25.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 12:36

Υφ. Πολιτισμού: Η Κύπρος να γίνει προορισμός για πολιτιστικές δραστηριότητες

Το όραμά μου είναι να γίνει η Κύπρος προορισμός για πολιτιστικές δραστηριότητες, δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου. Λέει ότι το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, η κάρτα νέων, αλλά και η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στις κορυφαίες προκλήσεις του χαρτοφυλακίου της. Παράλληλα, η Υφυπουργός αναφέρεται και στην επίδραση που μπορεί να έχει ο πολιτισμός στην οικονομία του τόπου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού.

Ερωτώμενη για την εικόνα που έχει διαμορφώσει για όσα έγιναν και όσα θέλει να γίνουν σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό της, η κ. Κασσιανίδου σημειώνει ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι ένα καινούργιο Υφυπουργείο, αλλά έχουν ήδη δρομολογηθεί πολλά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, όπως εξηγεί, «έχει δημιουργηθεί η διοίκηση με λειτουργούς που έχουν έρθει από άλλες υπηρεσίες, άρα έχει στηθεί μία δομή η οποία θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες».

Ακόμη, αναφέρει ότι στους δύο μήνες της παρουσίας της στο Υφυπουργείο είχε συναντήσεις με τους λειτουργούς του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού και του Τμήματος Αρχαιοτήτων. «Γνωρίζω καλύτερα το Τμήμα Αρχαιοτήτων λόγω του επαγγέλματός μου, ενώ είχα αρκετά πράγματα να μάθω από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού», προσθέτει.

Παράλληλα, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ, αναφέρεται σε συναντήσεις με τους φορείς που συνεργάζονται ή είναι κάτω από την ομπρέλα του Υφυπουργείου, όπως η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, καθώς και άλλους φορείς του πολιτισμού για να την ενημερώσουν για τα θέματα, τα προβλήματα και τις διοργανώσεις τους.

«Έχω μια πολύ θετική εικόνα, οι λειτουργοί εργάζονται πολύ σκληρά», επισημαίνει η κ. Κασσιανίδου. «Αυτό που έχω εντοπίσει είναι ότι ένας λειτουργός συχνά ασχολείται με ένα θέμα και χρειάζεται ενίσχυση για να δουλέψει καλύτερα», προσθέτει, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι «όλοι μαζί θα πάμε καλά».

Αναφερόμενη στις προκλήσεις στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει, η Υφυπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά θέματα, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης το οποίο έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως εξηγεί στο ΚΥΠΕ, «αυτά είναι τα θέματα που είχαν ξεκινήσει να τρέχουν και τώρα είναι στο χέρι μου να τα ολοκληρώσουμε μαζί με τους λειτουργούς του Υφυπουργείου».

Ως κορυφαίες προκλήσεις η κ. Κασσιανίδου αναφέρει ότι θεωρεί το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, την κάρτα νέων, τη φορολογία των δωρεών (δηλαδή το να μπορεί κάποιος να κάνει μια δωρεά για τον πολιτισμό και αυτή να εκπίπτει από τον φόρο, κάτι που γίνεται και σε άλλες χώρες), την αναβάθμιση και στήριξη του πολιτισμού με τα φεστιβάλ, το θέατρο, το πρόγραμμα «Θυμέλη», την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου, καθώς και την ανάδειξη του πολιτισμού σε όλους τους τομείς, όχι μόνο για τον τουρισμό.

«Πρέπει να δείξουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να έχει επίδραση και στην οικονομία, να είναι πηγή οικονομικών πόρων. Επίσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό για να φέρουμε πιο ποιοτικό τουρισμό στην Κύπρο», επισημαίνει η Υφυπουργός Πολιτισμού. «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η διάχυση του πολιτισμού στους Κυπρίους, όχι μόνο στους ξένους, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, ώστε να έρθουν πιο κοντά στον σύγχρονο και τον αρχαίο πολιτισμό μας», τονίζει στο ΚΥΠΕ.

