32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 14:32

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά – Καμένη γη 55 τ.χλμ, 4 νεκροί και πολλές ζημιές σε οικίες και υποστατικά

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021 και ώρα 13:50 στην κοινότητα Αρακαπά και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν κατοικίες και άλλες ιδιωτικές περιουσίες. Η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι κοινότητες αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου υπόπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από χωράφι ιδιοκτησίας του. O εν λόγω άνδρας οδηγήθηκε την Κυριακή (4/7) , ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την 8ημερη κράτηση του. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών αφήνει πίσω της και θύματα καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα στην Οδού. Πρόκειται για τους τέσσερις Αιγύπτιους οι οποίοι αγνοούνταν από το Σάββατο.

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021 και ώρα 13:50 στην κοινότητα Αρακαπά και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο σήμερα Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021 η ώρα 08:00.

Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν κατοικίες και άλλες ιδιωτικές περιουσίες. Λόγω της πυρκαγιάς, έχασαν την ζωή τους τέσσερα άτομα πλησίον της κοινότητας Οδού.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν πέραν των 600 ατόμων του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, των Επαρχιακών Διοικήσεων Λεμεσού και Λάρνακας, της Εθνικής Φρουράς, των Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και εθελοντές. Απασχολήθηκαν πέραν των 70 πυροσβεστικών οχημάτων, 14 προωθητές γαιών, καθώς επίσης και αριθμός γεωργικών ελκυστήρων, εκσκαφέων και βυτιοφόρων. H καμένη περιοχή χαρτογραφήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Εθνικής Φρουράς με στόχο τον εντοπισμό των ενεργών εστιών φωτιάς και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Ήφαιστος» και ζητήθηκε βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό.

Τέθηκε επίσης σε εφαρμογή το Σχέδιο «Ίκαρος 2» που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 11 πτητικά μέσα από την Κύπρο συμπεριλαμβανομένων των δύο ελικοπτέρων από τις Βρετανικές Βάσεις, δύο αεροπλάνα Canadaır από την Ελλάδα και δύο αεροπλάνα τύπου Air Tractor από το Ισραήλ.

Λόγω της τεράστιας έκτασης της πυρκαγιάς, στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων.

Μια πρώτη εκτίμηση δημοσιοποίησε το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου & EXCELSIOR H2020 TEAMING & Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο. Για την εκτίμηση της πυρκαγιάς αξιοποιήθηκε δορυφορική λήψη χαμηλής ευκρίνειας Sentinel-3 και η εκτιμώμενη καμένη έκταση ανέρχεται στα 67 Km2 .

Ειλικρινή συλλυπητήρια για τους τέσσερις νεκρούς από τις πρωτοφανείς φωτιές στην Κύπρο, εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με μήνυμά της τη νύχτα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε τα εξής: “εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τους τέσσερις νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πρωτοφανείς φωτιές στην Κύπρο. Η ΕΕ ήταν από την πρώτη στιγμή και θα είναι αλληλέγγυα στην Κύπρο, σ´αυτήν την, κοινωνική, οικονομική και οικολογική καταστροφή. Η Κύπρος δεν είναι μόνη”, αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ.Μισέλ, σημείωσε: “oι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα των πυρκαγιών στην Κϋπρο. Στα αγαπημένα τους πρόσωπα στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει στον Ν.Αναστασιάδη και το λαό της Κύπρου κάθε είδους βοήθεια”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: 18 πρόσωπα κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα. Μεταξύ...

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του εμβληματικού Moulin Rouge τη νύχτα

Τα φτερά του ιστορικού καμπαρέ του Παρισιού, Moulin Rouge έπεσαν στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εμβληματικές λεπίδες του καμπαρέ που βρίσκεται στο...

Ταϊλάνδη: Αφόρητη ζέστη – 50 βαθμοί κελσίου η αισθητή θερμοκρασία, 30 νεκροί από την αρχή του έτους

Αντιμέτωπη με φοβερό καύσωνα είναι η Ταϊλάνδη, με συνεχή 40άρια, αλλά αισθητή θερμοκρασία πάνω από 50, ενώ 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Ζαχάροβα: Η ειρηνευτική φόρμουλα Ζελένσκι παρατείνει τη σύγκρουση – Καμία συζήτηση χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας

«Δεν έχουν νόημα τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αφορμή στάθηκε...

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό

Επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με...

Η φρεγάτα «Ύδρα» έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs στον Κόλπο του Άντεν – Κατερρίφθη το ένα εξ αυτών

Η φρεγάτα Ύδρα έβαλε κατά δύο UAVs, στον Κόλπο του Άντεν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες». Σύμφωνα συγκεκριμένα με το ΓΕΕΘΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Consent Management Platform by Real Cookie Banner