28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 18:20

ΥΠΕΣ: Σημαντικό ορόσημο το Συνέδριο για Τεχνική Νοημοσύνη και ΜΜΕ

Σημαντικό ορόσημο θα αποτελέσει το διαδικτυακό Συνέδριο Υπουργών, που θα φιλοξενήσει αυτή την εβδομάδα η Κύπρος για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ΜΜΕ, το οποίο συνδιοργανώνει με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία του Συνεδρίου αυτού, ο κ. Νουρής είπε ότι δυστυχώς λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, το Συνέδριο δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί με τη συνήθη μορφή στη φιλοξενούσα χώρα, την Κύπρο, όμως, παρόλα αυτά, ακόμη και με τη διαδικτυακή μορφή που λαμβάνει, φαίνεται να μην έχει μειωθεί το ενδιαφέρον για παρακολούθηση, λόγω της σημαντικότητας της θεματικής.

Το θέμα είπε, είναι επίκαιρο και απασχολεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, καθώς και τις προκλήσεις που αναδύονται.

Σημειώνεται ότι το διαδικτυακό Συνέδριο Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Artificial Intelligence – Intelligent Politics: Challenges and Opportunities for Media and Democracy», συνδιοργανώνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στις 10-11 Ιουνίου 2021.

Εχουν δηλώσει συμμετοχή για να παρακολουθήσουν διαδικτυακά το Συνέδριο πέραν των 44 επικεφαλής Υπουργείων κρατών μελών του Συμβουλίου, και περίπου 370 εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Νουρής είπε ότι έχει πρόσφατα γνωρίσει σημαντικές εξελίξεις.

“Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το νέο κύμα ψηφιακών τεχνολογιών και η αύξηση της χρήσης εργαλείων, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), δημιούργησαν νέες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε μεγάλο όγκο πληροφοριών και σε πλατφόρμες μέσα από τις οποίος προωθείται ελεύθερα ο λόγος και η άποψη”, σημείωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά υπάρχει και η άλλη πτυχή για την οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα και δράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

“Τίποτα δεν μπορεί να μπει τροχοπέδη στην αλματώδη αυτή ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, οι οποίες επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, και το οικοσύστημα της πληροφορίας και των μέσων ενημέρωσης – με θετικές και αρνητικές συνέπειες”, ανέφερε.

Είναι γεγονός, είπε ο κ. Νουρής, ότι η διενέργεια του Συνεδρίου αυτού έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα θέματα ελευθερίας της έκφρασης.

“Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρατηρείται μια ανησυχητική εικόνα στο περιβάλλον των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αύξηση του αριθμού των επιθέσεων, της παρενόχλησης ή του εκφοβισμού δημοσιογράφων, οι οποίες, βεβαίως, αντιβαίνουν της ελευθερίας της έκφρασης και άλλων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η επιδημία COVID-19 ενίσχυσε περαιτέρω αυτές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι και ο χώρος της επικοινωνίας γενικότερα.

“Αυτά και άλλα πολλά θα αποτελέσουν μέρος του Συνεδρίου. Στις 10 και 11 Ιουνίου 2021, οι Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα της κοινωνίας των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας της πληροφορίας αναμένεται να συμφωνήσουμε στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι ριζικές αλλαγές στο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης και της πληροφορίας που προκαλούνται από τη μαζική ψηφιοποίηση, δεν θα επηρεάζουν την άσκηση της ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία των μέσων”, είπε ο Υπουργός στο ΚΥΠΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι οι Υπουργοί των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα κληθούν να υιοθετήσουν τέσσερα ψηφίσματα για την «ελευθερία της έκφρασης και τις ψηφιακές τεχνολογίες», για το «μεταβαλλόμενο περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης και τις πληροφορίες», για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων» αλλά και για τον «αντίκτυπο της πανδημίας covid-19 στην ελευθερία της έκφρασης», καθώς και μια τελική δήλωση.

“Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις θετικές πτυχές αυτής της δυναμικής της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής τεχνολογίας, οι οποίες θα βελτιώνουν αντί να εμποδίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”, είπε ο κ. Νουρής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε δημοκρατίας.

“Θεωρώ ότι το Συνέδριο αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο. Στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε τον δρόμο για μια τεχνητή νοημοσύνη, που να βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες και αρχές, που να μην διακυβεύει την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, δίδοντας παράλληλα το προβάδισμα στην ανάπτυξη και την καινοτομία”, κατέληξε ο Υπουργός.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής θα προεδρεύσει των εργασιών ως Υπουργός της φιλοξενούσας χώρας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο Πρόεδρος και θα εμπλακεί στην κόντρα Εισαγγελέα και Ελεγκτή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός...

Υπουργός Εργασίας: Σε 40.000 οι αδήλωτοι εργαζόμενοι – Χάνονται εκατ.ευρώ – Νέα μέτρα κατά παράνομης εργασίας (βίντεο)

Ανησυχία για την αυξητική τάση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας που ανέρχεται, με βάση στοιχεία, στο 8% του εργατικού δυναμικού ή σε περίπου 40.000...

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!