Μιλώντας για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η πολιτιστική αποκέντρωση στην Κύπρο, η κ. Κασσιανίδου κάνει λόγο για το Φεστιβάλ «Κύπρια», το οποίο έχει αλλάξει μορφή, αφού πλέον δίνεται χορηγία σε μικρότερα φεστιβάλ που γίνονται σε όλη την Κύπρο. Ένας άλλος τρόπος, όπως αναφέρει, είναι η ενίσχυση δραστηριοτήτων όπως η Μπιενάλε Λάρνακας, που έχει εδραιωθεί και στην οποία συμμετέχουν ξένοι καλλιτέχνες. «Υπάρχουν περιοχές που θέλουν βοήθεια όπως η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Χρειάζεται και ο πολιτισμός, όχι μόνο η θάλασσα, τα ξενοδοχεία και η διασκέδαση. Οι άνθρωποι της περιοχής θέλουν να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί ο πολιτισμός εκεί», υποδεικνύει.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα μηνύματα που έχει αποκομίσει από τις μέχρι τώρα επαφές της με ανθρώπους από τον χώρο του πολιτισμού, η Βασιλική Κασσιανίδου σημειώνει ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού θέλουν βοήθεια. «Ζητούν ενίσχυση, στήριξη, ανάδειξη, από τους νέους μέχρι και τους παλιότερους καλλιτέχνες και από τους μουσικούς μέχρι τους ηθοποιούς, το έργο των οποίων πρέπει να αναγνωρίσουμε και να δείξουμε ότι εκτιμούμε», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι μέχρι τώρα τα δύο μεγάλα τμήματα του Υφυπουργείου, δηλαδή το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού (τέως Πολιτιστικές Υπηρεσίες) ήταν σε δύο πάρα πολύ μεγάλα Υπουργεία, τα οποία είχαν πολλά άλλα θέματα. «Τώρα αυτά τα δύο τμήματα είναι οι βασικοί άξονες του Υφυπουργείου, άρα υπάρχει πολύ πιο άμεση συνεργασία και είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση και η επίλυση των θεμάτων», λέει η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Καταληκτικά, η Βασιλική Κασσιανίδου αναφέρει ότι το όραμά της είναι «να βγει ο πολιτισμός μπροστά, να είναι αυτό που χαρακτηρίζει την Κύπρο, να γίνει γνωστός ο πολιτισμός της Κύπρου και εκτός των συνόρων του νησιού μας, να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες μας να αναδείξουν τη δουλειά τους εντός και εκτός Κύπρου και να φέρουμε στην Κύπρο κόσμο που θα έρχεται για πολιτισμό». «Να γίνει η Κύπρος προορισμός για πολιτιστικές δραστηριότητες, και για τον αρχαίο και για τον νέο πολιτισμό μας, και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες από όλα τα πεδία του πολιτισμού», λέει.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επέτειος των 20 χρόνων από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ένωση αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας. Στα 20 αυτά...

Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας στη Μεσόγειο

Η κατασκευή πλωτής προβλήτας με τη μέθοδο JLOTS (joint logistics over-the-shore) στη Μεσόγειο βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε την Τρίτη η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των...

Αναθεώρηση σχεδίου επανεγκατάστασης σε κατεχόμενα χωριά με επέκταση δικαιωμάτων

Εγκρίθηκε την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου, για απλοποίηση και βελτίωση των κριτηρίων που διέπουν το Σχέδιο Επανεγκατάστασης στις...

Πράσινο από ΚΟΠ για αλλαγή ώρας στο ΑΕΖ-Απόλλων

Την  αλλαγή της ώρας του αγώνα ανάμεσα σε ΑΕΖ και Απόλλωνα ενέκρινε η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟΠ, εγκρίθηκε κοινό αίτημα των διαγωνιζομένων...

Nέος Γενικός Διευθυντής της MSPS Κύπρου, ο Γιάννης Διονυσιάδης

Η εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, MSPS Κύπρου, ανακοινώνει τον διορισμό του Γιάννη Διονυσιάδη ως νέου Γενικού Διευθυντή της, με άμεση ισχύ. Με σχεδόν μια δεκαπενταετία...

Επίθεση με μαχαίρι στο μετρό του Λονδίνου – Αναφορές για πολλούς τραυματίες

Στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να επιτέθηκε αδιακρίτως και να τραυμάτισε πολίτες και αστυνομικούς, στο Χέινολτ του ΒΑ Λονδίνου το πρωί, έχει προχωρήσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!