Μαρίνος Βουκής, εκφράζει για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Εξωτερικών για τη συνεργασία και τη γενναιόδωρη παραχώρηση σημαντικού αριθμού υποτροφιών, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία σε πολίτες από τη Γκάμπια, τη Γουιάνα, τη Λιβύη και την Παλαιστίνη, να σπουδάσουν σε ένα πράσινο, καινοτόμο και ποιοτικό Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κύπρο.
Οι υποτροφίες αυτές, σημειώνει, συμβάλλουν στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Κύπρου να καταστεί περιφερειακός κόμβος εκπαίδευσης και στον στρατηγικό στόχο του ΤΕΠΑΚ για προσέλκυση φοιτητών και φοιτητριών από τρίτες χώρες καθώς και στην περαιτέρω εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου.